Radovi u malinjaku

Ja imam 60 ari i krenuo sam sa vezivanjem pre dva dana,ali visak necu seci dok ne vidim stanje sa pupoljcima.

Za vezivanje nije ni rano ni kasno, jednostavno kako ko stize, i po svom iskustvu. Imate malinjaka koji su vec uveliko na jesen bili povezani, i ljude koji tako rade godinama, i ne znam cemu vise ta tema i objasnjavanje o tome kada je vec pisano milion puta o istoj temi. A isto tako vecina onih koji govore da se sve to radi na prolece nije ocistilo ni stare maline koje su prosle godine donele rod. Pa onda cekaju pupoljke, koje pritom ostete i onda ce kukaju kako im malina losa i ostalo, pa kada dodje jesen sve jovo nanovo...

Sto se tice bocnih grana... Ove godine ih na proslogodisnjim malima ima vise mislim nego ranijih godina. Bar kod mene u kraju. Razlog po meni i vise nego ocigleda, rano kretanje vegetacije, potom neki period stagnacije iza koga je krenula susa, sprljila odredjeni procenat vrhova, i onda opet sve krece. Gde je takozvana "duboka zemlja" tih problema nije bilo, u tim delovima kod mene ima malina mislim ko cev od pola cola... Naravno, te su retke. Kada odem slikacu i to. I naravno drugi razlog bocnih grana je preterana kolicina ili kasno bacanje azota. U jednom delu gde mi je bilo sprljenih vrhova imam bocne grane po 2m a centralna stabljika 50cm. Po meni najbolje resenje za bocne grane je secenje na jedan do dva populjka, da bi rodna grancica i iz nje izasla i donela koliko toliko roda...

A ovo u vezi tikvinog semena. Da se nadovezem na kolegu Vladimira. Bez kombinacije vestaka, stajnjaka i analiza zemljista nema prinosa. Ako cu vec da vezem, izvlacim stanjak i vestak, kopam, freziram, kosim, plevim, prskam, berem, cistim, zasto da to sve ne uradim kako treba i imam 5000+kg sa 1000 metara nego da mi za istu kolicinu treba 2000 metara maline.

Trenutno stanje u novom malinjaku. Sađeno prošlog februara. Vezan, bačen Kalk. Radovi u toku.

af42e844c83e29015f204ce08dbd6f0d.jpg

Koja zica nosi veci teret donja ili gornja, uzeo sam dve dimenzije 2.2 i 2.5, pa se razmisljam koja gde da ide.

Послато са CUBOT_NOTE_S уз помоћ Тапатока

Ova tema je ponajviše za uzgajivače Wilameta i Meekera.
A da li znate za neku stručnu literaturu za uzgoj ovih sorti?
Mislim prvenstveno na orezivanje, postavljanje naslona i uopšte specifičnosti za ove sorte. Posadio sam 25 ari Wilametta a nije zgore imati pri ruci neku teoriju. Hvala.

Jedno pitanje koje mi nije jasno a verujem da i ostale interuje koji su mladi malinari i koje nije lepo objasnjeno u ranijim postovima.Ja sam posadio wilamet prosle godine u rano prolece.Sad bi trebalo da prekratim maline na dva tri pupoljka iznad gornje zice i vezem i sve ostalo sto ide (djubrenje i dr).Međutim neki lastari imaju duzinu preko dva metra a neki manju recimo metar a treci visinu od 10cmm 20 cmm.Za ove od dva metra mi je jasno prekratim i vezen na gornju zicu ,ali ovaj od metar dali da prekratim vrh(da bi pustio bocne izboje da donesu rod) i vezem kanapom za gornju zicu ili ne prekracujum nego pustim duzi kanap i vezem za gornju zicu da nastavi da raste do gornje zice i kad dostignu visinu gornje zice onda prekratim.I jos ovi mali lastari(10,20cm) dali njih da skratim sad do zemlje i recimo tamo od maja meseca ih pustim u rast za sledecu godinu ili ih ne diram uopšte sada nego ih ostavim da rastu za sledecu sezonu.Nadam se da sam lepo objasnio pitanja.Pozdrav.

To sto je izraslo izraslo je od starih, gde ti fali mozes da vezes za gornju zicu, ili izvadis za sadni materijal.

