Radovi u malinjaku

A kako bi armaturu kacio na stubove? Sve ostalo mi deluje ok ;)

A kako bi armaturu kacio na stubove? Sve ostalo mi deluje ok ;)
Planirao sam da probusim stub odozgo na sredini burgijom 10-15cm dubine,sirina burgije ista kao i sirina armature namazem preradjenim uljem da zastitim da ne truli(ili da kupim tubu silikona pa da zamazem oko armature) i nacukam cekicem armaturu u tu rupu.Sva armatura je perforirana ili kako se vec kaze..nije glatka pa kad se ubaci to joj neda da se lako okrece unutra.

Ajde ponovo da pitam posto vidim niko ne odgovara. Kako se zaliva malina nakon rasađivanja?
Unapred hvala na odgovorima.

Sent from my iPhone using Tapatalk

U zavisnosti od uslova proizvodnje i dati sortiment, postoje samo dvije modifikacije, odnosno forme koje se razlikuju
spram broja i dužine poprecnih precaga, i to jedna koja važi za kultivar ‘Willamette’ i druga koja važi
za sve ostale sorte: ‘Meeker’, ‘Glen Ample’ i ‘Tulameen’. Kada je u pitanju forma naslona za kultivar
‘Willamette’ ista podrazumjeva postavljanje dvije poprecne precage na svaki stub na visini od 70 cm
i 150 cm, dužine 60 cm, na cijim krajevima se postave špage koje služe kao oslonac plodonosnim
mladarima koji se povijaju pod težinom roda.
Kultivar dvogodišnjeg tipa maline ‘Meeker’, zbog izrazite bujnosti plodonosnih mladara zahtjeva
drugaciju formu naslona, te se poprecne precage instaliraju u tri nivoa i razlicitih dužina: prva na
visini 70-90 cm od zemlje dužine 100 cm, druga na 120-140 cm dužine 80 cm i treca na visini 170-180
cm dužine 60 cm. Ovakav tip naslona važi i za kultivare ‘Tulameen’ i ‘Glen Ample’....

Planirao sam da probusim stub odozgo na sredini burgijom 10-15cm dubine,sirina burgije ista kao i sirina armature namazem preradjenim uljem da zastitim da ne truli(ili da kupim tubu silikona pa da zamazem oko armature) i nacukam cekicem armaturu u tu rupu.Sva armatura je perforirana ili kako se vec kaze..nije glatka pa kad se ubaci to joj neda da se lako okrece unutra.

Hmmm...

Pa ne deluje kao losa ideja :) I meni je to u prvom momentu delovalo kao resenje ;) kad budes radio, postavi neku fotkicu...

Zasto ne bi probao na svaku od tih armatura umesto da iz zabusujes u kolac, da zavaris po komad flaha sirine recimo 3 cm i napravis kao šelnu koju bi stegla kolac.
Samo predlog

Samsung A5

kada montiras zasenu bez obzira koji % zasenjavanja svaka se ponasa kao jedna vrsta brodskog jedra, vidim da je otvoren prostor , razmisli o posledicama nedovoljnog ankerisanja cele povrsine koja je zasencena , a da nisu medjusobno povezani oslonci , sta mislis sta bi se desilo kada pune vetric malo jaci? To sa armaturom deluje malo nesigurno po meni , evo na fotki kako sam ja resio , isto sam kasnije dosao do zakljucka da su mi stubovi kratki kada sam shvatio da bez zasene nema "leba".

U zavisnosti od uslova proizvodnje i dati sortiment, postoje samo dvije modifikacije, odnosno forme koje se razlikuju
spram broja i dužine poprecnih precaga, i to jedna koja važi za kultivar ‘Willamette’ i druga koja važi
za sve ostale sorte: ‘Meeker’, ‘Glen Ample’ i ‘Tulameen’. Kada je u pitanju forma naslona za kultivar
‘Willamette’ ista podrazumjeva postavljanje dvije poprecne precage na svaki stub na visini od 70 cm
i 150 cm, dužine 60 cm, na cijim krajevima se postave špage koje služe kao oslonac plodonosnim
mladarima koji se povijaju pod težinom roda.
Kultivar dvogodišnjeg tipa maline ‘Meeker’, zbog izrazite bujnosti plodonosnih mladara zahtjeva
drugaciju formu naslona, te se poprecne precage instaliraju u tri nivoa i razlicitih dužina: prva na
visini 70-90 cm od zemlje dužine 100 cm, druga na 120-140 cm dužine 80 cm i treca na visini 170-180
cm dužine 60 cm. Ovakav tip naslona važi i za kultivare ‘Tulameen’ i ‘Glen Ample’....

