Radovi u malinjaku

A da moj malinjak nije naj , naj .. evo za dobre citaoce slika prava prilika...... @ meker znam da dobro citas slike... prokomentarisi ih obavezno bilo javno ,pp ili tel.

Mislim da je ovaj lik ufulioooo....prva berba vilamet .dobio sam danas blagoslov da objavim a slike su od pre 4 dana ....danas to jos bolje izgleda ......steta sto nije zicu jos 10-15 cm visocije ....iznelo bih imaaaa potencijala. Mislim da je skoro vrh vrhovaa. nigde ni naj manje praznineee.

Al lik me jutros zbuniiii ...rece da je na 1500 m/d dao 750 kg jare ...kupao je ovog proleca prehranom i zastitom u fulu i procenjujem da amosufana ima razbacanog min 150 g/m/d od pre nekoliko dana ..... al i njega je kisa zaobislaaa.

Cini mi se da je prosle god imao problema sa vodom (poplava) i rece da je dao mikorozu i da je nakon 2 dana primetio boljitak...????
Evo malo se divitee.
picture-232.jpg

picture-233.jpg

picture-234.jpg

picture-235.jpg

Kao sto se vidi vetar ne moze da produva od gustine

picture-236.jpg

picture-239.jpg

Ako sam dobro primetio iz zablje perspektive .....nije gustoooo vezanooo..... a postignuta ful gustina.

picture-242.jpg

picture-243.jpg

Ovako nesto prizeljkujeeeem da postignem nadam se u naredne 2-3 god. poz.

Stvarno bruka od malinjaka Pole.

Danas se pojavio prvi otvoreni cvet.Sutra prskam pred cvet najverovatnije qvadris,decis,envidor,prihrana puccioni Flexil Quality i Nutri boron.

@ Ibrkic Da miker...?

Evo jos slika iz Macve ....Kao sto su ovi losijiii malinjaci ima ih oko 70%....? ako sam kompetentan da procenjujem...? a ostali su kao ovi od boljiiii ....? Tvrdim da ove god nece biti roda bar 30 % manjeee...??

picture-277.jpg

picture-273.jpg

picture-269.jpg

Ovom je prva berbaaa
picture-266.jpg

picture-265.jpg

picture-261.jpg

picture-255.jpg

picture-254.jpg

Jos ako se obestini prognoza veoma vruce LETOOO ...? nek nam je Bog u pomociii...?

Stoga sam odlucio da narednih dana jos jednom pretanjiram mejuredno ...da bih bankove izvisio i da pripremim uslove za naliv (naplav) . Smatram da u vrelim danima nece kpk biti od vece vajdeeee. Treba ce vise vode da bi se stvorila povoljnija mikro -klima i spasavanje kompletnog korenovog sistema....?

Znalci ...mislim da me razumete o cemo pricam iii dumam. Ako neko ima iskustva i saznanja ....? podelimo ih. Pozd.

Nemam nista da kazem na prve slike osim da nam svima zelim takve malinjake.
Pole covek ima makar 7 u metar ako ne i vise. Pitaj ga pa nam javi.
Moracu za sledecu sezonu da razmislim o 7-8 u metar ali prvo da padne dobro izucavanje kako rade najbolji. Cuo sam pricu o coveku iz arilja koji ima hektare maline i prinos svake godine oko 300kg po aru. Ariljci mozete li da saznate ko je to pa da odemo kod coveka da vidimo kako radi kako vezuje da nam kaze neki savet??? Hvala

Sto se tice vezivanja za mene sve preko 7 je previse. I 7 je dosta ali hajde da i prodje. Ako hocete da izvucete dobar prinos sve preko 3 stabljike iz korena je previse. Dve je idealno jer malina nema neki veliki koren pa je pitanje koliko njen koren mozeda uvuce u biljku. Moje licno misljenje je da koren maline ne moze kvalitetno da snabdeva stabljiku ako ih je preko 3 i tada je na maximumu. Se
ajd sad me zanima kolki je otprilike prinos na tih 7 u metar jer ja vezem mozda i duplo tulamena u metar?

Postizu ljudi i po 30tona po hektaru ali ja ne znam nikoga ko prelazi 25t. Zato sam i pitao clanove iz arilja da li snaju ko je taj covek koji uspeva da na par hektara komstantno ima takav prinos jer je to veoma tesko izvesti. Prinosi tulamena koliki su ne znam jer ne gajim tu vratu a i slabo ko je ima kod nas.

hvala puno Pole na zanimljivim slikama.
da Mare imalju ljudi I preko 300 kg po aru I to vilamett,gledo sam te malinjake ali koliko pricah sa njima ove godine to nece imati.a ovaj jeste cesto vezo ali je vrh vrhova kako je sredio malinu u svim segmentima.
xsale oslobodi floder,da ne bude da nisam odgovorio.

