Radovi u malinjaku

@ Malinar86
Prvi put prskanje Borom ide kad se otvore oko 50% cvetova i tad ide samostalno a drugi put mi se poklapa sa redovnom zaštitom i mešam ga sa Quadrisom i Swichom. 10:5:26 jeste Yarin ferticare III i koristim ga preko lista u koncentraciji 0,7%.

Quadris i Switch miješaš zajedno u prskalicu?

Trenutno borba sa poponcem u jednom malinjaku;

pre;
xkKDl3g.jpg

I posle;
2bfIbf5.jpg

Preparat Plamen.

Drugar,jesi li zadovoljan tim preparatom?Mene poponac razvali vec godinama u nekoliko redova,uvek se na istim mestima javlja,propast od korova.

@ sreckosojic
Sorta je vilamet. Malinu đubrim u više etapa. Prvo đubrenje idem odprilike u periodu od 20.11-10.12 sa Yara 7-12-25 zatim od 20.02-10.03 sa Ruske 16-16-16 i onda sredinom aprila i sredinom maja Mađarskim prolećnim đubrivom N 27% + Mg + Ca. Inače se trudim da ispoštujem savete stručnjaka koji kažu da odnos NPK u malini treba da bude 1,5:1:2. Folijarno dosad jednom sa 20:20:20, sada kad krene cvetanje idem 2x sa Bor zatim sa 10:5:26 par puta i jednom kalcijum pred berbu. Inače mi je prosek roda 5kg/m.

Ako mogu da postavim par pitanja Deki?
Zasto yara u decembru(po merni je to kao da coveku u komi nudis da jede hahaa malo se salimo )??
Koji bor i zasto toliko bora??
I gde kupujes ovaj kan sa magnezijumom i kako se zove djubrivo bas mi se svidja formulacija uzeo bih ga za sledecu sezonu umesto obicnog kana??
Hvala

- - - - - - - - - -

Sojicu evo me jutros se dovukao u BG. Palo prskanje u diferencijaciji cvetova djubrenje kanom(mislim da ce ove nedelje da pocne cvetanje) i cupanje zaperaka. Sto se tice relacije Ivanjica BG neizdrzivo vise mislim da BG odpada sledece sezone.Pozdrav

- - - - - - - - - -

Inace moram da se ispravim u jednom postu napisao sam da se kan baca od 500-700kg,ipak ne treba ici preko 600kg jer 700 moze da bude mnogo. Izvinjavam se pazicu sta pisem ubuduce

http://www.alo.rs/vesti/svet/svedani-pobili-ljude-pa-optuzili-srpske-maline/96767

Marko 987;
gde kupujes ovaj kan sa magnezijumom
- Mađarski Kan.

Igor76majur;
Drugar,jesi li zadovoljan tim preparatom?Mene poponac razvali vec godinama u nekoliko redova,uvek se na istim mestima javlja,propast od korova.

Neznam dal sam zadovoljan ali komšija je uspeo da uništi Poponac ovim preparatom. On polako vene i uvlači otrov u koren. Ostane nekih 30% koje treba tretirati naredne godine. Treba voditi računa jer Plamen uništava i Malinu. Deluje preko lista pa treba zakinuti zaperke čak i one najsitnije.

:sreca:Marko 987
U pitanju je Madjarski kan(kao sto rece kolega vilamet) pod nazivom Petiso....27% N,+7% CaO +5% MgO,ukupno 39%,Ja sam ga po prvi put koristio ove godine za prihranu psenice i jecma-odlican
:sreca:Deki,svaka cast za rad i trud,samo po meni mozda je to mnogo lastara po metru kada je tako bujna i dobra malina,ja vezujem obicno 7,max 8 lastara po metru.

:ppozdrav: jbg ,,,ne stizem da pustim slike ...bice prijatnih iznanedjenjaaa mozda sutra...? borba je sa zalivom ledtve , rafija.zica , traba opet korove i lastare cistiti...??

