Radovi u malinjaku

Prije svega,srecna nova godina i bozic!
Prnjavor3,zasto ce ti toliki medju prostor? Dovoljan ti je 3m sve preko je dodatni posao za kosenje trave.I ja sam blizu Prnjavora i imam polku vec drugu godinu.
Isao sam medju prostor 3m a sadio sam 40cm sadnice od sadnice,vise ti i ne treba i mogao bih ubrati do 1t na jedan dulum (1000m2,

Vilamet kod mene radja na 1000m2 preko 3000kg. Pa onda vidi računicu. Odgovorno tvrdim da je Vilamet najisplativija malina za one koi su ograničeni obradivom površinom. Ako imaš zemlje na pretek onda su moguće i druge računice.

Trenutno stanje u mom malinjaku je zadovoljavajuće;

gAOpVOS.jpg

Radovi i dalje teku;

PbOn8L9.jpg

@ vilamet2012
Mene zanima koja sorta je najlaksa za uzgoj, t.j. koja zahteva najmanje ljudskog rada odnosno najmanje angazovanje radne snage?

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Vilamet kod mene radja na 1000m2 preko 3000kg. Pa onda vidi računicu. Odgovorno tvrdim da je Vilamet najisplativija malina za one koi su ograničeni obradivom površinom. Ako imaš zemlje na pretek onda su moguće i druge računice.

Trenutno stanje u mom malinjaku je zadovoljavajuće;

gAOpVOS.jpg

Radovi i dalje teku;

PbOn8L9.jpg
svaka cast za malinu. takodje i moje misljenje o vilametu da je najbolja sorta

za vilamet 2012,pitanje:sta radis sada ovo u malinjaku?
da li proredjujes lastare,tj.izdanke?
da li ti je ovo traka ili cevo u malinjaku?
hvala unapred na odgovorima/

fijuu,znam ove koji imaju vilamet jedva 1800kg imaju. Covjek ima 2 duluma vilameta i 2 duluma mikera (jedan dulum je 1000m2) 4t izvukao i kaze da je zadovoljan.Ja gledam i ne vjerujem.

- - - - - - - - - -

@ vilamet2012
Mene zanima koja sorta je najlaksa za uzgoj, t.j. koja zahteva najmanje ljudskog rada odnosno najmanje angazovanje radne snage?

Polka i polana.tako sam ja cuo... Moras raditi i oko njih al nema toliko posla

@ vilamet2012

Ja bih drugačije formulisao pitanje.Koja sorta je ekonomski isplativija?Mislim na udeo svih troškova prema profitu.Rad je neminovan kod svake sorte,a kako se kaže za budalu posla ima i za božić.I neka nam objasni neko ko ima više sorti jer ja sam radio jednu i bio bih pristrasan kad bi iznosio iskustva samo za jednu sortu,a ovo ostalo kao neko reko.Nemojte reko nego na ličnom iskustvu.

Vilameta bih hteo da pitam dali izbaca odmah stare suve sadnice ili ih ostavlja u redu i iz kog razloga.Mene muči količina snega koja padne preko mladih pa imam dosta loma.Imam neka rešenja u glavi ali sam otvoren za sve sugestije.

Ovo je slika vjerovatno od jesenas kad je šišao dvogodišnje rodne izdanke a jednogodišnje oslobađao i prebacivao preko donje žice.Iznosi ove stare napolje a nove nakon đubrenja i kultivacije polaže na zemlju.Tako kažu knjige za vilamet ja nisam stručnjak ali tako bi trebalo biti.
I mene isto interesuje ovo oko vrsta malina koja je isplativija.Vilamet me privlači jer ja tu kontrolišem broj lastara i biram iste dok kod polke ili polane ne kako sam ja razumio.Ajde u prve dvije godine dok ih je manje ali šta kasnije kad se ona "tića " svaki put nakon kosidbe u jesen,po meni to ima da je pregusto,da podivlja.

mene nervira branje kod polke posto ide sporo prosto trazis maline i ko placa berace samo za njih da radi ovi god cena maline je bila dobra a sta crmo kad padne cena

Po meni rada ima jednako i oko Vilameta i oko jesenjih malina,s tim sto bih ja dao prednost Vilameta u berbi,laksa berba i zavrsi se odprilike za mesec dana,a oko jesenjih se bakces tri meseca da bi ubrao istu kolicinu.Cena Vilameta je u mom kraju bila skuplja nego kod jesenjih sorti.

@prnjavor Nije prebacivao preko donje zice jel bi doslo do lomljenja lastara usred velikog snega.

