Radovi u malinjaku

Kod mene krenulo vezivanje. Zasad je zdrav 100%.

82784498608009475705.jpg

Zar se ne bojis jos snega da polomi ili jakih mrazeva da izmrzne vezana uz zicu...:sta:

Ma kakvo izmrzavanje. Ona će da izmrzne koliko i bukva. Kakve ima veze jel uz žicu ili stoi uspravno pored žice iznad snega. Nikad nisam našao da je suva ona što sama stoi uspravno. Suva može biti samo ona što leži po zemlji zbog više faktora. Probao sam sa vezivanjem i posle toga su bili mrazevi od -20 i ništa joj ne fali. A što se tiče toga da polomi - ne razumem kako. Opet će se pre desiti da se polomi ona što nije vezana. Desilo se pre par godina da je svima bila polomljena jer je pao metarski sneg a nakon toga se polako slegao i sabio svu malinu u zemlju. Vezana garantujem ne može slomiti ni metarski sneg. Prosto nema sneg na šta da se toliko nahvata da bi je opteretio. Naravno orezujem je da ne bi bilo loma preko gornje žice. Ovde kod nas puno ljudi vezuje zimi ili u jesen. Skoro sam razgovarao sa ženom koja već deset godina vezuje pola malinjaka u jesen a pola u proleće i nema nikakve razlike. Da je primetila bilo šta loše prekinula bi sa tom praksom. Ja to radim zbog vremena a i uštede na radnoj snazi. Ja i supruga odradimo sami što više. Uvek kažem da medju prvima počnem vezivati a medju zadnjima završavam. Ali šta ćeš mora se.

pozdrav svima .pošto nisam u mogućnosti da nađem stajsko đubre ,zanima me dali je ono kokošije u granulama dobra zamena i kako se ono koristi.

@krivadrina
Ja sam prosle godine koristio italpolinu 4:4:4, i nisam nesto odusevljen, kako je reklamiraju ocekivao sam mnogo veci efekat. Licno, mislim da ne vredi te pare za koju je prodaju. Mislim da Agromarket ima i ovcji stajnjak 5:5:5, pa vidi, raspitaj se, svi oni kad ti prodaju govore da je vrhunsko, ovo-ono... ali pravi stajnjak ne moze nista da zameni.

Danas nam bili u goste predavači iiz Yara mila tj Agroferticrop firme i bilo reči o peletiranom stajnjaku ali meni to nešto puno skupo 1T-oko350€

U pitanju je FERTOR , kokošiji izmet u granulama.Ja ga koristio dve sezone u malinama i zadovoljan sam.Cena po kilogramu je nešto preko 40 dinara.Ako bacate samo po redovima dovoljno je oko 50 kg na 10 ari što je oko 2000 dinara. Da razbacate prikolicu stajnjaka , recimo 4-5 tona , koštaće vas od 4-5000 dinara a možda i više...Vrlo je praktičan jer izbegavate korove koje dobijate uz stajnjak...nije loš, mada stajnjak je stajnjak...

Sta se uopste dobija ako se rabaca 50 kg na 10 ari? Na otvorenom prostoru nije nikakva prednost to sto nema semena korova.Moje misljenje je da je to cisto bacanje para ,svako sebi moze da uradi komposta za jednu prikolicu,a dzabe je,samo treba malo uloziti truda.To bacanje peletiranog stajnjaka je po meni vise da se umiri savest Inace ja sam danas zavrsio razbacivanje stajnjaka na jednoj parceli od 20 ari kupine .Dve prikolice od po 7 tona su me kostale 90 eura sa vucom i utovarom.
Razbacivanje nije kostalo nista :osmeh:

Nazad
Vrh