Radovi u malinjaku

Pozdrav kolege imam jednu molbu za one iskusnijE. Da li neko može da postavi sliku normalne sadnice tj kako bi trebalo da izgleda razvijenost korijena,boja stabljike,debljina stabljike itd kod nas u Bosni prodaju ljudima kojekakvo smeće od sadnica jer ljudi tek kreću u taj posao i nemaju iskustva kako bi trebala izgledati kvalitetna sadnica kao i ja sam.HVALA UNAPRIJED

Pitanje za iskusne malinare koja mašina se najbolje pokazala za međurednu obradu u malinjaku (freza ,tanjirača , laki podrivač, ..)

Moramo citati sto vise i podsticati druge da se informisu jer to je moderna poljoprivreda.
Ne treba ljudima previse olaksavati, nek se potrude nek citaju, to je najmanje sto mogu da urade za sebe, za svoju investiciju, svoj zasad.

Na isto pitanje ,meni je jedan agronom rekao da u obradi međurednog prostora treba koristiti sve shodno situaciji,vremenskim uslovima i naravno treba uzeti u obzir godišnje doba.

Taj tvoj agronom k...a kao foka hahahaha
Filozof neki.

Jedno duboko freziranje u prolece da se unese npk plus pozeljno da je freza sa nozevima od 45 stepeni da ne bi pravila plocu ispod sloja koji obradjuje.
Posle toga hemijski tretmani kontaktnim herbicidima ili trimerisanje.
Ukoliko opet bude potrebno zafrezirati djubrivo u daljim stadijumima razvoja biljke max dubina je 5cm jer bilo kakvim naknadnim smanjenjem obilma korenovog sistema oduzimas biljci mogucnost kvalitetne ishrane to jest uzimanja dovoljne kolicine hrane.
Pozeljno proci podrivacima par puta ali ne blize od 40-50cm uz red da bi se rastresla zemlja.
Takodje ne frezirati po mokrom i ne teskim traktorima koji dolaze blizu reda zbog sabijanja zemlje koje negativno utice na malinu.
Moram da odgovorim da ti docaram sta je taj strucnjak hteo da kaze hehe.
Pozdrav

Znači treba imati sledeće alate pri ruci.Kanta za prskanje ,podrivač,freza traktorska ,motokultivator,trimer i motiku.Lepo je čovek ukratko rekao sve.:ppozdrav:

Zavisi kolika se povrsina obradjuje,ali bez kante i motike -nista :osmeh:
Ali za vecinu potreba mislim da je Toma Vinkovic zakon!
ja imam malo tako da kantom, motikom,trimerom i makazama postignem sve :osmeh:

Zaboraviste drage kolege da spomenete najjace oruzije malinarstva -internet.:haha: a de je "kuka i motika" :osmeh:

Koliko je samo zasada maline podignuto u mom kraju ,he he kazu lako cemo sve tamo ima i pise, sve ima to da ide lagano . Zamalo da im i ja poverujem pa se setim svih onih alatki kojima se posluzim tokom radova<makaze,grabulje,vile,asovi,kopac,pumpa,atomizer,trimer i jos po koja traktorska prikljucna masinica> i sa koliko muke i znoja ,koliko truda i rada damo malini :ppozdrav:

Podrivacu su ok, ali u macvanskom malinogorju, valjevskom i jos ponegde gde je ravnicarski kraj....a kod nas u brdsko planinskim krajevima, uglavnom u malinjake ne moze ni freza da udje..toliko..teorija je jedno a praksa drugo. Svako radi prema reljefu,predelu na kojem mu je malinjak.

Svako ima masinu prema reljefu ,predelu na kom je malinjak.
Idi u Arilje u brda kod nekoga ko ima antonio carraro pa da vidis gde sta moze ili ne moze da udje.Ako ne znas nikoga ima dole firma zove se Stefan koja ih prodaje i uputice te ljudi kod nekoga ko ima model koji tebi odgovara jer su ih prodali makar 40ak ove sezone. Imas i na netu kuda ta cuda idu pa pogledaj
To sto nemas para da kupis kao i velika vecina nas malinara je druga tema.
Boze zdravlja pa i za to ce se zaraditi,makar je meni sledeci na spisku za kupovinu jedan 4400f.

slike.php
[/URL][/IMG]

To je ta masina, i mojoj deci se svidela,

A za neozenje preporucujem Ferarija ,lakse ce se ozeniti

slike.php
[/URL][/IMG]

ovo sto si ti slikao je nesto vece ja cu da idem na 4400f koji ima 38konja jer smatram da veci ne treba za moj plan o obradi oko 80ari maline.
On freza od 120cm i prskalica od 200 litara i nema gde ne moze da se radi malina
Najbitnije mi je da ima opciju iskljucenja prednje vuce i sto nisu sva cetiri tocka jednaka vec su zadnji nesto veci.
Pogledajte na polovniautomobili ima u ponudi model je antonio carraro 4400f cena ipak malo jaca 17350 evra ali vredi svaki evro.

Sta mislite o Tomi Vinkovic? Imam u planu da ga uzmem, izgleda mi najzgodniji za obradu medjurednig prostora i u prvoj god a i kasnije kad pocnu redovi da se spajaju..
Na njega ide i freza i spartac i prskalica, itd.. Ako neko ima iskustvo neka ga podeli sa nama. Unapred hvala!

Sta da radim sa sadnicama ako ih kupim sad a planiram saditi tamo na proljece oko marta? Nisam jos pripremio paracelu, a kupio bi odma sad zato sto mozda ih nece biti u proljece zbog velike potraznje..
Znam da je i jesenska dosta bolja i svi to kazu, al nesto sam se zagrijao za malinu :D

Sta mislite o Tomi Vinkovic? Imam u planu da ga uzmem, izgleda mi najzgodniji za obradu medjurednig prostora i u prvoj god a i kasnije kad pocnu redovi da se spajaju..
Na njega ide i freza i spartac i prskalica, itd.. Ako neko ima iskustvo neka ga podeli sa nama. Unapred hvala!
Ako mislis na male.... sto se lome na sredini
Imali smo ga... problem mu je to lomljenje na sredini "mana", i tesko je naci dobar, skupi su prilicno i bez dodataka a kamo li sa...
Moja preporuka ti je dizel freza-motokultivator.... ima sve potrebne nastavke a ima vecu moc prilaska skretanja i najbitnije kupices je sa nastavcima svim za manju cenu od tome....
normalno zavisi i od povrsine koju obradjujes sta ti je potrebno....

Pozdrav, da li je neko poceo sa vezivanjem i prekracivanjem malina tj oce li joj smetati minus u februaru ako se sada prekrati.

Da li je neko koristio izraelsko vestacko djubrivo Haifa "MULTICOMP BASE 14:13:20" i kakva su mu iskustva!?
Hvala unapred!

Nazad
Vrh