Nemam nista da kazem na prve slike osim da nam svima zelim takve malinjake.
Pole covek ima makar 7 u metar ako ne i vise. Pitaj ga pa nam javi.
Moracu za sledecu sezonu da razmislim o 7-8 u metar ali prvo da padne dobro izucavanje kako rade najbolji. Cuo sam pricu o coveku iz arilja koji ima hektare maline i prinos svake godine oko 300kg po aru. Ariljci mozete li da saznate ko je to pa da odemo kod coveka da vidimo kako radi kako vezuje da nam kaze neki savet??? Hvala

Covek se zove Milomir Stojic iz sela Mirosaljci kod Arilja,poznat i kao "KRALJ MALINA" upravo po prinosima od 300 i vise kilograma po aru a sve to radi na 5-7 hektara ne znam tacno posto ima i 3 hektara polke pa ne znam koliko je smanjio vilameta,mreze,navodnjavanje,nista herbicidi samo kopanje,bruka mu je malina stvarno

I to tulamen je duplo krupnija malina. Ne znam koliko je bujna kakvi su lastari ali mora se voditi i racuna o snazi korena jer ne vredi ostaviti 5 stabljika kad ne moze koren kvalittno da ih odhrani do kraja. Zato treba traziti ljude sa velikim povrsinama koji postizu 6kg/m kao ovaj u arilju i uciti od njih. Ako on konstantno na toj povrsini ima takav prinos pa mozemo i mi sa manjim ali moramo da trazimo takve ljude ucimo i ucimo od nnih jer to su profesionalci na kvadrat

- - - - - - - - - -

oprosti al neznam jel se razumijemo... prinos po hektaru je relativna stvar jer neko ima razmak izmedu redova xx a neko opet xx . mene recimo zanima prinos u metar/ kg

Ljudi svi koje ja znam racunaju 50metara duznih kao 1ar zato i fovorim prinos po hektaru. Tako se racuna kod nas od kako se gaji malina. Medjuredni razmak nema nikakve veze sa tim bitan je samo spalir i njegova duzina

Milomir Stojic iz Arilja ,selo Mirosaljci,je apsolutni rekorder u prinosu maline na velikim povrsinama.Rec je o vilametu.Na povrsini od nekoliko hektara imao je uzastopno vise godina prinos od 300 kg.po aru.Mislim da sada gaji polanu,ali koliko znam nema takav prinos.Takodje visok prinos,ali na manjoj povrsini ostvaruje Sveto Karaklajic iz Ivanjice.
www.youtube.com/watch?v=JMPrZlgEjs8

Covek se zove Milomir Stojic iz sela Mirosaljci kod Arilja,poznat i kao "KRALJ MALINA" upravo po prinosima od 300 i vise kilograma po aru a sve to radi na 5-7 hektara ne znam tacno posto ima i 3 hektara polke pa ne znam koliko je smanjio vilameta,mreze,navodnjavanje,nista herbicidi samo kopanje,bruka mu je malina stvarno

Hvala na odgovoru moracu da posetim coveka sa flasom jednog dobrog viskija ili rakije pa da ako bude hteo popricamo malo o malini.

meni je malina od 8 do 10 grama oko 80% i u početku sam vezao maximum 10 šiba u metar pa prinos nije išao preko 4 kg i to tri godine za redom, a kad sam presao na 14 otišlo preko 5... e sad mozda gdje grjesim

Ja sam imao prosle godine 4kg na 5 u metar

- - - - - - - - - -

Zica 1.65 gornja ali moja je vilamet. O tulamenu znam toliko da je ukusna i veca od vilameta. Video sam je samo na tacni :)

2013 imao sam 5.16 kg/m/d al imao sam praznina... iiii .... a 2014 potencijal je obecavao da ce preci sigurno 6 kg/m/d -do 6.5
Jer su praznine eliminisane i startovala je mnogo dobro..... al one poplave i kse uzese danak i bi samo 4.26 kg/m/d

Siguran sam da je izvodljvo postici 8 + kg/m/d = 3100 m/d/ha x8 = 24800 kg/ha po naskeee a po Vasem racunanju je 5000 x 8 =40 000

Milomir Stojic verovatno ima medjuredni razmak 3 m i ako je 300 kg/ar = 10kg/m/d ...??? mslim da je i to moguce...??? jer genetski potencijal je visestruko veciiiii...

Vise od 1 ha neverujem da bi se moglo raditi sa manjim medjurednim razmakom od 3 m sem ako ima adekvatnu skupu mehanizaciju ...... onda na 2.5 m a to bi znacilo oko 4 000 m/ha = 7.5 kg/m/d Sto je verovtnijeeee ... za vece povrsine.

Nazad
Vrh