Radovi u malinjaku

16521828_605520689649483_1663791861_n.jpg

Sta mislite kolege,unutrasnje tkivo sam malo i ostetio skalperom a ima ovo malo crnkasto oko pupoljka. Kakve su posledice niskih temperatura?

Odgledao sam sve, odlicno predavanje i moze svasta nesto da se nauci... Pogotovo na pocetku kad su pricali ljudi iz labaratorije oko analize zemljista. I mislim da bi predavanje trebalo da sadrzi vise takvih tema, a malo manje propagiranja i zastupanja proizvoda odredjene firme... To mozda malo kvari ceo utisak predavanja, al' dobro... Hvala jos jednom za snimak :)

Sta mislite kolege,unutrasnje tkivo sam malo i ostetio skalperom a ima ovo malo crnkasto oko pupoljka. Kakve su posledice niskih temperatura?

Izgleda dobro,pogotovu dva pupoljka.

Hmm, koliko je dobro kad je pustila zamenski pup negde tokom vegetacije? Znam da se to desava al' moze biti i da je bilo nekog ostecenja od bolesti tokom vegetacije. Pitam, ne diskutujem niti pametujem.

Na dnevniku bio neki covek kaze bice rod i do 40% manji jer je zemlja smrzla pre nego je pao sneg(pre nove godine) a posle su bili oni teski mrazevi.pa je pitanje kako je koren to podneo. U neku ruku ima logike...

Hmm, koliko je dobro kad je pustila zamenski pup negde tokom vegetacije? Znam da se to desava al' moze biti i da je bilo nekog ostecenja od bolesti tokom vegetacije. Pitam, ne diskutujem niti pametujem.

Pozitivna osobina maline je da u povoljnim uslovima formira dva pa čak i tri pupoljka. Iz ova dva na slici razviće se dve rodne grane i naravno doneti rod.

Ima i toga ali i to da je dosta maline ostalo u hladnjačama i da je slaba potražnja.

Xperia ZR

Sve bocne grane si trebao jesenas da skratis na 2-3 pupoljka... ili ti cca 10 cm... To nije nimalo sretno rjesenje niti preporuceno sisanje prije mrazeva, ali je u svakom slucaju bolje nego steta koju snijeg napravi kada odceni tu granu od centralnog stabla ili ti lastara... :(

- - - - - - - - - -

Mora ići veštačko, stajnjakom se unosi vrlo malo đubriva. Stajnjakom se unose mikroorganizmi koji pomažu pretvaranje neophodnih elemenata u pristupačan oblik i poboljšava se količina humusa. Bez analize zemljišta i okvirne količine roda koji planiraš da ubereš, ne možeš znati koliko ti treba veštačkog i koja formulacija. PH je takođe bitan. Šta ti vredi ako si bacio koliko treba kad biljka ne može da usvoji.

Ovo je u najmanju ruku ispreturana istina ali koja ima i tacne cinjenice. A sad cu pokusati da pojasnim nagrubo.
Nije tacno da mora ici vjestacko djubrivo i da stajnjak ima malo djubriva... Organsko djubrivo (stajnjak) kao takvo biljka nemoze direktno da usvaja za razliku od mineralnog ili ti vjestackog koje je takoreci odma dostupno biljci. Posto se organsko djubrivo postepeno razlaze (dok ne postane pristupacno biljci) ima produzeno dejstvo, al se u tom periodu jedan dio hranjivih materija i izgubi.
Istina je samo ta da ukoliko bi upotrijebili bilo koje stajsko djubrivo onoliko puta koliko puta bacimo vjestacko... imali bi u mnogome bolje rezultate!!!!
Ali svi znamo da je kriza za stajnjakom te da je vjestak mnogo jeftiniji i laksi za upotrebu... Radi biznisa propagande i ostalih faktora gura se vjestacko djubrivo i kako vidim ovde ima dosta zaludjenih koji nesvjesno ili svjesno reklamiraju, cak, neke proizvodjace istih..... :(

