Radovi u malinjaku

6c5e32931ff4c18d14834ba7db8c8940.jpg

Evo kako to izgleda danas.Mada živnula je od aminokiselina neverovatno raširila list i u velikoj meri smanjila žutilo.kako je pre neki dan bilo bogu plakat.

Proprati je jos koji dan pa ako se ne oporavi probaj da konsultujes nekoga iz struke moguce da je virusno oboljenje.
UVENUĆE IZDANAKA VERTICILLIUM
ALBOATRUM I/ILI V. DAHLIAE.

Slika: Simptomi virusnog oboljenja maline na lišću.

PG023_9_19.jpg

Hemijska kontrola virusnih oboljenja nije moguća. Suzbijanje je fokusirano na izbor zdravog sadnog materijala, kontrolu insekata prenosioca virusa (kada je to moguće) i uništavanje obolelih sadnica. Oboljenja virusa mozaika na malini odnose se na oboljenja prouzrokovana kompleksom virusa, odnosno virusom nekroze crne maline (BRNV), virusom uvijenosti lista maline (RLMV) i virusom pegavosti lišća (RLSV). Simptomi se razlikuju, a ispoljavaju se na listovima koji se uvijaju, poprimaju žućkaste, odnosno svetlo zelene pege, ostaju sitni, nerazvijeni i deformisani, a biljke obično ostaju slabije bujnosti i zaostaju u razvoju. Simptomi su najizraženiji u proleće, a kako u leto temperatura vazduha raste imaju tendenciju maskiranja.
Kontrola ovog oboljenja ogleda se u izboru zdravog sadnog materijala, izolovanju novih zasada kako od starih zasada tako i od divljih žbunova
Virus žbunaste kržljavosti maline (RBDV) je virus koji se prenosi u seme biljke polenom, a onemogućava razvoj koštunica, tako da se plodovi sparuše. Takođe se prenosi mehanički, korišćenjem inficiranih alatki za orezivanje. Ostali simptomi koji se mogu javiti kada je ovaj virus u kombinaciji sa BRNV su pojava lisne hloroze i kržljavih izdanaka. Suzbijanje ovog virusa vrši se isključivo eliminacijom zaraženih izdanaka.

Ljudi gledam prognozu za sredu javljaju 1c u kraljevu.Moguće je da će na višljim terenima biti i mraza.Ima dosta pupoljaka šta nam je činiti?

Dañas sam uocio ovaj list.
O cemu se ovde radi?
I sta trebam ja preduzimati kao meru ,ako nesto fali ili je nesto previse
237050977c6d1c53ade2729b661577f8.jpg

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka

Kada stavljate ili ste stavljali vicne letvice sa koliko eksera ste ih zakivali, ako ide 1 onda ce da seta sama gore dole, a kasnije i mora zbog rotacije i ulaska masine.

Послато са CUBOT_NOTE_S уз помоћ Тапатока

Kada stavljate ili ste stavljali vicne letvice sa koliko eksera ste ih zakivali, ako ide 1 onda ce da seta sama gore dole, a kasnije i mora zbog rotacije i ulaska masine.

Ja sam uradio ovako,prve dve letvice sam zakivao sa jednim ekserom da ih mozes rotirati uz stub kad ulazis traktorom a najvisu letvicu sam ukucao sa 2 eksera i tako je fiksirao da se ne rotira(ona i onako ne smeta mnogo jer je iznad visine traktorskog tocka-blatobrana).Na kraj te fiksirane vezes i spustis kanap pa vezes i one 2 letvice ispod nje,isto to i sa druge strane tako da gornja fiksirana ne da da se donje rotiraju.Kad planiras da ulazis traktorom razvezes taj kanap i rotiras prve dve uz stub,kad krene nova sezona vratis ih vodoravno i opet vezes kanapom.Nije idealno resenje ali pomaze da se letvice ne rotiraju.Ja sam prve godine pogresio verujuci u price da je Polka SAMODRZECA pa sam stavio niske stubove i 2 letvice pa kad se malina rasirila i stigla na rod kad se nasloni na jednu stranu ona padne a druga ode nebu pod oblake pa kida kanap,lome se grane...posle sam ukucavao jos po jedan i fiksirao obe...

Krenuo sam danas da ih postavljam ali bas zeznuto ide em bagrem suv, a nema ni mesta da se zamahne cekicem.

Mozes prvo busilicom na baterije(burgija malo uza nego sto je ekser) probusiti i letvicu i stub pa onda ukucaj ekser ide lakse a isto drzi,ne mora bas sve na snagu:osmeh:

Danas sam rasadio malinu u plasteniku. Sorta je Heritidž. Moje pitanje je, da li se i malina kao i paprika nakon rasađivanja dobro zalije i ostavi se bez vode 10-14 dana ili se zaliva češće nakon rasađivanja?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Uz dobre lubrikante sve ide dosta lakse!:ppozdrav:

Evo par slika iz mog malinjaka,slikano pre ovih kisa kad sam stubove postavljao.
snc00310.jpg

snc00311.jpg

snc00312.jpg

snc00315.jpg

kad malo osusi idu kosnici,letvice,zica...ima jos posla al ne radi se na dnevnicu pa polako.:osmeh:
nesto su mi kratki stubovi za kasnije kada ti dodje nevolja od Sunca da moras zasenu postaviti , ali svako ima svoj koncept ;-)

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока

Danas sam rasadio malinu u plasteniku. Sorta je Heritidž. Moje pitanje je, da li se i malina kao i paprika nakon rasađivanja dobro zalije i ostavi se bez vode 10-14 dana ili se zaliva češće nakon rasađivanja?

Ajde ponovo da pitam posto vidim niko ne odgovara. Kako se zaliva malina nakon rasađivanja?
Unapred hvala na odgovorima.

@Onua​, Pa ja mislim da se kao i svo jagodicasto voce cesce zaliva... Tj. (zavisno od uslova) cim nestane vlage u zemlji treba zaliti... Mada ne treba preterivati sa kolicinom vode. Mislim da bi joj naskodilo da je ovako susno vreme (kao kod mene), jos ako je dobro-propusna zemlja pa je danas nalijes pa ostavis dve nedelje... Mislim da ne bi nasao nista za 2 nedelje :)))

nesto su mi kratki stubovi za kasnije kada ti dodje nevolja od Sunca da moras zasenu postaviti , ali svako ima svoj koncept ;-)

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока
Neko me pitao isto to u privatnoj poruci pa sam objasnjavao.
Evo ukratko sta sam zamislio.
Stubovi su sada 2,2m visine,imam gomilu armature po 1m duzine(surak pravio kucu pa ostala lepa gomila sto je otpadalo),tu armaturu sam planirao da zavarim u obliku slova T stim sto bi gornju savio u polukrug pa bi sve to postavio na stub cime bi dobio neku visinu od 3m sto mislim da je za zasenu pristojna visina.
Ako neko ima bolje resenje dajte neki predlog.

Nazad
Vrh