Послато са CUBOT_NOTE_S уз помоћ Тапатока

Kolko sam shvatio gde mi fali vezem lastar za gornju zicu,ali dali njega malo prekratim da bi pustio bocne male lastare ili ga ne diram i pustim da raste do gornje zice.

Ne može to više izrasti... To je što je. Ja gde imam takvu i nju malo prekratim, čisto iz navike valjda... Ali nemam ih mnogo pa i ne vodim računa o tome. Moj ti je savet da ove godine sačekaš ako možeš da krenu... Pa da vidiš koji je pupoljak krenuo a koji ne. I nemoj odmah orezivati taj višak iznad gornje žice. Ne žuri nigde, polako...

Tandir - lično u mojoj malini nema problema sa korom. Ovo gore mi je mlad zasad prva godina. Još se radi na čišćenju , grabljenju. U staroj malini je stablo boje skoro kao sveća. Žućkaste boje, glatko, bez tragova didimele ili ispucale kore. Nije svake godine ovako stanje. Po mom mišljenju to je više vezano za klimu nego za zaštitu. Uvek sve isto radim. U okolnim malinjacima je slično stanje. Za sada obećava dobar rod. Ko planira da baca Kalk ili neku drugu vrstu kalcijuma, sad je zadnje vreme. Još će biti snega i dobrih padavina tako da se Kalk dovoljno rastopi i spusti u niže delove korena. Ne bacajte ga u martu. Malina će u tom slučaju usporiti vegetaciju i list će biti blede ili skoro žućkaste boje. Pisano je o ovome i ranije ali nije na odmet ponoviti.

Tandir - napisao si kora izdanaka? Na šta misliš? Ako misliš na mlade izdanke pored reda ili u redu one što su oko metar visine. Odnosno one što se ne vezuju. Ti su verovatno smrzli i kod mene. Kasno su nikli tako da se nisu na vreme pripremili za zimu. Oni nam nisu ni bitni. Možeš videti i kod mene na slici da na njima nije spao list. Bitno je stablo iz glavnog korena.

Vilamet2012, da li ova peporuka za kalcijum vazi i za kupinu? Nisam znao da se ne sme dodavati kalcijum kasnije, a bas sam tokom nedelje planirao da orezem i povezem kupinu, i da odmah nakon toga (oko 20 februara) bacim i kalcijum.

Vilamet2012, da li ova peporuka za kalcijum vazi i za kupinu? Nisam znao da se ne sme dodavati kalcijum kasnije, a bas sam tokom nedelje planirao da orezem i povezem kupinu, i da odmah nakon toga (oko 20 februara) bacim i kalcijum.

Verovatno važi isto pravilo. Kupine imam nešto malo tako da tu nemam iskustvo. Potreba za ishranom se veoma malo razlikuje. Za malinu ovo gore tvrdim jer sam se učio na svojim greškama. Moj ti je savet bacaj odmah. Pre vezivanja

Vilamet 2012, hvala za ovu informaciju o krecu. Spasao si me, jer sam jednu turu kreca bacio neki dan a jos jednu turu sam hteo kad budem povezao zajedno sa zeolitom i osnovnim npk i stajskim djubrivom,pa da sve zajedno okopam. Preporuke sa analize su bile iz dva puta,pola na jesen a pola na prolece. Ovu jesenju turu sam ocigledno zakasnio,ali ovu prolecnu cu da preskocim. Vidjao sam ranije da se beli krec po tek vezanim malinama al nisam pricao sa tim ljudima tako da ne znam kakve rezultate postizu.

Vilamet 2012 - mislim na izdanak koji se veze....izdanak se smezurao,nekako naborao,kako bih drugacije objasnio....a ima i takvih kojima je stablo glatko boje svece,ali tek po neki......kod dosta takvih izdanaka pupoljak je zelen kad ga očenem,ali velika vecina pupoljaka kad ih očenem je zelene boje a u sredisnjem delu ima narandzastu mrlju......slikacu danas detaljno i postaviti ovde,samo molim za savet kako da postavim sliku....

Okaci na neki sajt za upload slika, kopiraj link i pastuj ga u post

Sent from my GT-I9305 using Tapatalk

Uzeo sam yara mila 7 12 25 djubrivo, sad sam video da su to hlorna djubrova nisu crop care, da li da ga razbacujem ili jedino sto mogu da ga zamenim complex to jedino mogu da uzmem u zamenu.
[h=1][/h]

Nazad
Vrh