Radovi u malinjaku

Stajnjak nema značajnijeg utjecaja na prinos jer je relativno siromašan hranjivima, NPK je nositelj prinosa.

i kod mene u kraju forsiraju tu Yaru uopste za voce, uzecemo da vidimo sta je to toliko famozno sa tim djubrivom, sigurno da je bolja od nasih domacih.

Valja samo napomenuti da je yara 13-13-21 hlorno djubrivo, sa manjim procentom iskoriscenosti u odnosu na 8-11-23 i 11-11-21, koji su u potpunosti bez hlora i ciji je procenat iskoriscenosti >90%. Zbog toga postoji i razlika u ceni izmedju prvog i druga dva djubriva.

Tabela 1.Sastav svježeg i zrelog stajnjaka, zavisno od vrsta domaćih životinja (u%),
Sastav%20svjezeg%20i%20zrelog%20stajnjaka.JPG

Stajnjak nema značajnijeg utjecaja na prinos jer je relativno siromašan hranjivima, NPK je nositelj prinosa.

Svak neka radi kako misli ali za mene je stajnjak zakon. Bacam isključivo govedji stajnjak. Biljku ne hrane samo hemijski elementi koi se nalaze u veštačkim djubrivima. Biljku hrane i svi mikroelementi zajedno sa dobrim bakterijama koje se u njemu nalaze. Stajnjak zajedno sa kvalitetnim zemljištem je sasvim dovoljna ishrana maline. NPK djubriva utiču na bujnost pozitivno ali smatram da bez stajnjaka nema vrhunskih prinosa. Ovde kod mene u Arilju rekorderi po prinosu su isključivo ljudi koi bacaju velike količine stajnjaka. On se kod nas kreće za kamion uvršen oko 20 - 25 tona 300eur. To je po meni i najjeftiniji vid prihranjivanja maline.
Za kokošiji stajnjak u džakovima koji proizvode nekoliko firmi mogu reći samo da je to bacanje para. Ljudi to je običan stajnjak iz farmi kokošaka, pomešan sa koncetratom koje kokoške jedu a koi se prosipa, a i opšte je poznato da se taj koncetrat koim se hrane u velikom delu i nesvari. Sušen na visokoj temperaturi da bi se ubile bakterije. Briketiran.To nikako ne može zameniti govedji stajnjak.

Poslednja izmena:
razumemo se

Vilamet druze da ne shvatis pogresno tabelu,nadovezao sam se na prici o kolicini vestaka na nekoj povrsini,da ljudi ne shvate olako rasturio sam stajnjak sada mogu da smanjim vestak drasticno_Odlican je stajnjak hrani biljku i zemlji vraca bioloska,hemijska i fizicka svojstva,daleko od toga da ne treba da se koristi.

- - - - - - - - - -

http://www.seminarski-diplomski.co.rs/Poljoprivreda/Stajnjak.html

Prijtelji je l' ste krenuli sa vezivanjem maliine? Kod mene pojedinci krenuli, ostali se neckaju (cekaju mart)a malina krenula da radi...sta raditi?

Valja samo napomenuti da je yara 13-13-21 hlorno djubrivo, sa manjim procentom iskoriscenosti u odnosu na 8-11-23 i 11-11-21, koji su u potpunosti bez hlora i ciji je procenat iskoriscenosti >90%. Zbog toga postoji i razlika u ceni izmedju prvog i druga dva djubriva.
Tako je kolega ,yara 13-13-21 zbog sadrzaja hlora nije djubrivo za malinu...poznato je da djubriva na bazi kalijum-hlorida negativno uticu na malinu....toliko.

Šta će biti sa malinom ove god.videćemo.Potersla opasno nedo bog neki mraz.
3f08e2afa2b197347630e4fcb261bfcf.jpg
0b9c5854c1f1456b4cf92654e67b7f4c.jpg
bb4d2402eff209490fee74e5a728890d.jpg
3aca6bd2daf6ff1e7b57ed731bb3b9d3.jpg

Jel može plavo ulje u ovom stadijumu

Videću prvi put ih koristim.Dobrog su kvaliteta.kod mene su 500 dinara 1000 kom.Mada čuo sam sa su u kruševcu 350 din 1000 kom.ali drugačije

XSALE,nisam bas neki strucnjak,ali mislim da tabela govori o procentima,da li je 1kg ili 100kgstajnjaka procenat ostaje isti,sad bi mi trbali racunati dalje,ali iskreno nije mi matematika jaca strana...recimo 100kg stajnjaka 76kgvode,20kg org materije e sad ovo sa decimalama ja ne znam....pozdrav

Kako su ti se pokazale ove pločice za vezanje maline.Ovde su 3e 300kom ali sumljam u kvalitet.

Ove trake ne mogu odraditi posao na gornjoj zici... na donjoj ok ali gore nikako, suvise je to prostora, malina nije zategnuta, ako je malo kraca ispadace.
Mislim da ces gornju zicu morati da vezes rafijom.Ovako na prvom vetru sve ce ti se ispomerati...

Nazad
Vrh