Radovi u malinjaku

hvala puno na odgovorima,
ja sam ove godine odmah isekao i sklonio i onda su dosle vrucine i ostetile lastare,sad mi je jasno,
od sada seci cu ih odmah a iznositi ih polovinom septembra.
nije kasno?:sjasi:

Pozdrav narode!
Hladno je i praznik je pa se ovih dana bacih na citanje prethodnih postova iz ove teme i iz svih tema u vezi malina. Red je da se obnovi znanje :osmeh: .
Zima proleti brzo i uskoro cemo u malinjake.

Imam jedan problem i treba mi savet ;judi kojima se ovo mozda desavalo.
Stablo maline mi je od oktobra do sad u jednom malinjaku pocrnelo pa skoro 90% zasada je zahvaceno.
Tretirano je posle berbe i redovno do berbe ali je za mesec i po malina pocrnela od zemlje do vrha.
Unutar stabljike je sve ok jako zeleno nije cak ni onako sto se desi po neke godine da bude stabljika kada se prelomi svetlo zelena vec je jako zeleno i izgleda veopma zdravo.
Ako se neko susreo sa ovim neka pise jer ja jos uvek nisam ,a nisam uspeo da dobijem ni odgovor od ljudi koje znam.
Napisite ako imate iskustva i da li i koliko ovo stanje utice na razvoj pupoljaka a samim tim i na rodnost stabla.
Hvala Pozdrav

marko987. [/QUOTE je napisao(la):
Mislim da joj nije ništa. Moguće napad didimele ali ne mora da znači. Napad didimele se može okom ustanoviti leti i u jesen ali sad zimi teško. Ako ti je stablo počelo da crni od septembra onda to ne ukazuje na didimelu. Ona se javlja u kišnim letnjim danima. Meni je neke godine stablo crno a u retkim godinama žute boje. Ove godine odnosno ovih dana kod mene je stablo žute boje (vidi se na slikama na prethodnoj strani) , što ovde narod kaže kad je ko sveća to je siguran znak da je zdrava. Ali to ne mora da znači jer sam imao i crno stablo a malina mi je davala izuzetan rod i bila zdrava. Moje lično mišljenje je da se tu radi o različitoj pigmentaciji ili vrsti lišala na kori. Uostalom znaćeš do 15 marta ima li posledica .

Hvala na odgovoru vilamet bitno je da se neko susreo sa tim.
Dobice ona jedno dva tretiranja bakrom dok ne krene pupoljak cisto da je ocistim koliko mogu.

Malinar ja u BG malina u Prilikama nista od slika.Sad je tamo -15 malo ce i to da je ocisti a onda bakar u februaru.
Samo pupoljci da budu u redu neka bude i ljubicasta bas me briga

Moja neka preporuka sto se tice bakra je pred kretanje vecetacije Nordox(najjaci bakar) + Mineralno ulje(Letol,Galmin,Nitropol),a sledecu zastitu odnosno kad krene da lista radim sa cuprozinom ili cuprablau jer su oni da kazem najredji bakrovi(najredji sto se a.m. po kg preparata tice)
Ovo radim kad imam didimele ili nekih drugih ostecenja stabla i obavezno radim na kupini jer me dosta muci ljubicasta pegavost od koje ne mogu da se odbranim zbog raznih faktora

Imam jedan problem i treba mi savet ;judi kojima se ovo mozda desavalo.
Stablo maline mi je od oktobra do sad u jednom malinjaku pocrnelo pa skoro 90% zasada je zahvaceno.
Tretirano je posle berbe i redovno do berbe ali je za mesec i po malina pocrnela od zemlje do vrha.
Unutar stabljike je sve ok jako zeleno nije cak ni onako sto se desi po neke godine da bude stabljika kada se prelomi svetlo zelena vec je jako zeleno i izgleda veopma zdravo.
Ako se neko susreo sa ovim neka pise jer ja jos uvek nisam ,a nisam uspeo da dobijem ni odgovor od ljudi koje znam.
Napisite ako imate iskustva i da li i koliko ovo stanje utice na razvoj pupoljaka a samim tim i na rodnost stabla.
Hvala Pozdrav

pozz,
dakle ovako po meni te zahvatila crna pjegavost...
prosle godine se to dogodilo kod mene na novm nasadu tulamena bilo je ruzno za gledat...moji su rekli da nista necemo brati, pa ipak brali vise od ocekivanog a ove godine opet sve crno ali unutra po presjeku potpuno zdrava malina...tako da mislim da nece biti problema ni ove godine...mislim da se netrebas brinut a za bakar nisam siguran da ce pomoci jer ja ga redovno koristim u mirovanju cak sa trostrukom koncetracijom i opet se pojavljuje

