Radovi u malinjaku

Da li neko ima sadnice vilameta za prodaju? treba mi 3000-4000 sadnica

Dali neko ima iskustva sa globalovim PK vestackim djubrivom u malinjaku ja sam resio da probam na jednom delu da vidim kakav ce rezultat da bude?

- - - - - - - - - -

I u mom malinjaku isto tako jos od pocetka bavljenja ovim poslom tj nekih 35 godina unazad pogotovo sada kada se klima menja i zima pocinje tek krajem decembra odnosno pocetkom januara.dok u malinjak nemozes da udjes bez jakne malinu ne pocinjem da vezujem.

gledaju i oni u tudje dvoriste

http://revistagrupoagro.cl/el-royalty-tambien-llego-a-la-frambuesa/ evo jedan text iz chilea pa ko hoce moze sa googl prevodiocem da procita.Sustina je da ocekuju cenu 2$,da im fali puno radne snage,susa ih unistava,imaju najmanji prinos po h,teze da da menjaju sorte i da beru masinski.....e sada oni kazu da smo mi ubrali oko 70000t i da nam je rod 2015 bio veci za 7%(cunami je vec izneo ovaj podatak).Njihovi podaci govore da samo Nemci uvezu godisnje 100 000t.itd danas kupljeno djubrivo eurofertil 4 10 20 sa2%mg i 17%sumpora cena 82.5din po kg i yara 7 12 25 sa dodatkom mikroelemenata cena po kg 82din,necu ga bacati dok ne vezem malinu to je oko 20marta,do tada cu srediti kolje i zicu,baciti krec 150kg na 10ari,a mozda odraditi i neku zastitu ...

Moje mišljenje je da 20.3. prekasno za NPK, kod mene većina malinara to obavi najkasnije u do sredine februara (kalij je sporo pokretljiv u tlu pa mu treba duže vrijeme da se rasporedi na dubinu korijena).

I nama je hladnjacar dao preporuku da se osnovno djubrenje vestackim djubrivima obavi do 15og februara.Ja sam uzeo isto yaru 7 12 25,kod nas je cena 85 dinara.

Ne bih da kvarim zurku idilu koja vlada na forumu,i nadam se da ce tako ostati i do berbe.
Zanima me samo jedna stvar.
Da li smo iskljucili mrazeve u trecoj dekadi februara,ili tokom celog meseca marta?
Sve je krenulo,mozda malo i suvise rano,pa da ne ispadnem glup,samo da postavim pitanje da li se ne plasite nekog mraza,u narednih mesec dana ili jace ,koji ako ode ispod minus pet,ili nedaj Boze ispod minus osam moze da ubere citav rod?
Cisto pitam,pa ako neko ima vremena bio bih mu zahvalan ako mi odgovori na pitanje.
Hvala unapred.

A dali ces sedenjem i ne cinjenjem nista spreciti taj mraz od minus 8,ako bude bice mraza ako ne bude nikom nista a verme je sada lepo pa treba ga iskoristiti.Ako tako gledas mozda ce i biti grada pa pa sto sada sve ovo radimo?Nisu samo maline u pitanju,nego gledamo da sto pre zavrsimo,jer ide setva i jos dosta drudih radovampa polako smanjujemo jedno po jedno

Послато са SM-T113 уз помоћ Тапатока

planina i vreme diktiraju tempo rada

Moje mišljenje je da 20.3. prekasno za NPK, kod mene većina malinara to obavi najkasnije u do sredine februara (kalij je sporo pokretljiv u tlu pa mu treba duže vrijeme da se rasporedi na dubinu korijena).
Hvala na savetu kolega,to je bila praksa u mom kraju da se prvo djubrenje radi kao sto si rekao,ali analizom zemlje imam ga dovoljno_Ovde je pitanje kada krece vegetacija tako da to presudjuje kod mene kada radim prvo djubrenje,2015 sam malinu povezao od1.4do 5.4,ove godine mozda 15dana pre,sto znaci da u Ivanjici malina pocinje da trosi hranu tek u drugoj polovini aprila kada i temperature dodju na nivo da poteraju biljku da trosi vise hrane.Tako radim vec 3god i u odnosu na moje komsije imam veci rod oko 30% a oni se drze tog pravila da rano podjubre....POZDRAV