Sutra ili prekosutra priprema cajeva od koprive 12 h i sramusa jer je pun ?? (mislim da se zove ancilin aktiv. materija) zbog grinje preventivnooo sremus 24 h u vodi odvojeno od koprive ......ako neko zna za bolje resenje ...nek mi predlozi

Tako da od hemije mozda vise nista a nece ni biti potrebe sem oko 20-og ako ne bude duze od 4 dana kisna sa vecim% vlaznosti...onda mozda se mora videcemo sta signum-svic ili sta vec. tu bi se prica sa hemijom zavrsila .. slede pripravci ,Epin ,Evgard ,Bioplant -flora , amino kiseline Elita kasnije i Cirkon ako zatrebaaa

1/2 maline dato 100 g/m/d amosulfana druga 1/2 -ina lincerov kan. A mozda se odlucim jos 30 do 50g/m/d KANA pred berbu.... al sta vredi kad me kisa obilazi ko Laza oko Badovnacaa.... ?? Prinudjen sam da joj kad god stignem folijarno prehranjujem . Ako kisa izostaneee moracu azota , kalcijuma i Mg... sistemom kpk ...sto je finansijski nepovoljnijee...?? poz.

Pole signum i switch obavezno prskaj. Znas i sam da je bitna preventiva jer je u pitanju gljiva koja je ako se ne koriguje na vreme samo aktivira kada je vlaznost visoka. Ako ti je malina zarazena mozes u berbi zlatom da je prkas nema pomoci za vec zarazenu malinu. Ja sam prosle godine prakao samo po jednom znaci nisam isao sa switchom 7dana pred berbu i nije bilo trule sve do 2 branja pred kraj. To je bila ona malina koja je krenula posle mog zadnjeg prskanja switchom i nije bila ni za sta. Pre toga stajala i po 5dana na grani u onoj vodi i nista joj nije bilo.

@ marko987
Što se tiče đubrenja u decembru to je večita dilema malinara, ali koga god stručnjaka da pitate o tome reći će da jesenje đubrivo treba bacati u jesen. Iskopiraću vam jedan deo vezan za đubrenje iz jednog priručnika:
Ђубрење малина
Малина сваке године ствара велики број нових
изданака и обилно рађа, зато је потребно доста градивних
материја, па је треба редовно ђубрити и прехрањивати. Да би
се то постигло, требало би сваке године унети у земљиште око
20000кг/ха стајњака, компоста или зеленишних ђубрива.
Уношењем органских материја у земљиште побољшава се и
његов водно-ваздушни и топлотни режим.
Од минералних ђубрива малину треба ђубрити НПК
ђубривима.
Азот је неопходан за успешно гајење и обилно
плодоношење малина. У недостатку азота изданци су
кржљави, а листови су ситни, жућкасто зеленкасти и рано у
јесен опадају. Ако се малина ђубри већом количином азота,
онда су изданци врло бујни и образују мањи број родних
гранчица па су приноси мањи. Листови су тамно зелени и
крупни, плодови су крупнији, али мале чврстоће. Изданци
касно завршавају вегетацију и не дозревају на време, те могу
страдати од мразева.
У зависности од плодности земљишта, метеоролошких
прилика и примењене агротехнике треба одређивати количину
азотних ђубрива.
Фосфор је неопходан за пораст и родност малине.
Фосфор се скоро никада не појављује као мањак у земљишту.
Према томе, ако је приликом припреме земљишта унета
довољна количина фосфорних ђубрива, онда током
експлоатације треба одржавати тај ниво, а то се постиже
ђубрењем са 100-150кг/ха супер фосфата сваке јесени.
Фосфорна ђубрива треба плитко заорати.
Калијум као биогени елемент је неопходан за раст и
родност малине. У недостатку калијума, изданци се слабо
развијају, а лишће се по ивици савија на наличје. Калијум је
малини нарочито потребан за време цветања, заметања и
развоја плодова. Зато калијумова ђубрива, као и фосфорна,
треба уносити у земљиште у јесен претходне године и заорати
их на дубини од 10цм како би их малине користиле за род у
наредној години.
Засаде малина у роду сваке године треба ђубрити са
300-400кг/ха калијумовог сулфата. Ако се више година
заредом употребљава калијум хлорид (40% калијумова со),
може доћи до нагомилавања хлора, чије дејство у већој
концентрацији делује токсично за малине.
Међутим, чести случај да малина пати од недостатка
микроелемената, као што је: гвожђе, мангана, магнезијум, бор
и сумпор.