Kada sam cuo od kolega koliko se dnevno nabere "jesenjih" malina,ruku na srce ja ih nikada ne bih ozbiljno uzgajao. Za mene su one u fazonu da ima cim da se zanimaju ukucani. Posto,koliko sam razumeo tesko da ti nesto ostane ako placas beraca posto ne moze da se nabere neka kolicina.

kada seci stare izdanke,tj.one izdanke koji su te godine rodili?
odmah po berbi,ili kasnije,u septembru,oktobru?kakva su vasa iskustva?
da li,ako ih seces odmah posle berbe,mladi izdanci izgore na sunscu,jer je to polovina jula?
unapred hvala.:sta:

za vilamet 2012,pitanje:sta radis sada ovo u malinjaku?
da li proredjujes lastare,tj.izdanke?
da li ti je ovo traka ili cevo u malinjaku?
hvala unapred na odgovorima/

Uh, ima dosta pitanja gore. Na neka ću odgovoriti. Ovo su slike od preključe. Čišćenje nisam obavio još na manjem delu malinjaka jer nisam stigao. Inače bih to obavio jesenas sve. Malinu sam ostavio na donjoj žici. Položena je niz žicu po dužini tako da je teško da se koja slomi. U ovom slučaju mi se dešavalo jedino da se otkine po neka žica te da sve zajedno polegne do zemlje ali bez lomljenja. Ovo ne radim na celoj površini. Još uvek eksperimentišem šta je naj bolje. Zadnjih godina imam loše iskustvo kod položene maline po zemlji jer trune i propada usled vlage. Nekad je malina bila naj bolja koja leži po zemlji ali kako se klima menja moramo se prilagodjavati. Prošle godine sam se kajao što je nisam u jesen podigao ili pak otresao list koi je i ove godine ostao na stabljici. Prošle godine od lista maline na gomili su mi propadale naj bolje stabljike. Do propadanja je došlo u zimskom periodu. Koja je bila uzdignuta i izložena golomrazici bila je najzdravija.
Zaperke ne proredjujem osim nakon vezivanja što sečem višak.
Odgovor da li je traka ili cev - ovo je cev većeg prečnika kompezujuća zbog nagiba. Kažu trgovci Džon Dir cevi ali ko zna.

Rad kod Polke je neuporedivo manji nego kod Vilameta. Ne bih dalje komentarisao koja je sorta naj ekonomičnija, uostalom imate sve sorte predstavljene na forumu pa se može pročitati slabosti i dobre strane.

Vilamet2015
Mene zanima na koliko veze lasta sobzirom da ti je rod odličan,koje đubrivo koristiš,i sa čim je prskanje?hvalaa

Odgovor u nekoliko reči. Analiza zemljišta na prvom mestu. Bacam sve vrste djubriva u zavisnosti od analize. Ogromne količine goveđeg stajnjaka. Prskanje u 7 faza prema bilo kojoj preporuci Bsf, Sinženta, .........Uporan rad. Bez trave u redu. Freziram svake godine. Gusto vezivanje. Visoka gornja žica. Sve to daje visok prinos. Nemoguće je sve napisati u jednom tekstu. Imaš sve u radovima od prošle godine.

Samo čitanje i čitanje prije sadnje i početka.Za ovih 10 dana sam pročitao o malini toliko da nebi stalo u 2 Sveta pisma:osmeh: .Nezahvalno je samo pitati i čekati ekspresan odgovor.Malinu ću saditi a u ponedeljak idem kod najbližeg hladnjačara da ispitam sve o otkupu,kako ide kolko traje otkup i koji su uslovi.Nakon tog pada odluka koju vrstu maline ću saditi jer ako nema tržišta,otkupa cijelo vrijeme dok traje berba čemu saditi polku ili druge slične sorte.Po meni broj jedan je otkup a proizvesti i raditi mi nije teško.Ne kažem da je lako proizvesti ali ako se prate direktive zaštitara i ne štedi onda mora i da vrati kroz rod.Moja je mana što ja previše i ulažem u sve što radim da li to trebalo ili ne ja nevolim rizikovati.

kada seci stare izdanke,tj.one izdanke koji su te godine rodili?
odmah po berbi,ili kasnije,u septembru,oktobru?kakva su vasa iskustva?
da li,ako ih seces odmah posle berbe,mladi izdanci izgore na sunscu,jer je to polovina jula?
unapred hvala.:sta:
pitanje je > kada je najbolje odstraniti(iseci)stare lastare?
u kojem mesecu?
Vilamet 2012 hvala na odgovorima,dosta si mi pomogao.
i ja mislim da mora da se uradi analiza zemljista,ali i da je stajnjak zakon.

Ajd da ja probam odgovorit a član Vilamet nek ispravi ako treba.Stari izdanci ili rodni (oni koji su rađali te godine) se sijeku nakon berbe i ostavljaju da odleže do 10 dana da bi pravili sjenu mladim lastarima,nakon toga napolje i lomača.

Nazad
Vrh