Malinu sam povezao,nadjubrio vestakom 6:12:24 zorkinim 4 kg po aru sada sledi rezanje vrhova (prekracivanje) deo koji se posusio trebam presadjivati,na povrsini od 15 ak ari ja nemam ni jedne jedine sadnice ,srpska lopovska braca kod nas prosto haraju njivama za rasadom,pokradose rasad ali ljudi moji oni i rodnu malinu koja treba da rodi ove godine prekrate iscupaju iz korena i to vam je to strasno .Pojedinim kolegama su celokupne malinjake pokrali ,iskreno zeleo bih bar jednog da napipam u kradji.

Malinu sam povezao,nadjubrio vestakom 6:12:24 zorkinim 4 kg po aru sada sledi rezanje vrhova (prekracivanje) deo koji se posusio trebam presadjivati,na povrsini od 15 ak ari ja nemam ni jedne jedine sadnice ,srpska lopovska braca kod nas prosto haraju njivama za rasadom,pokradose rasad ali ljudi moji oni i rodnu malinu koja treba da rodi ove godine prekrate iscupaju iz korena i to vam je to strasno .Pojedinim kolegama su celokupne malinjake pokrali ,iskreno zeleo bih bar jednog da napipam u kradji.

Jedan ar je 50 dužnih metara ako se ne varam?

Danas sam počeo sa vezivanjem maline pa bi hteo nešto da pitam.Znam da je rano za prekracivanje vrhova,ali dali mogu da prekracujem one bočne drane(cepke) koje su na stablu i dali mogu da secem višak koji je iz zemlje a ne vezujem ga.Hvala

Juce smo imali sastanak sa strucnim ljudima iz kompanije Yara Mila. Dali su nam preporuku da sada stavimo djubrivo 13 13 21...a kasnije u aprilu 8-11-23. Citam sada neki njihov clanak gde stoji da je najbolja formulacija za sada 8-11-23 cropcare. E sada,sta ciniti? I kakva su vasa iskustva sa industrijskim stajnjakom FERTOR ili SIFORGA? Sto se tice maline, ja cu cekayi jos malo i krecem sa vezivanjem!

Ne bih da kvarim zurku idilu koja vlada na forumu,i nadam se da ce tako ostati i do berbe.
Zanima me samo jedna stvar.
Da li smo iskljucili mrazeve u trecoj dekadi februara,ili tokom celog meseca marta?
Sve je krenulo,mozda malo i suvise rano,pa da ne ispadnem glup,samo da postavim pitanje da li se ne plasite nekog mraza,u narednih mesec dana ili jace ,koji ako ode ispod minus pet,ili nedaj Boze ispod minus osam moze da ubere citav rod?
Cisto pitam,pa ako neko ima vremena bio bih mu zahvalan ako mi odgovori na pitanje.
Hvala unapred.
U ranijim postovima je vodjena polemika oko toga kada treba vezati malinu i iskusni malinari su rekli da moze da se veze cak i krajem decembra jer malina trpi do -20 i logicno ce se bolje sacuvati i da padne sneg tako da slobodno vezite samo ako je suvo,pozz

Poslednja izmena:
Juce smo imali sastanak sa strucnim ljudima iz kompanije Yara Mila. Dali su nam preporuku da sada stavimo djubrivo 13 13 21...a kasnije u aprilu 8-11-23. Citam sada neki njihov clanak gde stoji da je najbolja formulacija za sada 8-11-23 cropcare. E sada,sta ciniti? I kakva su vasa iskustva sa industrijskim stajnjakom FERTOR ili SIFORGA? Sto se tice maline, ja cu cekayi jos malo i krecem sa vezivanjem!

Koja je preporučena količina gnojiva po dužnome metru ili kako već?

A kakva je za malinu Yara Mila complex 12:11:18??? Ove godine dosta ljudi u mom kraju se opredelilo za Yaru, prvi put je bacaju, a preporucili su im bas ovu kombinaciju.

Nazad
Vrh