nesto2
Član
Imas na fb grupu "Salami Making & Meat Curing". Ima dosta tih zezalica oko mesa a dosta stranaca postavlja slike i uputstva za komore za zrenje. Uglavnom ih prave od starih frizidera ili hladnih vitrina
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Jel ste radili nešto na ovom projektu?![]()
nadam se da se sada vidi skica kako treba
To svince je bilo oko 150kg tako da je i slanina malo deblja pa bi je licno drzao 14 dana u soli. Takodje neznam koliki su ti veci komadi mesa, ali i njih slobodno 14 dana. Ja bi izbacio tu vodu jer je to verovatno sukrvica koju je meso otpustilo, zatim bi sve jos jednom dobro usolio i 14ti dan izvadio ostavio 24 sata u vodi da se odsoli zatim kad se ocedi i prosusi stavio u pusnicu.Nemam baš iskustva oko sušenja većih komada (svinjskog) mesa, a dobio sam obradjenu polutku od 60kg, sve usoljeno i rečeno mi da tako stoji do 7 dana u koritu. Dole slanina - na vrhu kosti, meso već pustilo vodu do pola korita posle 3 dana.
Za još tri dana planiram stavljanje mesa u pušnicu (sušaru) da se lepo ocedi, manje komade na prvi, a veće na drugi "sprat" pa sledeći dan lagana vatra sa što većim dimom. Ako ne bude mraza, nastavljam tako svakog dana dok se ne osuši.
E sad nekoliko pitanja:
- ima li potrebe preslagati meso u koritu?
- držati ga u vodi ili samo oprati pre stavljanja na sušenje?
- daje li dim od jabuke kiseli ukus, pa da se držim bukovine ili nešto treće (imam još šljivu, bagrem, hrast i jasen)?
I to je valjda to, za početak, setiću se još nečega...![]()
Ako je prskana jabuka a verovatno jeste, nemoj nju da koristiṣ̌Verovatno bi trebalo da ispereš meso pre kačenja tj da ga ispereš i držiš u vodi jedan dan ili bar pola dana.
Takođe ne možeš dimiti dok se ne osuši već samo dok ga ne nadimiš dovoljno a onda promaji treba da završi sušenje.
Bukva i šljiva su ti najbolji izbor ok je i jabuka. Neće biti kiselo samo možda malo duže trebaš da dimiš sa njom.
Nije prskana jer je bila stara prečnika oko pola metra; oborena pre godinu dana, ali tek skoro iscepana pa nije baš suva, tako da ću da je preskočim...Ako je prskana jabuka a verovatno jeste, nemoj nju da koristiṣ̌