Radovi u malinjaku

Nisam ovo je probno ali po savetu prof Nikolica iz poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna

@jpejcic
Ja licno ne volim da vezem ove lukove, mislim da vise hrane potrosi jedan pupoljak na vrhu nego svi ovi do prve zice. Ali opet sa druge strane steta je i baciti ga kad si ga hranio cele godine, tako da ima argumenata i za i protiv. Da se ipak ne pravim previse pametan, ne bih da protivurecim profesoru, ovo je samo moje misljenje.
Da li si pre Yare complex koristio neko djubrivo, ili ovo sad tek prvi put bacas? Da li ti je ovo mlad zasad?
Ako je stariji svaka cast na ociscenjim starim malinama, nigde u redu nemas ni traga od ostataka panjeva.
Ja danas vezao koliko se moglo, bas je hladno... morao sam u pojedinim delovima malinjaka praviti kanale, da izvuku vodu koja se cedi iz brda i lezi i malinjaku.

Malinjak je mlad tek treca godina. Djubrio ove godine nisam pre , a ove vrhove sam povijao iz razloga kad prerastu maline svi rodni pupoljci budu u gornje dve trecine,barem tako kaze profesor , pa da ne gubim na rodu. Trudio se jesam poprilicno , a dosta su mi koristili postovi sa ovog foruma te se stoga zahvaljujem svima i samo tako nastavite.

@Pole
Sa kojim preparatom si bio najzadovoljniji: Agrostemin, Bioplant Flora, Extrasol, Slavol VVL,x1 Biocleaner... da li se smeju mesati ili si ih koristio odvojeno?
Ja sam planirao Slavol vvl i koprivu da pomesam pa kroz sistem kpk a razmisljam se da li da folijarno da idem sa Agrosteminom ili Bioplantom. A X1 Biocleaner da poprskam u redove po zemlji nakon svih ovih kisurina.
Sta mislis o ovoj kombinaciji?

Da li je neko koristio Hoyin preparat TIFI u malinjku, i kakvi si rezultati. Na polovini malinjaka mi lezi voda, plasim se bolesti, pa bi bilo pozeljno koristiti nesto ovog tipa-bar ja tako razmisljam.

Malinjak je mlad tek treca godina. Djubrio ove godine nisam pre , a ove vrhove sam povijao iz razloga kad prerastu maline svi rodni pupoljci budu u gornje dve trecine,barem tako kaze profesor , pa da ne gubim na rodu. Trudio se jesam poprilicno , a dosta su mi koristili postovi sa ovog foruma te se stoga zahvaljujem svima i samo tako nastavite.
kada si savio lastare na dole vezao si za drugu zicu?koliko lastara si ostavljao u metar?
vrlo zanimljiv nacin vezivanja,ali me interesuje da nije guzva u lastarima,pa te zato pitam koliko si ostavljao lastara u metar?
da li bi mogao da postavis slike,mislim da bi dosta nas volelo da vidi kako to izgleda.
ili barem ja,da ne govorim u ime drugih.

Sta mislite posle ovih obilnih kisa da se predje folijarno sa aliete flesh fungicidom?Ne bih sad da pustim ridomil gold kroz sistem i da dajem so na ranu, dosta je malini i ove kisurine koja pada vec 15 dana,cisto da se zastitim od fitoftore. Hvala i pozdrav.

da,i meni lici da je bolje nego V spalir/ali ja moje vec povezao pre nego sto videh ovo savijanje lastara,tako da ove godine nista,ali zato sledece godine pokusacu,ali uz mala objasnjenja od kolege jpejcica.

slike.php

- - - - - - - - - -

Slikao sam malinjak u kome se malina strogo pridrzava kalendara,jos nije krenula. Ali izgleda da ovo postavljanje slike nije uspelo. Fuck....

Jedan zastititar nam reko na predavanju da nema tavog sistemskog fungicida da se u dovoljnoj koncentraciji spusti u koren...prica se odnosila na jednorodne sorte.
Za polanu moze na visinu lastara od deset cm pa posle dve nedelje opet. Isto sto mi je i majstor gera jednom odgovorio. Ako neces jos vode, sacekaj da se osusi.
Sta mislite posle ovih obilnih kisa da se predje folijarno sa aliete flesh fungicidom?Ne bih sad da pustim ridomil gold kroz sistem i da dajem so na ranu, dosta je malini i ove kisurine koja pada vec 15 dana,cisto da se zastitim od fitoftore. Hvala i pozdrav.

Jedan zastititar nam reko na predavanju da nema tavog sistemskog fungicida da se u dovoljnoj koncentraciji spusti u koren...prica se odnosila na jednorodne sorte.
Za polanu moze na visinu lastara od deset cm pa posle dve nedelje opet. Isto sto mi je i majstor gera jednom odgovorio. Ako neces jos vode, sacekaj da se osusi.

