Radovi u malinjaku

"Yara Unika Kali 13-0-45, granulisani kalijum nitratUnika Kali je granulisani kalijum nitrat pogodan za primenu rasipačima u uređajima za setvu. Primenjuje se u tehnologijama kada je potrebno dodati veće količine azota i kalijuma od standardnih preporuka.
PUpotreba:
u voću, vinogradima i povrću uzgajanim na otvorenom primenjuje se nakon cvetanja, tokom intenzivnog razvoja plodova do zrenja u količinama 100-250 kg/ha.

Izvrsni rezultati dobijeni su primenom Unika Kali đubriva u intenzivnim usevima koji se navodnjavaju sistemima kišenja.
Prinosi i kvalitet paprika, paradajza, kupusnjača prihranivanim đubrivom Unika Kali znatno su viši nego plodovi tretirani standardnim đubrenjem."

Milomir Stojic iz Arilja ,selo Mirosaljci,je apsolutni rekorder u prinosu maline na velikim povrsinama.Rec je o vilametu.Na povrsini od nekoliko hektara imao je uzastopno vise godina prinos od 300 kg.po aru.Mislim da sada gaji polanu,ali koliko znam nema takav prinos.Takodje visok prinos,ali na manjoj povrsini ostvaruje Sveto Karaklajic iz Ivanjice.
www.youtube.com/watch?v=JMPrZlgEjs8

Ako dobro citam sliku ...? poprecne letve su 60-70 cm kod God. Karaklajica a bocni grana ima 80 i do 100 cm sto znaci medjuredni razmak je naj verovatnije 2 m na 11 ari = 550 m/d : sa 3800 kg = 6.9 kg /m/d visina malinjaka je uobicajena.

Tako da sa sigurnosti procenjujem da predhodni malinjak ko ji sam prikazao od domacina iz Majura (prva berba) morao bi po sadasnjem potencijalu dati 7+ kg/m/d ....mada se potencijal do berbe vremenom menja + - ovisno od mnogo faktoraaa.

"Yara Unika Kali 13-0-45, granulisani kalijum nitratUnika Kali je granulisani kalijum nitrat pogodan za primenu rasipačima u uređajima za setvu. Primenjuje se u tehnologijama kada je potrebno dodati veće količine azota i kalijuma od standardnih preporuka.
PUpotreba:
u voću, vinogradima i povrću uzgajanim na otvorenom primenjuje se nakon cvetanja, tokom intenzivnog razvoja plodova do zrenja u količinama 100-250 kg/ha.

Izvrsni rezultati dobijeni su primenom Unika Kali đubriva u intenzivnim usevima koji se navodnjavaju sistemima kišenja.
Prinosi i kvalitet paprika, paradajza, kupusnjača prihranivanim đubrivom Unika Kali znatno su viši nego plodovi tretirani standardnim đubrenjem."

Ali kako primeniti ovo djubro posle onog da kalijum putuje 2cm godisnje kroz zemlju.??? Ja sam prosle godine davao multi k haifin iste formulacije bacao ga kap standardno npk i zakopavao

- - - - - - - - - -

Pole jesi li siguran da je prva berba ???? Mislim da malina ne moze da da onakav potencijal u prvoj godini

- - - - - - - - - -

da li se moze sada u cvetu baciti neko jara djubrivo umesto kan-a i koje?
Sada treba dosta kan tako da je najbolja opcija za ovaj stadium razvoja. Uzmi ovaj madjarski sa magnezijumom I kalcijumom savrsena kombinacija za tretiranje u pocetku cveta

- - - - - - - - - -

treba dosta azota nece nesto da mi sacuva uredjivanje poruke

Marko987
I meni nije jasno kako primenjivati djubriva sa visokim sadrzajem kalijuma i fosfora.Ja sam sasvim slucajno pronasao podatak o slaboj pokretljivosti kalijuma i fosfora kroz zemljiste.Mozda bi moglo da se baci pod frezer.Neko iz strucnih poljoprivrednih sluzbi bi mozda mogao da da nesto precizniji odgovor.