@onua
Ovo ti nece resiti dilemu oko zalivanja ali sad barem znas kako da postavis precage :_D

- - - - - - - - - -

kada montiras zasenu bez obzira koji % zasenjavanja svaka se ponasa kao jedna vrsta brodskog jedra, vidim da je otvoren prostor , razmisli o posledicama nedovoljnog ankerisanja cele povrsine koja je zasencena , a da nisu medjusobno povezani oslonci , sta mislis sta bi se desilo kada pune vetric malo jaci? To sa armaturom deluje malo nesigurno po meni , evo na fotki kako sam ja resio , isto sam kasnije dosao do zakljucka da su mi stubovi kratki kada sam shvatio da bez zasene nema "leba".

Njiva mi je prilicno nezgodnog oblika za postavljanje zasene,kao cirilicno slovo p.
Prvi redovi su duzine 32m pa sledecih 11 redova po 18m pa 14 redova po 46m...dosta je nezgodno sve nekako povezati u celinu.
Sad razmisljam da na svaki kraj luka sa obe strane vezem kanap pa u cik-cak kroz mrezu do sledeceg luka da je malo ucvrstim.Mislim da tako moze izdrzati neki "normalan" vetar po lepom vremenu.
I ovo sam te hteo pitati,vidim da imas samo dve precage postavljene nisko pa me interesuje kako uspevas odrzati malinu da joj se ne lome grane?
Ja sam prosle godine u prvoj njivi imao velikih problema sa vezivanjem zbog niskih stubova,malina porasla pa kad naslonim granu na kanap sa strane ona gotova da se prelomi.

@onua
Ovo ti nece resiti dilemu oko zalivanja ali sad barem znas kako da postavis precage :_D

- - - - - - - - - -

Njiva mi je prilicno nezgodnog oblika za postavljanje zasene,kao cirilicno slovo p.
Prvi redovi su duzine 32m pa sledecih 11 redova po 18m pa 14 redova po 46m...dosta je nezgodno sve nekako povezati u celinu.
Sad razmisljam da na svaki kraj luka sa obe strane vezem kanap pa u cik-cak kroz mrezu do sledeceg luka da je malo ucvrstim.Mislim da tako moze izdrzati neki "normalan" vetar po lepom vremenu.
I ovo sam te hteo pitati,vidim da imas samo dve precage postavljene nisko pa me interesuje kako uspevas odrzati malinu da joj se ne lome grane?
Ja sam prosle godine u prvoj njivi imao velikih problema sa vezivanjem zbog niskih stubova,malina porasla pa kad naslonim granu na kanap sa strane ona gotova da se prelomi.
imam 3 kao sto vidis na onom stubu desno ali sam poskidao da zamenim sto je trenutna moja aktunost sada jer sam nabavio bukovinu zilavija je i nije podlozna zubu vremena a i zice se mogu naspanovati bez bojazni da pukne .Duzina reda je 30 m
Probaj da umesto kanapa upotrebis plastificiranu sajlu kao za strik za susenje vesa ,( ja sam to uvukao u donju zonu zasene pa sa plasticnim zatezacima jos dodatno privucem susedne zasene u redu i fino se zategne s tim da i ostane u medju redu praznog prostora za odzracivanje ) ima kod kineza i nije to neka stavka oko cene a nastavljati mozes sa zabicama , u svakom slucaju cini mi se pouzdanjije i trajnije od kanapa , stim da ovo mozes i spanovati da se zategne u svim pravcima podjednako ,a kanap malo teze .
,
Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока

Poz ljudi . Nov sam u malinarstu . Jedno pitanje mozda cu biti smjesan al dal je normalno da je rodna grancica koja nema ni 10 cm na vrhu pokazala pupoljcice . Da nije prerano

Ljudi tako je i kod mene, ali mi je nemoguce da su pupoljci, pazljivo sam gledao takva mesta na vise biljaka, lepo se vidi kako se iz toga i dalje oformljuju listovi.
Prosto je mnogo rano za cvetanje, ni sam ne znam sta da mislim

Samsung A5

Negdje sam procito da poslednji godina usled neuobicajenih vremenskih prilika kod vilameta i mikera dolazi do ranog zapocinjanja cvjetanja to jest dok su jos rodne grancice kratke . Samo ne znam kolko ce se to odraziti na prinos .