Bakar je preventiva,ne leci.Jel prskate Akord u malini ? Meni on u kupini je ocistio ,imao sam na mestima crno stablo nekih metar od zemlje,Prskao Akord i u jesen Score i nestalo je i nije se vise pojavljivalo

Hvala svima na odgovorima nadam se da ce biti kako tomazy kaze.
Koliko ja znam bakar cisti stablo od svega sto se nakupilo tokom zime pa je obavezan tretman makar jednom u prolece jos bolje ako moze dva puta
Ulje zatrvara pore i nedozvcoljava bolestima da ugroze stablo na mestima gde je stablo osteceno.
To je ono sto ja znam ako gresim ispravite me. Inace galenikina ulja sadrze u sebi bakar i neki insekticid zajedno sa uljem koje bi trebalo da zatvore pomenuta ostecenja na stablu.
Akord ima valjda istu funkciju kao i quadris ako se ne varam.
Pozdrav

Bakar unistava patogene na povrsini,ako su izazvali bolest ,ne leci,tj ne ide u biljku.Mineralno ulje je insekticid,i ima funkciju da kad potpuno prekrije povrsinu stabla,prekrije i jaja insekata,koja ostaju bez vazduha i odumiru.bakar ide dva puta,a moze i cesce ako ima potrebe,ne steti nicem,Min ulje ide sad kao prvo prskanje ,i ne valja kad krenu listovi,zato sto prekriva povrsinu lista,takodje sprecava protok Co2 i kiseonika i list se susi.Susi se samo taj list zahvacen uljem,nece se osusiti oni koji nisu izbili ,niti cela biljka.Moja preporuka je kupiti neki bakarni preparat i EOS ulje posebno.Ja recimo idem 200 grama Nordoxa i 2 l EOS ulja Jeftinije je od Plavog ulja,a ima savremeniju aktivnu materiju i skoro 600 grama ulja vise,nego 2 litre Plavog ulja
Akord i Kvadris nisu isto,Kvadris je za Didimelu,na Kupini samo on resava ljubicastu pegavost.Akord recimo uspesno suzbija zutu rdju,a Kvadris ne moze itd.

Inace po meni najvaznija ,najdelotvornija i najjeftinija su ova zimska i prolecna prskanja bakrom i min uljem.Tad se unisti svaka napast u vocnjaku,Sve kasnije izuzev Botritisa se uglavnom lako otklanja.Bakar i min ulje dodju kao vakcina za voce.

Poslednja izmena:
Ja radim akordom kad lastari budu nekih petnaestak cm u kombinaciji sa nekim akaricidom i insekticidom,Akord WG po mogucstvu ako ga ima na trzistu

Pozdrav druze. Moj savet je da,kao i ja prelistas od pocetka ovu temu. Imas odgovore i na to i na verovatno jos pitanja koja te zanimaju. Sa svim potrebnim objasnjenjima :ppozdrav:

Al si mu dao savet,264 strane da prelista.

Mora da se uradi pored reda,ako nista ono da bi se uneo vestak,a ostalo je po tvom izboru.Ja tanjiram celu povrsinu kad izvlacim stajnjak ,posle kosim medjuredni prostor

Pa sta ce drugo da radi nego da sedne i prelista,zimski je period.Neka dnevno prelista po 40 strana i za manje od 7 bice doktor za malinu.

Al si mu dao savet,264 strane da prelista.

Mora da se uradi pored reda,ako nista ono da bi se uneo vestak,a ostalo je po tvom izboru.Ja tanjiram celu povrsinu kad izvlacim stajnjak ,posle kosim medjuredni prostor
:) A sta fali savetu?! :)
Siguran sam da pored odgovora na to pitanje koje interesuje coveka ima jos mnogo odgovora na razne dileme koje ga zanimaju. Pogotovu sto se vodila polemika oko freziranja ili ne,taman da sam odluci koja opcija mu je bolja.
A kao sto kaze Kalauzz sada bar imamo vremena,nece skoro niko od nas u malinjake,tako da zaista svima preporucujem da prelistamo i ovu temu kao i ostale sto se tice maline.

Pa fali to sto se recimo tebi na svako pitanje moze napisati da prelistas nesto,forum ,knjigu i sl.Ako hoces coveku da pomognes napisi sta znas i svoja iskustva, a ako neces iskuliraj.Ne zive svi za malinu,dosta nas ima i drugog posla osim maline.Eto to fali tvom savetu.

Tvoj odgovor i primedba bi zaista bili na mestu da je sada vreme za freziranje pa coveka zanima sta sutra da uradi. Ovako sam samo hteo navesti coveka da malo sam istrazi i nadje sta ga zanima.

Nazad
Vrh