Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Hmm, koliko je dobro kad je pustila zamenski pup negde tokom vegetacije? Znam da se to desava al' moze biti i da je bilo nekog ostecenja od bolesti tokom vegetacije. Pitam, ne diskutujem niti pametujem.
Mora ići veštačko, stajnjakom se unosi vrlo malo đubriva. Stajnjakom se unose mikroorganizmi koji pomažu pretvaranje neophodnih elemenata u pristupačan oblik i poboljšava se količina humusa. Bez analize zemljišta i okvirne količine roda koji planiraš da ubereš, ne možeš znati koliko ti treba veštačkog i koja formulacija. PH je takođe bitan. Šta ti vredi ako si bacio koliko treba kad biljka ne može da usvoji.
Citiram jedan pasus koji sam procitao na jednom stranom forumu... malo jeste bukvalan al mislim da oslikava priblizno ono sto sam htjeo da porucim:
"Uzmite saku stajskog djubriva i stavite u posudu. U drugu posudu stavite saku vjestackog djubriva. U obije posude stavite po jednu sjemenku bundeve. U prvoj ce izrasti ogromna "tikva", a u drugoj nece poceti ni rasti! "
Sve bocne grane si trebao jesenas da skratis na 2-3 pupoljka... ili ti cca 10 cm... To nije nimalo sretno rjesenje niti preporuceno sisanje prije mrazeva, ali je u svakom slucaju bolje nego steta koju snijeg napravi kada odceni tu granu od centralnog stabla ili ti lastara...
- - - - - - - - - -
Da li zaista u tvom zasadu ima toliko stabala sa bocnim granama?Negde si omanuo u obradi zasigurno?Ima ih i kod mene ali tek po neka i mi takve odstranjujemo ako imaju druge pribliznog kvaliteta.Video sam da u Chileu tako postavljaju pojedine zasade sa vezivanjem bocnih grana i vrhova za zicu.Nema razloga za tim kod nas.Snegovi u ovoj fazi pravi male stete gotovo nikakve ali kasnije zna da napakosti.Za seme bundeve se slazem jer se ono ionako seje u stajnjak,ali kukuruz,krompir?A i malina bez vestaka ima prinos 40 kg/ar i gotovo da je kao divlja,samo su joj ukus i kvalitet nikakvi.