Molio bih vas ako bi mogli da mi pomognete, imam nedoumicu u vezi zakidanja zaperaka (lastara, mlade maline). Probacu da objasnim. Iz nekog razloga mi prosle godine lastari nisu porasli vise od 15cm (na par mesta, ne u celom malinjaku). Sad doslo prolece, vezivanje i naravno ja te lastare isecem jer smatram da nema koristi vezivati tih 15cm. Cim sam odsekao izbili su novi za sledecu godinu. E sad, da li i te nove treba zakidati kao sto se preporucuje do kraja maja ili ih ostaviti jer nisu konkurencija rodnim granama jer njih i nema. Nadam se da sam uspeo da objasnim. Hvala puno.

Poslednja izmena:
Svi cekamo sa zebnjom sledecu nedelju koja je poslednja nedelja pred berbu (i jagode i maline)koja moze doneti mraz i sneg, (tako da ce ova nedelja ce po svemu sudeci odluciti i o ceni crvenog voca... vegetacija je 10 do 15 dana unapred u odnosu na normalnu sezonu ... lose vreme ce biti i u bosni madjarskoj i u bugarskoj tako da ce ovaj hladni talas pogoditi mnoge proizvodjace crvenog voca...nadam se da ce steta biti mala.. u slucaju velike slane ja sa mog malinjaka necu ubrati puno a jagoda mi je cvetala uveliko (zenga) videcemo spremio sam strugotinu pa ce biti paljevina vatre kao i presle godine za 26 april kada sma spasio moju jagodu...

- - - - - - - - - -

Moje bocne rodne grane mikera danas su 35 cm (13 aprila!!!! samo da nebude mraza berba ce poceti nikad ranije) , pupoljci na svakom... prihranjeni kao bebe ...obecavaju rod od 25 tona (cak i vise) po hektaru. To su te sadnice sertifikovane bez virusne i koje se ne prenose iz malinjaka u malinjak (uvezene sertifikovane iz daleka).. tu je tajna uspeha malinarstva... a ako cena bude 100 dinara kako kaze krops (zamrznucu usluzno i cuvacu) ako bude 250 dinara sto je takodje moguce prodacu onom kome treba (neka se javi na pp) kome treba adresa firme uvoznika neka se javi (sadnja u maju-kontejnerske sadnice) ove godine sadis sledece godine beres

34quz9d.jpg
Svi cekamo sa zebnjom sledecu nedelju koja je poslednja nedelja pred berbu (i jagode i maline)koja moze doneti mraz i sneg, (tako da ce ova nedelja ce po svemu sudeci odluciti i o ceni crvenog voca... vegetacija je 10 do 15 dana unapred u odnosu na normalnu sezonu ... lose vreme ce biti i u bosni madjarskoj i u bugarskoj tako da ce ovaj hladni talas pogoditi mnoge proizvodjace crvenog voca...nadam se da ce steta biti mala.. u slucaju velike slane ja sa mog malinjaka necu ubrati puno a jagoda mi je cvetala uveliko (zenga) videcemo spremio sam strugotinu pa ce biti paljevina vatre kao i presle godine za 26 april kada sma spasio moju jagodu... zaista bi bilo steta da ovakvi lastari propadnu u snegu i mrazu

Hristos vaskrse svim malinarima.Što se niskih temp. tiče ponoviću epin i aminokiseline u komb sa nekom folijarnom prihranom.Meni je malinjak na 600m/nv pa je moguće da uz mraz bude i snega a lastari-rodne grančice su sada od 20-30 ima i preko 30cm.Sada treba protivgradna mreža ispod koje bi bila razlika u temp.sigurno par stepeni što spašava situaciju u slučaju mraza takođe i snega.Nije mreža glupiranje i izmišljanje kao što su meni neki pričali ja ću je postaviti ako da bog dogodine.

Nazad
Vrh