Radovi u malinjaku

Drugari nekoliko pitanja a vezano za kolce ili stubove.
Br.1 Pretezno ljudi stavljaju bagremove stubove...kolika visina je preporucljiva?tj koliko ide u zemlju a koliko Van zemlje.
Br.2 Dali neko ima iskustva sa betonskim stubovima? Neka Preporuka.
i 3. Dali su doboljni stubovi dimenzija 7 x 7 cm sa aramturom nekom trostrukom kao i 9 x 9 cm sa armaturom trostukom.

Hvala unapred Malinari....

pozz...eto ja sam na prvom nasadu koristio betonske stupove, pa zatim na drugom nasadu bagrem i na kraju na trecem opet betonske...
po meni je bolje betonske nekako ih je lakse postaviti a i ja tesko nalazim bagrem pa onda rađe uzmem beton... e sad dimenzije bi po meni bile najbolje oko 2,8 m od toga u zemlju oko 60 cm do 70... dimenzije stupa pri dnu 10x7 a na vrhu 7x7 cm stup od vibro betona prenapregnut... na taj stup mozes stavit flašu od kole ili nekog drugog soka da se ne dere protugradna mreza bar ja tako radim...

Kolege malinari, da vam pozelim srecnu i uspesnu Novu 2016.god.
Imam pitanje za vas (posto sam neiskusan malinar)
Sta se konkretno sada (od februara meseca) radi u malinjaku? Da li se prvo vezu lastari, pa se prska, djubri, frezuje itd...kojim redosledom vi radite i kada otprilike krecete (mislim na vreme)? Hvala unapred.

Kolege ,srecna nova godina.

Kolega Vladicanik,nisam ni ja nesto posebno iskusan ali da probam da odgovorim,naime trebalo bi ustvari da se nadovezes na radove iz prethodne godine pregledati stanje malinjaka u smislu kako je proteklo pod mrazevima i snegom ostecenja dali postoje ,pregledati stubove ,zicu dotegnuti ukoliko je potrebno,ukloniti maline koje su rodile iz prethodne godine ,ukoliko to nisi , polegle podici vezati iznova i pojedini malinari u zavisnosti od stanja iz prethodne godine pocnu sa prihranjivanjem vestackim djubrevom tipa "vockalom",krajem februara ja porezem vrhove iznesem i spalim i odmah odradim prskanje bakrom.

To je ono sto ja otprilike odradim svake godine tokom februara a ostalo tipa kopanje ,freziranje itd u zavisnosti od vegetacije i vremenskih uslova.

Pozdrav malinari.

Ove godine i ja planiram da posadim malinu,tako da mi ove godine cena neigra ulogu. Ali zato sledece :D

Pista Baci kako si zadovoljan sa svojim malinjakom i kolika je povrsina? Kako si zadovoljan sa malinom u Vojvodini dali uspeva?

@maci

I ja sam početnik u ovom poslu. Velim ako svi sade, onda ću i ja.... Eksperimentalmo u bašti počinjem sa 400 sadnica. Dali će ići na njivu veća površina, videćemo.

Ima veoma lepih malinjaka po Vojvodini.

Pa dobro 400 po 400 i opet se skupi.:osmeh:

Ja planiram malo ozbiljnije da udjem u malinarstvo ove godine.
Planiram na jesen da posadim 3 jutra a do tada mora sve da se odradi po ps sto se kaze.
Analiza zemljista,djubrenje,kopanje bunara,ispitivanje vode,sistem za navodnjavanje,ogradjivanje malinjaka,kupovina sadnica i tek onda sadnja.

@miljan 986

Pratio sam cene polke i polane.Krecu se od 15 do 50din. Sve zavisi od koga kupis,nije sve u ceni.
Bolje uzmi od nekog koga poznajes i koji si malinjak video i da znas koji je rod bio prosle godine.To ti je najsigurnije.

- - - - - - - - - -

Malinari imam jedno pitanje. :)

Sve sam prelistao i nisam mogao naci odgovor.

Evo sta me konkretno zanima vezano za Polku i Polanu.