Kan kupujem u radnji koja iskljućivo prodaje đubriva, dobro je snabdevena i blizu mi je. Inače ovo đubrivo koristi većina malinara ali i ostali voćari a cena je 2050,00din vreća od 50kg.
img20150511191306.jpg
[/IMG]

Sto se tice vezivanja za mene sve preko 7 je previse. I 7 je dosta ali hajde da i prodje. Ako hocete da izvucete dobar prinos sve preko 3 stabljike iz korena je previse. Dve je idealno jer malina nema neki veliki koren pa je pitanje koliko njen koren mozeda uvuce u biljku. Moje licno misljenje je da koren maline ne moze kvalitetno da snabdeva stabljiku ako ih je preko 3 i tada je na maximumu. Se

Da deki,to je taj kan,i kod mene je priblizno ta cena.
Svaka cast kolege na saradnji i razmenu znanja, da budemo bar ovde na nivou,kad neumemo da "imamo kvalitet"i da prodamo bolje malinu.:haha:

Hvala na odgovoru. Nisi mi samo rekao zasto toliko bora i koji bor. Znam sve ovo sto si kopirao i da dodam iz nekog mog iskustva ni hloride ni sulfate u malinu nego nitrate. Trazite kalijum nitrat. Fosfor se unosi svake godine u velikim kolicinama u osnovnom djubrenju i opet moje licno misljenje je da je to dovoljno pogotovo sto ja bacam 600kg yare po ha. Mikroelementi idu sa yarom i eventualno jednom sa fertilider vital ili nekom slicnom prihranom preko lista. Interesuje me ovo za bor jer ja dodajem bor sa osnovnim djubrenjem,a previse bora pravi vise stete nego koristi. Takodje mislim kao i neko pre da je 10 lastara mnogo u metar. Evo ja proale godine vezivao 5 u metar gornja zica 1.65 i imao 700-800grama po biljci . Ti vezujes 10 i imas 500 grama po biljci probaj dogodine jedan red smanji na 7 nemoj vise od 3 stabljike iz istog korena pa vidi ima li razlike. Mislim da ces imati bolji prinos

- - - - - - - - - -

I ja sam ove godine vezao cesce ali maksimum 7 i to gde sam sumnjao da nece listati kako treba. Isao vecinom na 6 u metar

- - - - - - - - - -

I da dodam uneses li kao sto ovi kazu 20 tona stajnjaka svake godine na hektar za 3 godine tu nece biti maline. I stajnjaka zna da bude previse i moze veoma lako da unisti malinu

Marko 987
Ja sam svake godine unosio stajnjak,jbg.nisam merio ali onako normalno,kada sam poslao ove godine zemlju na analizu rekli mi da stajnjak,obicno idem,svake 4-te godine,da imam i fosvora i kalijuma za najmanje 2-3 god.da idem sa azotom,i da naredne 2 god.postepeno unesem krec jer mi je zemljiste blago kiselo.Stoga ove godine neidem sa stajnakom,za krec sam zakasnio pa cemo videti sta ce biti,....da napomenem kada unesem krec onda moze i stajnjak,tako mi kazu iz PSSS Sbac,ali eto i sam vidis svako ima svoju teoriju,ali mi moramo u praksi i da experimentisemo

Bor je vazan za cvetanje i zametanje ploda.
Svake godine se zaričem da probam jedan red sa 6-7 biljaka u metru ali nekako smo navikli ovako da vezujemo i zadovoljni smo prinosom pa zato i nemenjamo.

