Radovi u malinjaku

Prskam pumpom ,motornom Dm 25 ,ona stvara jaci pritisak i nema problema.
svakako , prskam sa obe strane.
Ovo sto si napisao u vezi prihrane si upravu, treba pojacati djubrenje i navodnjavanje a sve to na osnovu analiza i stalnog vizuelnog posmatranja.
Djubriva kvalitetna, hemija takodje i nece biti nikakvih problema,
Aza lastare za sledecu godinu nebrini, ja imam problem jedino prerastanja i moram da doobro zagledam koji ima vise pupoljaka prilikom vezivanja.
Imam takvu pupmu koristio sam je neke dve godine dok nisam kupio traktorsku i nema sanse da probije sa druge strane reda onda kada su najvaznija prskanja za trulez ako bude kisna godina videces sve je ok kada vreme posluzi ali kad krene siva trulez da se razvija unutra ima da proklinjes dan kada si poceo da vezes ovako.ali u svakom slucaju svako radi kako misli da mu je najbolje.ja iskreno nikad ali bas nikad necu ni pokusati da probam niti jedan red u V sistemu.stavljam tacku na komentarisanje na ovu temu.

Послато са Lenovo A6000 уз помоћ Тапатока

Malinjak mi jeste u ravnici, postavljen je u pravcu sever -jug i vetar "pirka" non stop ,ja znam da sa trulezi nemam problema, znam, i ja sam se toga bojao ali nemam problema sa tim kao i kolege u mom kraju.

Zavisi kako podesis brener moze bilo koja pumpa da probije dovoljno. Bitno je samo da fungicid protiv trulezi bude upotrebljen na vreme.

Zlatna vockico mogu te zamolim za slike iz branja?? Sve sto si mi poslao su pre toga. I ako imas slike koje pokazuju unitrasnjost V spalira u berbi bio bih ti zahvalan da mi ih posaljes. Cisto da steknem utisak sta se desava sa lastarima kada odrastu za berbu.

- - - - - - - - - -

Koliko dugo vezujes u ovaj sistem ?

Pa upravco zbog velike bujnosti, jer se veze puno lastara.
Nista mi ne znaci da prodjem i sa druge strane,tako sam siguran,
Kao sto kaze Marko , bitno je prskanje koje izvodim protiv trulezi , Svicom ili Signumom , tad posebno obratim paznju.
To tog perioda , malina se jos uvek nije razvila do maximuma i bukvalno moze i u jednom prolazu sa jedne strane.
No,kao sto sam i napisao prskam sa obe strane zbog bujnosti,uvek.
@Marko, pokusacu , to sto ima poslacu ili postaviti ovde

Nista dok ovo ne budes slikao dronom sa gornje strane... :)

Ja ne kontam samo koja je razlika na kraju ovoga i onoga sto su kolege Marko i Vilamet pricali o vezivanju vise komada 8-10 iz 4+ razlicita korena, a pri tome ovde verovatno mora de ide i vece medjuredno rastojanje... predpostaavljam da mora da ide 2,5m, jer pri normalnom vezivanju gotov da ne ostane 70-80cm izmedju redova u rodu.. Tako da se tu na 4 reda gubi jedan...

Cak i prva prolecna prskanja bakrom kada su povezane maline obavljam sa obe strane. Ja drugacije da je okupam celu ne mogu

Evo malo da razbijemo nervozu članova. Mislim da slika uvek govori od hiljadu reči. Ovo je malinjak jedne gospodje koja sama radi preko hektar ipo malina. Kad kažem sama mislim bez supruga sve organizuje. Čak vozi traktor, prska, frezira...... Mogla bi biti uzor mlogima od nas. Od prošle godine ima čak i hladnjaču. Malina joj je sva povezana u januaru, uradjena analiza zemljišta, bačen Kalk, bačen Zeolit, bačeno Jarino djubrivo, poprskana Plavim uljem, bačen stajnjak, okopana. Tačka na kraju. Nema dalje. Sve uvek na vreme i po knjizi.

DttRQR7.jpg

Evo malo da razbijemo nervozu članova. Mislim da slika uvek govori od hiljadu reči. Ovo je malinjak jedne gospodje koja sama radi preko hektar ipo malina. Kad kažem sama mislim bez supruga sve organizuje. Čak vozi traktor, prska, frezira...... Mogla bi biti uzor mlogima od nas. Od prošle godine ima čak i hladnjaču. Malina joj je sva povezana u januaru, uradjena analiza zemljišta, bačen Kalk, bačen Zeolit, bačeno Jarino djubrivo, poprskana Plavim uljem, bačen stajnjak, okopana. Tačka na kraju. Nema dalje. Sve uvek na vreme i po knjizi.

