Radovi u malinjaku

Sta mislite posle ovih obilnih kisa da se predje folijarno sa aliete flesh fungicidom?Ne bih sad da pustim ridomil gold kroz sistem i da dajem so na ranu, dosta je malini i ove kisurine koja pada vec 15 dana,cisto da se zastitim od fitoftore. Hvala i pozdrav.
Kolega evo ti moje iskustvo. Ridomil Gold je praškasti oblik fungicida i sada je pravo vreme , dok je zemlja nakvašena i dok ima padavina, da se razbaci vrstom maline onako u prahu i vlaga to jest kiša ga donese do korenovog sistema. Da ga nisam ovako koristio odavno bi ostao bez malinjaka kao što su ostale moje komšije jer su baš bile tvrdoglave.

postoji li potreba za malinjake koji su od jesenas da se stite ovim preparatom, protiv fitoftore.

- - - - - - - - - -

postoji li potreba za malinjake koji su od jesenas da se stite ovim preparatom, protiv fitoftore.

Boyla
user-offline.png
Sad sam gledao "Ridomil gold mz 68 wg" ima ga i razlicitim pakovanjima,ali nigde ne pise koja kolicina moze da se baci kao praskasti materijal vec samo da se mesa sa vodom,pa me interesuje da u kojoj ga kolicini primenjujes u zasadu,i jer je isti princip bacanja kao i djubre sa obe strane reda ili ne ? I da nebudem naporan jer ima potrebe za tim tretiranjem novog zasada koi je posadjen u 11 mesecu?
Unapred hvala na odgovoru

Koje je to najuze medju redno rastojaje, gde Toma Vinkovic-mali traktor, moze ne smetano da obradjuje i prska maline? 2,5m ili moze i uze?

Koje je to najuze medju redno rastojaje, gde Toma Vinkovic-mali traktor, moze ne smetano da obradjuje i prska maline? 2,5m ili moze i uze?

Ja obradjujem tomicom na razmaku redova 2m. Imam i malinjak gde mi je razmak 2,5 ali što se tiče freziranja tu mi samo pravi problem jer zbog nekih 30cm ne mogu sastaviti celo polje već moram proći i treći put sa frezom. Freza mi je 1m širine. Na ovom razmaku prolazim i pred samu berbu sa granama.

Kolega evo ti moje iskustvo. Ridomil Gold je praškasti oblik fungicida i sada je pravo vreme , dok je zemlja nakvašena i dok ima padavina, da se razbaci vrstom maline onako u prahu i vlaga to jest kiša ga donese do korenovog sistema. Da ga nisam ovako koristio odavno bi ostao bez malinjaka kao što su ostale moje komšije jer su baš bile tvrdoglave.

Hmm ja ga nikad nisam koristio tako :) Uvijek kroz sistem.Nego,koliko ide tog praska,mala kascica od kafe ili...? Ja imam spremljeno 250gr ridomila moracu jos uzeti jer ovo nije dovoljno...

Ridomil gold ovako pise u upustvu
maline, za suzbijanje plamenjače (Phytophthora fragarie var. rubi)primenom 65 g preparata u 10 l vode na 10 dužnih metara, zalivanjem preko zemljišta u brazde (oko 30 cm od reda sa obe strane) tj. 6,5 g preparata na 1 l vode po dužnom metru.

Baš zbog vremenskih uslova sam se i odlučio razbaciti ga na suvo bez vode jer u ovom periodu uvek ima padavina sasvim dovoljno dase Ridomil stopi i dodje do korenovog sistema. moja mera je 2kg na 35 ari maline Vilameta ili Mikera po Otem Blisu ga nisam koristio jer nisam primetio potrebu za tim. Primenjujem ga tako što burgijom izbušim 4 rupe od 2mm na poklopcu i rastresem prah oko strukova.Inače zalivao sam i prskalicom sa skinutim piskom u maju ali mi se ova varijanta čini delotvornija i deluje preventivno.

Znači može ridomil tako da se posoli po redovima.Dali ima još neki preparat na koji fitoftora reaguje a može da se baci na suvo?

Baš zbog vremenskih uslova sam se i odlučio razbaciti ga na suvo bez vode jer u ovom periodu uvek ima padavina sasvim dovoljno dase Ridomil stopi i dodje do korenovog sistema. moja mera je 2kg na 35 ari maline Vilameta ili Mikera po Otem Blisu ga nisam koristio jer nisam primetio potrebu za tim. Primenjujem ga tako što burgijom izbušim 4 rupe od 2mm na poklopcu i rastresem prah oko strukova.Inače zalivao sam i prskalicom sa skinutim piskom u maju ali mi se ova varijanta čini delotvornija i deluje preventivno.
Boyla ako ide 65 gr ridimila na 10 m,bilo da je rastvoren pa se zalije ili se posipe kao sto ti radis,za recimo 10 ari ili 400 duznih metara treba 2,4 kg i to samo sa jedne strane reda pa x2 za obe strane ispada mnogo vise nego sto ti stavljas.Tako kaze matematika e sad...Nemoj da mi zameris,nisam mislio nista lose samo malo racunao.Ja sam pripremio 2 kg i sto kazete zbog viska vlage kako ga je najpametnije primeniti.Tvoj predlog za posipanje praska pred kisu je mnogo jednostavniji ali je pitanje da li je to dovoljno sto si stavio.

Nećeš ti pogrešiti da razbaciš 2kg na 10 ari ja sam to malo racinalizovao jer je skup , ali vredi, pa sam poznavajući strukturu moje parcele negde bacio više negde manje.

Nazad
Vrh