Marko ...jutros mi lik rece da je prva berba . inace je vojno lice ... sto nebi trebalo da se segacio sa mnom..._? sto se tice gustine vezanja ja onako odokativno korakom sam konstatovao da je vezano 6- 7 last./m/d a retko da ima 8 -? .stoga sam i slikao vise puta iz zablje perspektive al sam Vama pustio samo ? dve slike na jednoj gde se vidi da je samo 6 kom a na drugoj ima vise ovih metrova duznih sa vise lastara je jako malo ...?
jEDNOSTAVNO SAM SE ZAPANJIO gustinom bocnih grana na onakvoj gustini lastara ....al to je valjda uobicajeno na novim zasadima...??? poz.

Uopste nije uobicajno da je malina onako jaka u prvoj godini pole. Da je druga godina ok ali prvo branje bas mi je neverovatno. Pogledaj jacinu lastara pogledaj kolicinu lastara nova malina retko gde da po 4-5 lastara iz jednog korena obicno bude max 3 da valjaju. Druga godina ok ali da je prva u to je mogu da poverujem suvise je jaka za prvu

- - - - - - - - - -

Jos i to sto maline jos nema dobro i duboko razvijen koren u prvom branju zato i ne moze da postigne pun prinos i iznese mnogo zaperaka za prvo vezivanje

- - - - - - - - - -

Marko987
I meni nije jasno kako primenjivati djubriva sa visokim sadrzajem kalijuma i fosfora.Ja sam sasvim slucajno pronasao podatak o slaboj pokretljivosti kalijuma i fosfora kroz zemljiste.Mozda bi moglo da se baci pod frezer.Neko iz strucnih poljoprivrednih sluzbi bi mozda mogao da da nesto precizniji odgovor.

Zvacu ja sutra firmu koja zastupa haifu u Srbiji, a reci cu sestri i da pozove profesora sa faxa pa cemo nesto da nadjemo majku mu.

- - - - - - - - - -

Ja sam prosle godine primenio taj haifin kalijum kao npk samo zakopao i malina je bila extra krupna od pocetka do kraja. Sad da li je to posledica rodne godine ili je taj kalijum stigao gde treba pokusacu da saznam

- - - - - - - - - -

Ako dobro citam sliku ...? poprecne letve su 60-70 cm kod God. Karaklajica a bocni grana ima 80 i do 100 cm sto znaci medjuredni razmak je naj verovatnije 2 m na 11 ari = 550 m/d : sa 3800 kg = 6.9 kg /m/d visina malinjaka je uobicajena.

Tako da sa sigurnosti procenjujem da predhodni malinjak ko ji sam prikazao od domacina iz Majura (prva berba) morao bi po sadasnjem potencijalu dati 7+ kg/m/d ....mada se potencijal do berbe vremenom menja + - ovisno od mnogo faktoraaa.

Meni ovo uopste nije interesantno. Svaka cast coveku ali 11ari je smesna povrsina. To cu ja sam da odrzavam i berem. Mene interesuje ovaj ariljac. Kada ti na par hektara u kontinuitetu teras 6kg po metru e to je za respekt

U haifinom progamu pise pise uneti pred cvet 100 kg MultiKMG 12:0:43+2MgO,a to je skoro ista formulacija Kao Yara Unikali.Meni su savetovali u PSS i zastitar sa kojim radim da sad pored ovog madjarskog Kana dodam i Yara 13:13:21 sad jbg danas sutra moram odluciti.

Marko Javi sto pre sta si saznao vezano za unosenje kalijuma sada.

na pocetku cvetanja ide KAN.SAda biljci treba najvise azota ne kalijuma. Kalijum se dodaje od pola cvetanja pa na dalje znaci da jos nije hitno za kalijum.Ja licno kalijum ako budem davao u zemlju dacu ga tek oko 10juna ,a sad 15 dana posle kana bacam magnezijum nitrat da pogura broj plodova po lastaru. Ako budem isao sa fertileader elit krecem od sledeceg prskanja pa na svakih 15 dana do same berbe a mozda i do par dana po prvoj berbi zavisno od stanja u malinjaku i koliko plodova biljka zametne