"Зато калијумова ђубрива, као и фосфорна,
наредној години."
Kalijum i fosfor imaju slabu pokretljivost u zemljistu i zato ovu preporuku o zaoravanju treba obavezno postovati.Ne znam bas precizno ,ali mislim da ako se ova djubriva bacaju po povrsini treba da prodje i nekoliko godina da bi se kalijum ili fosfor spustili na dubinu od oko 10cm.Obavezno unosenje sto blize zoni korenovog sistema.

Fosfora uglavnom kod mene ko god da je vršio analizu ima previše.

Marko987-
I da dodam uneses li kao sto ovi kazu 20 tona stajnjaka svake godine na hektar za 3 godine tu nece biti maline.
Upravo sabiram količinu unetu na jednoj njivi od 20ari malina - 32 tone za 5 godina. Za taj malinjak svi mi kažu da bolji nisu videli. Uskoro slike. To je ovaj malinjak sa poponcem ali neka ima leka. :osmeh:

Evo ja proale godine vezivao 5 u metar gornja zica 1.65 i imao 700-800grama po biljci . Ti vezujes 10 i imas 500 grama po biljci probaj dogodine jedan red smanji na 7 nemoj vise od 3 stabljike iz istog korena pa vidi ima li razlike. Mislim da ces imati bolji prinos

Ovo ti je tačno s*tim što ja pre biram 10*500g , nego 5*800g. Neznam zašto ali matematika mi tako govori:bravo:

Fosfora uglavnom kod mene ko god da je vršio analizu ima previše.

Marko987-
Upravo sabiram količinu unetu na jednoj njivi od 20ari malina - 32 tone za 5 godina. Za taj malinjak svi mi kažu da bolji nisu videli. Uskoro slike. To je ovaj malinjak sa poponcem ali neka ima leka. :osmeh:

Ovo ti je tačno s*tim što ja pre biram 10*500g , nego 5*800g. Neznam zašto ali matematika mi tako govori:bravo:

Znam za dosta ljudi koji su osusili malinu sa previse stajnjaka jedan od njih i moj cica jer su trpali previse.Verovatno sam se preracunao koliko je to kada se rasporedi na ha . Koji stajnjak kopristis i razbacujes li po celom redu ili samo u trake??
Ovo gore sam naveo kao primer jer mislim da moze covek da postigne veci prinos ako ide 7x800g po metru jer mislim da biljka ne moze da nagura vise od 500 grama kada ima 10 u metru,a iz posta se vidi da je dobro prihranjuje i prosla godina je bila najrodnija u poslednjih 5 ako se ne varam

- - - - - - - - - -

"Зато калијумова ђубрива, као и фосфорна,
наредној години."
Kalijum i fosfor imaju slabu pokretljivost u zemljistu i zato ovu preporuku o zaoravanju treba obavezno postovati.Ne znam bas precizno ,ali mislim da ako se ova djubriva bacaju po povrsini treba da prodje i nekoliko godina da bi se kalijum ili fosfor spustili na dubinu od oko 10cm.Obavezno unosenje sto blize zoni korenovog sistema.

Hvala puno za ovu informaciju taliko sam citao o svemu i svacemu i tek sada da naletim na ovo. Mislim da cu odustati od kalijum nitrata i ici na prihrane preko lista fertilider elit.Jedino sledece godine kada stavim kap po kap(jer mi ne vredi da postavljam kada nisam tamo da zalivam) pa cu u zeleni hit na instruktazu da li tako moze brze kalijum da dospe gde treba.Inace sestru u apoteci posetio covek koji zastupa fertileder prihrane i rekao da slobodno mozu da se mesaju sa hemijom. Cak kaze i da je pozeljno jer biljka lakse podnosi toliku hemiju. Rekao sam joj da pita za kombinaciju signum quadris nurelle i sledece za switch i kvadris da li postoji neki problem oko mesanja. Inace zvao rodjake pre neki dan oni kazu mesali prosle godine sa stanicevim programom bez ikakvih problema.Pozdrav

Malo je z.... kako ga uneti sto blize korenovom sistemu na dubinu od 10cm pa jos u jesen... ali svakako veoma korisna informacija.:bravo:

Nazad
Vrh