DttRQR7.jpg
Sta reci osim svaka cast za gospodju! kapa dole!vidi se da je malinjak u odlicnoj formi.

Послато са Lenovo A6000 уз помоћ Тапатока

:ppozdrav:Vec imam nekakvog iskustvaa.. Al mi treba pomoc.
Jos jedan dan imam vezanja lastara .Zatim borba sa misjakinjom ,koja prosto divlja i na ovim temper. C

A ova kisa ne dozvoljava radove ,moze potrajati vise dana ovako. Plasi me koliko stete ce da napravi misjakinja ako se oduzi vise dana ...????

Ovih dana bice slicica ...vise govore od hiljadu reci.

Pozdrav

http://sirovahrana.hr/clanak/misjakinja_zaboravljeno_povrce-939 Da li je to ova biljka,mislio sam da je korov a ono nesto jestivo.Pole pa imaju 2 nacina hemija,a preporucuju i malciranje ti to bolje znas,ali ovo vreme ne dozvoljava nijedan nacin,e sad da li je MISJAKINJA sa plicim korenom ili poput poponca sa dubokim.a evo i ovo. Za suzbijanje mišjakinje može se koristiti neki od preparata na bazi trufluralina. Postoje veoma dobre mogućnosti suzbijanja mišjakinje posle njenog nicanja. Iako se može suzbiti i kada odraste za preporuku je da se suzbija dok je još mlađeg uzrasta tj. visine 2- 7 cm. Jer iako uništena pri većem uzrastu gust prekrivač tako uništenih biljka uveliko otežava vađenje. Odlično se suzbija posle nicanja preparatima na bazi linurona

Pa zar je misjakinja losa.....?
ja sam nju uvek smatrao prirodnim malcom.... raste u prolece bujno i sama se sredi kad krenu vrucine,lako je pocupas... i kad je pocupas ispod nje gola zemja....
Po meni fin korov....
a ne da je jestiva vec i lekovita....
imam nju u redovima i zensku koprivu(tako su je zvali) ali su to po meni pitomi korovi.... i tek po koji busen uskolisne vlasulje....
ali mi se svidjalo sto sad ovo raste....
treba li skidati?

I kod mene ima zrnaste maline. Pre dve godine sam obeležio sve sadnice sa zrnastim plodovima i povadio. Ali ponovo se pojavljuje zrnasta malina na drugim sadnicama u blizini. Mislim da je problem došao sa lošim sadnicama. Pretpostavljam da je u pitanju neka virusna bolest. Čini mi se da prskanje ili prihrana sa preparatom koji u sebi sadrži cink smanjuje broj lastara sa zrnastim plodovima.
Вероватно је проблем са недовољно добро опрашеним цветовима. Малина је збирна семенка и свака мора да буде опрашена. Ако пада киша у време цветања дешава се да плод буде зрнаст јер су се опрашиле само неке семенке...

Imam je i ja u jednom delu-misjakinju. Kad se bude moglo uci u malinjak- plevljenje. Cinjenica je da je ispod nje gola zemlja, to je tacno.

Ali pitanje je da li smeta malini.... ili je koristiti kao malc....
isto i zenska zara.... lako ja to cupam... ali nisko raste za sad.... 5cm... pa sam mislio jos malo da je gajim...:)

Zanimljivo... recimo ja mogu da udjem u malinjak i po ovom vremenu bez problema..... izlazenje je veci problem:):)

-Ali pitanje je da li smeta malini.... ili je koristiti kao malc.-

Kod mene je oko 15-20 cm visine mislim da ima nesto i miseva ispod ---napravice stete...??
Dumam- razmisljam da je jedno od resenja hitno ,nahraiti misove.... i mozda i malo KAN -a on bi je spalio...?? . Ako spali gajenu kulturu zasto nebi i misjakinju ...koja je nezna.

Jutros sam u kafani čuo priča čovek našao je kod tipa stare zalihe Zineba, fungicid koji se nekada koristio u zasadima duvana, čovek je razbacio 60 kg Zineba na 50 ari maline a ja se pitam kakvo će dejstvo imati i kakve posledice može ostaviti na plod. Ako neko ima bilo kakva saznanja o primeni Zineba neka javi .

Nazad
Vrh