Citiram jedan pasus koji sam procitao na jednom stranom forumu... malo jeste bukvalan al mislim da oslikava priblizno ono sto sam htjeo da porucim:
"Uzmite saku stajskog djubriva i stavite u posudu. U drugu posudu stavite saku vjestackog djubriva. U obije posude stavite po jednu sjemenku bundeve. U prvoj ce izrasti ogromna "tikva", a u drugoj nece poceti ni rasti! " :(

Citiram jedan pasus koji sam procitao na jednom stranom forumu... malo jeste bukvalan al mislim da oslikava priblizno ono sto sam htjeo da porucim:
"Uzmite saku stajskog djubriva i stavite u posudu. U drugu posudu stavite saku vjestackog djubriva. U obije posude stavite po jednu sjemenku bundeve. U prvoj ce izrasti ogromna "tikva", a u drugoj nece poceti ni rasti! " :(

Poučna priča....

Sve bocne grane si trebao jesenas da skratis na 2-3 pupoljka... ili ti cca 10 cm... To nije nimalo sretno rjesenje niti preporuceno sisanje prije mrazeva, ali je u svakom slucaju bolje nego steta koju snijeg napravi kada odceni tu granu od centralnog stabla ili ti lastara... :(

- - - - - - - - - -

Da li zaista u tvom zasadu ima toliko stabala sa bocnim granama?Negde si omanuo u obradi zasigurno?Ima ih i kod mene ali tek po neka i mi takve odstranjujemo ako imaju druge pribliznog kvaliteta.Video sam da u Chileu tako postavljaju pojedine zasade sa vezivanjem bocnih grana i vrhova za zicu.Nema razloga za tim kod nas.Snegovi u ovoj fazi pravi male stete gotovo nikakve ali kasnije zna da napakosti.Za seme bundeve se slazem jer se ono ionako seje u stajnjak,ali kukuruz,krompir?A i malina bez vestaka ima prinos 40 kg/ar i gotovo da je kao divlja,samo su joj ukus i kvalitet nikakvi.

Jel poceo neko sa vezivanjem maline...prvenstveno mislim na ljude koji imaju 30000+ maline......ja danas poceo,mnogi se nece sloziti sa mnom,ali ako budem cekao pupoljke tad nema sanse da to porodicno povezemo...sto je i cilj...

Ja koliko procitah ovde, bocno grananje je normalno i uobicajeno u novim zasadima.

Sent from my GT-I9305 using Tapatalk

U mom malinjaku koji je inace nov zasad, ima dosta bocnih grana. Te bocne grane su u nekim slucajevima i duze od 1 m. Ja ih jesenas nisam orezao, nameravam to na prolece. Sad, sta je bas pravilno, to ni sam ne znam.

U mladi(novim) da.Shvatio sam da se radi o zasadu u punoj snazi.I u mladim zasadima veliki deo je bez bocnih grana gotovo 2/3 i vise a i kada nije ta pojava nije alarmantna i blagovremenim obijanjem mladara to se eliminise.
Pocinjem sa vezanjem cim dozvoli vreme .Idem na osecaj i iskustvo?Ako cekam da krenu pupoljci onda odose i 200 Eur-a(10x2.500 D) koje planiram za okopavanje .
Au to sa 1 metar nevidoh dosad?Tu ima i dobrog roda?Nisi pogresio sto si ostavio za sad da orezes,ali ako imaju druge stabljike onda njih ostavi a sa bocnim granama FIK.

MOže da se ne đubri veštakom ali će prinosi ličiti na one iz perioda kada se nije koristio veštak.
Seme bundeve može i proklijati i narasti bundeva na veštačkoj podlozi gde bi se koristio samo veštak.

Lično sam pristalica i stajnjaka i veštaka i prema analizi zemljišta.

Nazad
Vrh