Zato necu ici ridomilom jer bih ga morao kroz sistem,al ne bih jos vode u malinjaku. kod mene je polka mozda 5cm visoka,al padalo je kise zadnjih 15 dana.Prosle godine sam imao problema sa susenjem jer nisam na vreme zastitio.Meni su preporucili Aliete Flesh preko lista.

Zato necu ici ridomilom jer bih ga morao kroz sistem,al ne bih jos vode u malinjaku. kod mene je polka mozda 5cm visoka,al padalo je kise zadnjih 15 dana.Prosle godine sam imao problema sa susenjem jer nisam na vreme zastitio.Meni su preporucili Aliete Flesh preko lista.

Da, fosetil aluminijum, s tim i ja idem, Fostonic konkretno. To će mi biti prvo prskanje.
A ono spuštanje u koren što sam reko u prethodnoj poruci, odnosilo se na to da se isprska lastar dužine metar i po recimo wilamette, po listovima i da to dospe do korena... to je malo verovatno. Odnosno ne može u dovoljnoj meri.

kada si savio lastare na dole vezao si za drugu zicu?koliko lastara si ostavljao u metar?
vrlo zanimljiv nacin vezivanja,ali me interesuje da nije guzva u lastarima,pa te zato pitam koliko si ostavljao lastara u metar?
da li bi mogao da postavis slike,mislim da bi dosta nas volelo da vidi kako to izgleda.
ili barem ja,da ne govorim u ime drugih.
http://imgur.com/a/OowZD
vrhovi su povijeni i vezani za gornju zicu a ostavljeno je od 5-9 lastara u metru u zavisnosti kakvi su i koliko sam imao da vezem, sad se ceka samo lepo vreme :cool:i :pcelac::.
Sve je ovo probno pa za utiske da vidimo posle berbe :osmeh:

Da, fosetil aluminijum, s tim i ja idem, Fostonic konkretno. To će mi biti prvo prskanje.
A ono spuštanje u koren što sam reko u prethodnoj poruci, odnosilo se na to da se isprska lastar dužine metar i po recimo wilamette, po listovima i da to dospe do korena... to je malo verovatno. Odnosno ne može u dovoljnoj meri.

Drugar hvala za info,ovo mi je jako bitno. Ako ne budem pronasao aliete flesh,valjda ce imati Fostonic. :ppozdrav:

Fungicidi se u biljci kreću na dva načina, ksilemom i floemom. Ksilem fungicid je npr. metalaksil iz Ridomila koji se kreće uzlazno pa ga samim time treba primjeniti preko korijena. Floem fungicidi se kreću silazno, tj. nanosi se na list i kreće sve do korijena. Aluminij fosetil je uzlazno-silazni (jedini pravi sistemik) i može se primjeniti na oba načina, zalijevanjem ili prskanjem.

Fungicidi se u biljci kreću na dva načina, ksilemom i floemom. Ksilem fungicid je npr. metalaksil iz Ridomila koji se kreće uzlazno pa ga samim time treba primjeniti preko korijena. Floem fungicidi se kreću silazno, tj. nanosi se na list i kreće sve do korijena. Aluminij fosetil je uzlazno-silazni (jedini pravi sistemik) i može se primjeniti na oba načina, zalijevanjem ili prskanjem.

Htjeo sam ridomil gold al se ne smijem usuditi posle ovih kisa,dodajem samo so na ranu.Icicu preko lista sa aluminij fosetil onako je vecina izasla iz zemlje.Kad se zemlja prosusi pustiti kroz sistem ridomil gold. :ppozdrav:

hvala jpejcic na slikama,skapirao sam,videcemo rod kaakv je,budimo na forumu pa cemo videti.pozz.

--@Pole
Sa kojim preparatom si bio najzadovoljniji: Agrostemin, Bioplant Flora, Extrasol, Slavol VVL,x1 Biocleaner... da li se smeju mesati ili si ih koristio odvojeno?
Ja sam planirao Slavol vvl i koprivu da pomesam pa kroz sistem kpk a razmisljam se da li da folijarno da idem sa Agrosteminom ili Bioplantom. A X1 Biocleaner da poprskam u redove po zemlji nakon svih ovih kisurina.
Sta mislis o ovoj kombinaciji?----

Ne znam s kojim sam naj zadovoljniii...?

Licno mislim svi , daju neke rezultate i uvecavaju prinose od 5-10 +%... nista od njih nije magicni stapic.

Al na kolicinu se isplati...? treba ih primenjivat..........

Tifi je dobra stvarcicaaa...??
:ppozdrav:

Nazad
Vrh