Radovi u malinjaku

Evo i mog malinjaka, zasad mislim da je sve uredu cvetanje samo što nije krenulo.
img20150505181831.jpg
[/IMG]
img20150505181853.jpg
[/IMG]

Molio bih iskusne za pomoć.U mladom zasadu,sadjenom u martu,sadnice su lepo krenule ali na pojedinim se suši list šta bi moglo biti.Do sada ih nisam ničim tretirao pa dali bi trebao i čime,hvala
0b7fb4bacc97a8abb7a7ea2ee83409c2.jpg
7b5ac4c0e8b532b45ec93a53c71ea449.jpg
67e93ebd83f6a87cd9a1050f05e387d9.jpg
dd1c350a20a94fcb6aba5a843faa7c00.jpg

Ja ne vidim da je tebi ovde išta krenulo. Treba da ti izbiju iz zemlje novi lastari, a ovo kasnije svakako sečeš do zemlje.

Rzgrni polako tu zemlju oko sadnice vidi ide li iz korena klica lastara, ako je ima brzo ce ona izaci ako nema onda ti je sadnica loša.

Novi zasad tretiram isto kao i stari - bolesti - insekticid itd obično kad mi ostane preparata u prskalici. Ovakvo sušenje nastupa ako je posadjena duboko. Klica krene da izbija iz zemlje ali ako se ne uspe probiti na površinu - suši se . Malina najbolje radi ako je zasadjena do 10cm dubine.

@ Ćegovac
Ovo mi je novi zasad star 4 godina inače imam još jedan zasad star 14 godina.

@
Riba1990 @

Nije smolnica, ovo je humusno zemljište klase I, inače se malinjak nalazi u ravničarskom predelu na nekih 150m od reke Jablanice.

pozdrav malinari!
Ovo je polana treća godina. Prije tri tjedna je bačeno 10 kg ureje na 10 ari (samo u redove gdje je zona korijena). Službeno bi trebala ići još barem jedna prihrana urejom ali nisam pametan što da radim jer mi je već sada malina visine od 50-60 cm pa ne bih htio prehraniti azotom?

Ureju koristim jer mi je zemlja blago lužnata, pH oko 7,5.

nn7ate.jpg

53pds6.jpg

fknwvk.jpg

Dekibos,malinjak stvarno inzvaredan,koja je sorta?posto mi za vilamet bas mnogo dobro.ako nije tajna sacim si djubrio I prsko?
Vilamet2012 na kojoj ti nadmorskoj visini malinjak,jer evo kod Dekija na 150 nije jos kreno,a pretpostavljam da si visi,koliko vidim po slici ili je rec o nedostatku gvozdja ili..nebiti bilo lose da izvrsis prskanje gvozdjem,I izvestis nas.mada se opet posavetuj sa nekim strucnjakom,koliko znam gvozdje se nemesa sa nicim.inace kakvi su malinjaci u tvom okruzenju,posebno onaj sto je prosle godine probio a pretplose bio izvaredan?
Pole nadam se da ces nam uskoro pruziti zanimaciju sa tucetom fotografija po navici,verovatno nestizes od guzve,a I vidim na zadnjim slikama da si okupio harem:osmeh:,jbg kada bi svi bili ko Pole I prosipali malinu bez obzira na sve.
necu nista da pisem sta mi krtica kaze,jer ovo je srbija I Balkan I sve je moguce,a posle neki ospu paljbu...
Marko987 kako se boris na relaciji malinjak-BG?
inace mozemi neko nesto reci o upotrebi zeolite u malini.
pozdrav za sve proizvodjace I da imaju bericetnu godinu:ppozdrav:
xsale javimi se na pp da ti dam jednu vaznu informaciju za proizvodnju.
sutra malo kise da bilo koliko toliko osvezi

@ sreckosojic
Sorta je vilamet. Malinu đubrim u više etapa. Prvo đubrenje idem odprilike u periodu od 20.11-10.12 sa Yara 7-12-25 zatim od 20.02-10.03 sa Ruske 16-16-16 i onda sredinom aprila i sredinom maja Mađarskim prolećnim đubrivom N 27% + Mg + Ca. Inače se trudim da ispoštujem savete stručnjaka koji kažu da odnos NPK u malini treba da bude 1,5:1:2. Folijarno dosad jednom sa 20:20:20, sada kad krene cvetanje idem 2x sa Bor zatim sa 10:5:26 par puta i jednom kalcijum pred berbu. Inače mi je prosek roda 5kg/m.

