Radovi u malinjaku

Konacno lepo vreme i malo vremena dozvolise da povezem i poprskam malinu. Ali stanje je takvo da je kod mene tek faza pucanja pupoljaka,a uplasio sam se da je vec uveliko olistala.

- - - - - - - - - -

Pozdrav. Kakvo je stanje u malinjaku? U kojoj fazi je pupoljak?
Zemo kod mene isto tek puca pupoljak,ima poneka koja je ulistala.U polju kad prolazim u vecine je lepo ulistala,mada sam video malinjak pored malinjaka,jedan ulistao drugi nije,sad u cemu je stvar ne znam.

iyki7q.jpg
Danas uradio međurednu obradu

@POLE

Pole, vidim da si 2011 imao par sadnica sa istim simptomima kao i ja. Mislim da je u pitanju rak korena maline. Trenutno je u pitanju 20-ak ar-i, ali se jako plasim da se ne prenese na ostatak malinjak, jer je mehanizacija kojom obradjujem zasade ista. Ono sto me jako buni je to da je ova malina prosle godine bila odlicna, odlican prinos i kvalitetan plod, a sada je obih crnih izraslina na stotine... malina je sada povezana i na oko deluje da lepo krece-da nisam malo istrazivao gledajuci sta je ovo mislio bih da je sve u redu.
Sta si tada uradio sa malinom, i ima li joj spasa?
Da li ovo hitno da vadim ili da lecim?
pomozi molim te...::pomoc:;
evo slike...

Poslednja izmena:
Ja ne znam da li se ovo leči uopšte, možda sa ridomilom ili alijansu da spreči dalje širenje gljivice.

I kod mene u kraju dosta malinjaka je pretrpelo ogromne štete od suše, 2014 od vode i klizišta. Sad je u trendu da se gaji "organska" malina pa vecina ne zasticuje maline kako treba, i tu se dosta vide posledice toga. Galica je ubusila 80 posto lastara, i pravu štetu će tek da vide ove godine.
Stanje kod mene lično je 50 % propalo od suse,ono što je ostalo dosta dobro izgleda za dalje ćemo videti šta će biti, sreća u nesreći je da koren i dalje živ, pa gura nove izdanke.

Послато са C5503 уз помоћ Тапатока

Stigli su mi nalazi zemljišta u kojima glasi
ph =6.4
humus= <5
azot-NO3 ppm =3.23 a treba da je10.o-20.00
fosfor mg/100g= 0.084 a treba 15mg na 100mg zemljista
kalijum mg/100g =0.116 a treba 25mg na 100g zemljista
e sada po ovome zemlja je bez hrane za malinu i oni su mi dali preporuku da stavim italpolinu 750Kg/h i yaru 11-11-21 400kg/h a u vreme cvetanja kan u 3 dela 500/kg/h interesujeme da li sa ovim unosom će biti dovoljno hraniva ili to još treba uvećati jer. Po ovom nalazu jedino ima dovoljno humus a ostalog takoreći nema ništa

Poslednja izmena:
@ milos 2506
Ne se brigas, polka zivi sa agrobacterium na korenu ne bi boilo dobro da se isti prenese na vilamet i dr.

Trudi se da zaliv bude sto optimalni-ji ni previse ...jer gljiva tad raste velika ....a ni premalo jer i polka voli dobar vodo-vazdusni rezim povoljan.... ?.

Kod mene je polka uz miker ...trudim se da prvo odradim miker zatim polku i perem orudja rastvorom bakra ... i pospem malo sode birkabne po orudju .....??

@ milos 2506
Ne se brigas, polka zivi sa agrobacterium na korenu ne bi boilo dobro da se isti prenese na vilamet i dr.

Trudi se da zaliv bude sto optimalni-ji ni previse ...jer gljiva tad raste velika ....a ni premalo jer i polka voli dobar vodo-vazdusni rezim povoljan.... ?.

Kod mene je polka uz miker ...trudim se da prvo odradim miker zatim polku i perem orudja rastvorom bakra ... i pospem malo sode birkabne po orudju .....??

Ovo kod mene je tulamin u pitanju... kontrolisacu stanje, jer za sad malina lepo krece, a prosle godine je bila super. pored mi je vilamet, pa cu moirat da budem bas oprezan. Za svaki slucaj cu ga sad posle rezanja poprskati nekim zemljisnim insekticidom, da slicajno ne prenesem ovo u njega.
Evo i ovog sada zarazenog zasada od prosle godine.

Milose to je rak maline.Zasad ti nije sad zarazen vec si to uneo u sadnicama kad si sadio.Ne moze da se leci vec se trudi da ne preneses u neku drugu parcelu.Generalno 90 posto tulamina po Srbiji je takvo jer je to uneto sa sadnim materijalom.Ja imam nesto malo tulamina i i on je zarazen.

nekoliko dana sam trazio resenje za agrobakterijum i kod na nema bas nikakvog sem preventivnog,....medjutim,nasao sam da u nekim zemljama postoje preparati koji deluje ne baktericidno vec bakteriostaticki ako se tako kaze...samo zaustavljaju dalje sirenje bakterije...pokusacu da nadjem ponovo taj clanak pa cu ga prevesti i napisacu ga ovde,to je neki rad na stranom jeziku bio...mozda je i laz s obzirom sta sve na internetu ima....

Nesto sam uspeo ,... al ne naj naj... Kao sto vidite VELIKA borba sa korovima ( misjakinja ) Nisam hteo herbicide zbog kvaliteta i kvantit. plodova

slika=1_145868438_IMG_20160319_091744.jpg]
1_tmb_145868438_IMG_20160319_091744.jpg
[/url]

Ovo i nas drug xsale mi pritekao u pomoc pozd.
- - - - - - - - - -[/COLOR]

Ovo je herdice ...dvorodna kao i polka ovo treba pratiti i od ovog treba uciti kako treba raditi dve berbe...???

tp://fotkica.com/slike.php?slika=1_291737112_IMG_20160319_114836.jpg]

Nazad
Vrh