Na jesen kad se sece do zemlje i kad se vadi iz malinjaka u kakvom ona stanju bude,koliko su debele grancice i dali se brzo susi.

Intereseje me jel moze da se iskoristi za lozenje.
Vidim ima na netu da se kupe masine za secenje grana.Pa sam mislio da li moze to da se isecka i pakovati u dzakove od 50kg(one za kukuruz) i preko zime loziti.
Imam onu pec na sojine bale sto staje 2 bale.

Da li jako dimi i kako uopste gori?

Znam da nisam pogodio temu ali i ovo spada u radove u malinjaku. :D

Mislim da bi pametnije bilo to kompostirati...

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

I ja sam razmisljao o kompostiranju kao boljoj opciji od paljenja... ali ono sto sam citao je da postoji velika mogucnost za sirenje bolesti na taj nacin...
oko mene svi pale.... i resenje je dobro za uklanjanje... ali prostto steta toliku bio masu spaliti besmisleno.... a savrsena za kompost...

Tacno tako. Ako se bojis da bacis pod malinu, baci pod nesto drugo

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Raspitivao sam se za sadnice i svi mi polku preporučiju kao bolja od vilameta a niko ne argumentuje zašto.Proračun je prodavca da mi treba 800 komada za o.3 ha.Nemam pojma kako on to raačuna.Imaću 5 redova po 45 metara,mogap bih i 60 ali je dole šuma.Razmak između redova sam palnirao 3,5 do 4m, 225metara x 4 u metru je 900kom ili je to pregusto?.

Svako kolega prnjavor3 ima neku svoju matematiku.Stavi ti to na papir.Mislim na troškove sadnje,podizanja naslona,obrade i berbe na toj površini pa će se samo kasti.Moje je mišljenje da vilamet samo nije bolji u koliko mu ne odgovaraju optimalni uslovi (nadmorska visina itd) ali mislim da čak uz adekvatnu obradu i to može da se anulira.Za mene je bolja malina ona od koje više može da se zaradi za kraće vreme uz što je moguće manje ulaganja.Ako se razumemo.

OBAVESTENJE za sve zainteresovanje ljude iz okoline.. Udruzenje proizvodjaca maline "БАЧКОПОЉСКИ МАЛИНАРИ" u ponedeljak 18.01 i utorak 19.01 u 17h u novoj hali osnovne skole V.S.Karadzic (centar B.D.Polja) poziva sve zainteresovane ljude da prisustvuju seminaru. Naime, strucno lice iz Sava Coopa predstavice nam vaznost i znacaj zalivnih sistema "kap po kap" i otkloniti mnoge nedoumice oko postavljanja istih. VAZNO: Zbog velikog interesovanja neka se u roku od 3 dana sva zainteresovana lica prvo jave na br 064/56-88-949 kako bi napravili dve grupe u dva pomenuta dana radi lakse komunikacije na seminaru. Ocekujemo vas!!!

Prije svega,srecna nova godina i bozic!
Prnjavor3,zasto ce ti toliki medju prostor? Dovoljan ti je 3m sve preko je dodatni posao za kosenje trave.I ja sam blizu Prnjavora i imam polku vec drugu godinu.
Isao sam medju prostor 3m a sadio sam 40cm sadnice od sadnice,vise ti i ne treba i mogao bih ubrati do 1t na jedan dulum (1000m2,ako sve bude kako treba) Polka je bolja od vilameta jer odmah vraca ulog prve godine,manje posla oko polke. jest da ona da manje roda al koliko muzike toliko para kako kazu.(npr mene je grad unistio prosle godine i jedva sam ubrao 150kg) Tako da,koju god malinu posadis neces se prevarit,svaka ima mana i dobrih osobina.E da,ako mislis kao neki ljudi posaditi i ne raditi oko nje bolje je nemoj ni saditi jer neces nista imati a bacices pare.Takvih kod mene ima pun klinac! I kad budes sadio,napravi gredice jer je to veliki plus za samu sadnju.Eto Poz i srecno

- - - - - - - - - -

Prnjavor3,koliko su sadnice polke sad?

Nazad
Vrh