Dekibos,malinjak stvarno inzvaredan,koja je sorta?posto mi za vilamet bas mnogo dobro.ako nije tajna sacim si djubrio I prsko?
Vilamet2012 na kojoj ti nadmorskoj visini malinjak,jer evo kod Dekija na 150 nije jos kreno,a pretpostavljam da si visi,koliko vidim po slici ili je rec o nedostatku gvozdja ili..nebiti bilo lose da izvrsis prskanje gvozdjem,I izvestis nas.mada se opet posavetuj sa nekim strucnjakom,koliko znam gvozdje se nemesa sa nicim.inace kakvi su malinjaci u tvom okruzenju,posebno onaj sto je prosle godine probio a pretplose bio izvaredan?
Pole nadam se da ces nam uskoro pruziti zanimaciju sa tucetom fotografija po navici,verovatno nestizes od guzve,a I vidim na zadnjim slikama da si okupio harem:osmeh:,jbg kada bi svi bili ko Pole I prosipali malinu bez obzira na sve.
necu nista da pisem sta mi krtica kaze,jer ovo je srbija I Balkan I sve je moguce,a posle neki ospu paljbu...
Marko987 kako se boris na relaciji malinjak-BG?
inace mozemi neko nesto reci o upotrebi zeolite u malini.
pozdrav za sve proizvodjace I da imaju bericetnu godinu:ppozdrav:
xsale javimi se na pp da ti dam jednu vaznu informaciju za proizvodnju.
sutra malo kise da bilo koliko toliko osvezi

Malinjak je na oko 400mnv. Ovo što je na slici jeste malo šaren struk i mršav i zato je krenuo ranije sa cvetanjem inače malina mi je bolja nego ikad. Ako pitaš za druge malinjake kod nas u Arilju - ima dosta suve, veoma je malo dobrih malinjaka. U ovo doba se vidi koi malinjaci poprilično zaostaju ali to se pred početak berbe sve prilično ujednači tako da je teško zaključiti koliki će zaista biti rod.

dekibos
Sorta je vilamet. Malinu đubrim u više etapa. Prvo đubrenje idem odprilike u periodu od 20.11-10.12 sa Yara 7-12-25 zatim od 20.02-10.03 sa Ruske 16-16-16 i onda sredinom aprila i sredinom maja Mađarskim prolećnim đubrivom N 27% + Mg + Ca. Inače se trudim da ispoštujem savete stručnjaka koji kažu da odnos NPK u malini treba da bude 1,5:1:2. Folijarno dosad jednom sa 20:20:20, sada kad krene cvetanje idem 2x sa Bor zatim sa 10:5:26 par puta i jednom kalcijum pred berbu. Inače mi je prosek roda 5kg/m.

Potpuno isto i ja radim osim Jare što idem drugi odnos elemenata.
Ja krećem sa djubrenjem u februaru.

@

Deki jel mesas Bor sa drugim preparatima ili ga nanosis samostalno? I jel 10:5:26 pustas kroz sistem,posto mi ovo lici na Yarin ferticare III

@ Malinar86
Prvi put prskanje Borom ide kad se otvore oko 50% cvetova i tad ide samostalno a drugi put mi se poklapa sa redovnom zaštitom i mešam ga sa Quadrisom i Swichom. 10:5:26 jeste Yarin ferticare III i koristim ga preko lista u koncentraciji 0,7%.

Nazad
Vrh