Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Milomir Stojic iz Arilja ,selo Mirosaljci,je apsolutni rekorder u prinosu maline na velikim povrsinama.Rec je o vilametu.Na povrsini od nekoliko hektara imao je uzastopno vise godina prinos od 300 kg.po aru.Mislim da sada gaji polanu,ali koliko znam nema takav prinos.Takodje visok prinos,ali na manjoj povrsini ostvaruje Sveto Karaklajic iz Ivanjice.
www.youtube.com/watch?v=JMPrZlgEjs8
"Yara Unika Kali 13-0-45, granulisani kalijum nitratUnika Kali je granulisani kalijum nitrat pogodan za primenu rasipačima u uređajima za setvu. Primenjuje se u tehnologijama kada je potrebno dodati veće količine azota i kalijuma od standardnih preporuka.
PUpotreba:
u voću, vinogradima i povrću uzgajanim na otvorenom primenjuje se nakon cvetanja, tokom intenzivnog razvoja plodova do zrenja u količinama 100-250 kg/ha.
Izvrsni rezultati dobijeni su primenom Unika Kali đubriva u intenzivnim usevima koji se navodnjavaju sistemima kišenja.
Prinosi i kvalitet paprika, paradajza, kupusnjača prihranivanim đubrivom Unika Kali znatno su viši nego plodovi tretirani standardnim đubrenjem."
Sada treba dosta kan tako da je najbolja opcija za ovaj stadium razvoja. Uzmi ovaj madjarski sa magnezijumom I kalcijumom savrsena kombinacija za tretiranje u pocetku cvetada li se moze sada u cvetu baciti neko jara djubrivo umesto kan-a i koje?
Marko987
I meni nije jasno kako primenjivati djubriva sa visokim sadrzajem kalijuma i fosfora.Ja sam sasvim slucajno pronasao podatak o slaboj pokretljivosti kalijuma i fosfora kroz zemljiste.Mozda bi moglo da se baci pod frezer.Neko iz strucnih poljoprivrednih sluzbi bi mozda mogao da da nesto precizniji odgovor.
Ako dobro citam sliku ...? poprecne letve su 60-70 cm kod God. Karaklajica a bocni grana ima 80 i do 100 cm sto znaci medjuredni razmak je naj verovatnije 2 m na 11 ari = 550 m/d : sa 3800 kg = 6.9 kg /m/d visina malinjaka je uobicajena.
Tako da sa sigurnosti procenjujem da predhodni malinjak ko ji sam prikazao od domacina iz Majura (prva berba) morao bi po sadasnjem potencijalu dati 7+ kg/m/d ....mada se potencijal do berbe vremenom menja + - ovisno od mnogo faktoraaa.
Ima li ko iskustva da li valja da pusti kroz sistem za orosavanje vodu koja stoji od jesenas u otvorenom bazenu.Ako voda ne valja ne znam da li valja da ide na lisnu masu.
A da moj malinjak nije naj , naj .. evo za dobre citaoce slika prava prilika...... @ meker znam da dobro citas slike... prokomentarisi ih obavezno bilo javno ,pp ili tel.
Mislim da je ovaj lik ufulioooo....prva berba vilamet .dobio sam danas blagoslov da objavim a slike su od pre 4 dana ....danas to jos bolje izgleda ......steta sto nije zicu jos 10-15 cm visocije ....iznelo bih imaaaa potencijala. Mislim da je skoro vrh vrhovaa. nigde ni naj manje praznineee.
Al lik me jutros zbuniiii ...rece da je na 1500 m/d dao 750 kg jare ...kupao je ovog proleca prehranom i zastitom u fulu i procenjujem da amosufana ima razbacanog min 150 g/m/d od pre nekoliko dana ..... al i njega je kisa zaobislaaa.
Cini mi se da je prosle god imao problema sa vodom (poplava) i rece da je dao mikorozu i da je nakon 2 dana primetio boljitak...????
Evo malo se divitee.
Jel neka ostala nevezana ovde?
Kao sto se vidi vetar ne moze da produva od gustine
Ako sam dobro primetio iz zablje perspektive .....nije gustoooo vezanooo..... a postignuta ful gustina.
Ovako nesto prizeljkujeeeem da postignem nadam se u naredne 2-3 god. poz.
ja ti to ne preporucujem
ja licno neb to nista radio a ako bi radio ( morao iz raznih razloga) uradio bi na jednom redu za probu sacekao par dana i video sta se desava ako je ok onda bi sve zalioA da natopim zemlju crevom sa tom vodom?
Siguran sam da je izvodljvo postici 8 + kg/m/d = 3100 m/d/ha x8 = 24800 kg/ha po naskeee a po Vasem racunanju je 5000 x 8 =40 000