- - - - - - - - - -

Narode evo informacija. Profesore nismo zvali jer sestra nema broj od onog koji je za agrohemiju .
Zvao haifu i yaru i rekose sledece... Kalijum se izuzetno brzo vezuje u zemlju i zato ga nije preporucljivo bacati ukoliko nema jakih padavina da ga spuste u zemlju.Direktno je zavisan od kolicine padavina ali maximum na koji ide i sa kap po kap je oko 5-7cm.Najbolja solucija koju su mi preorucili je da sa osnovnim djubrenjem dodam ovaj kalium12-0-46 oko 200kg po hektaru i duboko freziranje i to je jedino sigurno da ce kalijum biti tamo gde treba. Inace obavezno je freziranje ili zakopavanje jer ako ostane na povrsini nista niste uradili. Definitivno za mene je da cu ici ove godine sa prihranama preko lista a sledece godine znaci da je najbolja solucija bacati ga sa osnovnim djubrivom i posle freza jer no kap po kap ne moze da ga spusti ispod 7cm

- - - - - - - - - -

jos da dodan kalijum je slabo pokretlji i horizontalno i vertikalno tako dagde ga bacite on ide najvise 5cm u svim pravcima

- - - - - - - - - -

http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/padao-grad-u-arilju-rakete-stoje-u-magacinu/97233

sta reci na ovo boze sacuvaj

Pozdrav svima na forumu. Nov sam u poslu sa malinama pa mi informacije koje ovde nadjem dobro dodju. Zahvaljujem se svima na pomoći sa korisnim savetima.
attachment.php

Ima li ko iskustva da li valja da pusti kroz sistem za orosavanje vodu koja stoji od jesenas u otvorenom bazenu.Ako voda ne valja ne znam da li valja da ide na lisnu masu.

A da moj malinjak nije naj , naj .. evo za dobre citaoce slika prava prilika...... @ meker znam da dobro citas slike... prokomentarisi ih obavezno bilo javno ,pp ili tel.

Mislim da je ovaj lik ufulioooo....prva berba vilamet .dobio sam danas blagoslov da objavim a slike su od pre 4 dana ....danas to jos bolje izgleda ......steta sto nije zicu jos 10-15 cm visocije ....iznelo bih imaaaa potencijala. Mislim da je skoro vrh vrhovaa. nigde ni naj manje praznineee.

Al lik me jutros zbuniiii ...rece da je na 1500 m/d dao 750 kg jare ...kupao je ovog proleca prehranom i zastitom u fulu i procenjujem da amosufana ima razbacanog min 150 g/m/d od pre nekoliko dana ..... al i njega je kisa zaobislaaa.

Cini mi se da je prosle god imao problema sa vodom (poplava) i rece da je dao mikorozu i da je nakon 2 dana primetio boljitak...????
Evo malo se divitee.
Jel neka ostala nevezana ovde? :D

picture-233.jpg

picture-234.jpg

picture-235.jpg

Kao sto se vidi vetar ne moze da produva od gustine

picture-236.jpg

picture-239.jpg

Ako sam dobro primetio iz zablje perspektive .....nije gustoooo vezanooo..... a postignuta ful gustina.

picture-242.jpg

picture-243.jpg

Ovako nesto prizeljkujeeeem da postignem nadam se u naredne 2-3 god. poz.

Jel neka ostala nevezana ovde? :D I cini se da da ce da uzri jos malo :)

Pole;
Siguran sam da je izvodljvo postici 8 + kg/m/d = 3100 m/d/ha x8 = 24800 kg/ha po naskeee a po Vasem racunanju je 5000 x 8 =40 000

Pole , koliki li je tvoj metar? 3100m ti je 62 ara. 62*300kg= 18600kg. Na 3100 dužnih metara ili 62ara ako ubereš 18 600 kg maline tad ti je prinos od 300kg po aru. Više od 6 kg po metru se ne nadaj.

Mislim da to ne bi nanelo štetu ni listu a ni malini ako zalivaš. Nema tu hemije , ako ima planktona, algi to ne moze škoditi.

Marko;

Protivgradne rakete ove godine nisu nabavljene na teritoriji cele Srbije. U Arilju ih je bilo veoma malo ali su povučene u magacin jer ih nema dovoljno za sve strelce jer se smatra da ako nisu svi u nizu spremni da dejstvuju , nema svrhe ispaljivati. Tako da ih nema niti jedna protivgradna stanica.

Nazad
Vrh