Pušnice za dimljenje mesa

Znači, najbolje da se motorkom napravi piljevina, ali odvrnuti pumpu za ulje na max.(što kažu klinci)..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

A ko moze biti strucan za tako nesto, pa nije ti ovo bioloski ili ne znam ni ja kakav vec institut da ima i strucnjaka za procenu kolicine ulja u piljevini
Mislio sam da ovde ima strucnih ljudi, u smislu da mi kazu da li je zanemarljiva kolicina ulja u piljevini , ili je uredu dimiti na takvoj piljevini.
Takodje me interesuje mog lu proveriti u nekom institutu meso.
Koliko duboko u meso ulazi dim, da li bi spoljasnje rezanje mesa nekih 0.5 cm sa svih strana bilo dovoljno ili je dim/ulje uslo dublje.

Izvinjavam se sto upadam u temu, al iskreno, ja bi to meso bacio , kupio drugo i usolio ponovo.
Svaka skola se placa , a najbolja je najcesce i najskuplja.
Niko ne moze da jede to meso i bude miran posle.

ali odvrnuti pumpu za ulje na max.(što kažu klinci)..
Tako piše na motorku čika Mire! :)
Mislio sam da ovde ima strucnih ljudi, u smislu da mi kazu da li je zanemarljiva kolicina ulja u piljevini , ili je uredu dimiti na takvoj piljevini.
Takodje me interesuje mog lu proveriti u nekom institutu meso.
Koliko duboko u meso ulazi dim, da li bi spoljasnje rezanje mesa nekih 0.5 cm sa svih strana bilo dovoljno ili je dim/ulje uslo dublje.

Nemoj bacati meso neće ti faliti zdravstveno ništa. E sad da li će meso dobiti neki čudan miris to ćeš sam proceniti. U svakom slučaju treba koristiti piljevinu od stolara (mislim od bukve npr. ne bukvalno od stolara. On može među meso :)). Dakle cirkulari sl. mašine koje ne ubacuju ulje prilikom sečenja

Tako piše na motorku čika Mire! :)

Nemoj bacati meso neće ti faliti zdravstveno ništa. E sad da li će meso dobiti neki čudan miris to ćeš sam proceniti. U svakom slučaju treba koristiti piljevinu od stolara (mislim od bukve npr. ne bukvalno od stolara. On može među meso :)). Dakle cirkulari sl. mašine koje ne ubacuju ulje prilikom sečenja
Ne oseca se nista, samo se plasim posledica.. To uje je kancerogeno, mislio sam oljustim spoljasnju koricu po 1 cm.
Pitaj boga koliko ovakvog mesa sam vec pojeo kad sam kupovao na pijaci. Sve u svemu vecina koliko vidim misli da ovo nije strasno?

Ja kupujem piljevinu na stovaristu, tamo seku cirkularom, ali kad mi neko ponudi piljevinu secenu motorkom, ne odbijam. Da je zdravo, sigurno nije, ali da ce vam nesto faliti, nece sigurno. Koliko udisemo i unosimo kroz hranu i pice stetnih materija, nece ti biti nista od dzacica piljevine

Ne oseca se nista, samo se plasim posledica.. To uje je kancerogeno, mislio sam oljustim spoljasnju koricu po 1 cm.
Pitaj boga koliko ovakvog mesa sam vec pojeo kad sam kupovao na pijaci. Sve u svemu vecina koliko vidim misli da ovo nije strasno?
Kancerogen je ugljenik iz dima čiste bukve. Osima ako ne planiraš da jedeš 5 kila tog mesa na dan narednih 5 godina svaki dan ne treba da brineš o tome- to su tako male količine kancerogenih materija da ih mnogu više unosiš na različite načine svakodnevno. Ako nema miris nem šta da brineš

Imam nesto stare cigle, pa sam mislio da ozidam pusnicu.
Da li neko moze da mi sroci optimalne dimenzije osnove?
U vis bih isao izmedju 3 i 4m

Zavisi koliko mesa dimiš,tj. koliko svinja utepaš.Da li planiraš 1 ili 2 reda štapova?
Kod mene je 2m. x 1,5 m.
2 reda štapova.
6 njosvija 170-180 kg.stane bez problema.
Kako šta odimim,sklanjam i ubacujem drugo.

Poslednja izmena:
Po meni bi najoptimalnije bilo da osnova bude 2x2 iz dosta razloga.
Zidati u visinu 2.5m, a posle do 3,5/4 letvice kao taraba pre krova, a sa unutrašnje strane metalna(mesingana) mrežica radi insekata. Krov na dvije vode.
Poželjno bi bilo da unutrašnjost bude presvučena drvenim oblogama.

Nije mi jasno to drvo iznutra i gore?
Deluje kao da priziva pozar :D

Sto se tice kolicine, ni blizu 6 svinja.
Par tabli slanine, koja pecenica i malo kobasice.

Poslednja izmena:
Ciko, ciko, je l' sve to meso tvoje ? :D
Jeste...pa šlogiraćeš se čikooo.😀
Pola meni pola sestri,ali sve radimo zajedno.
@nikaragva Onda je dovoljno1,3 m. x 1,3 m. odprilike.
Bilo bi dobro da u visinu ideš 1 m. od zemlje i uradiš ploču.Poredjaš pivske flaše kad budeš lio ploču i kroz te otvore ti prolazi dim. Kod mene je 28 rupa na navedenu površinu,na manju koji sam ti naveo bi bilo dovoljno 15-16.Kad staviš mrežu za ploču na svaku drugu ili treću kocku ubaciš flašu.
Ujedno taj prostor ti služi kao ložište i ''filter'' dima.

Pozdrav svima,
Moj prvi post ovde i izvinjavam se sto ce biti malo duzi.

Procitao sam celu temu prilicno detaljno jer me zainteresovala. U zivotu sam, za mojih 59 godina, sve i svasta radio, mnogo i potrebnih i nepotrebnih stvari naucio ili pokusavao da naucim :). I eto, posle toliko godina, dodje na red i susenje, dimljenje … mesa. Oduvek mi je bila zelja da znam da oko toga malo vise uradim i da to radim sam za sopstvene potrebe. Neke osnove imam, ucestvovao sam i pomagao mnogo puta prijateljima, rodjacima … koji su imali i zidane pusnice, i obicne burice, a jedan rodjak ima bukvalno mini vikendicu za ovu namenu :). Meso mu je na skoro 6m iznad lozista. I onda ujedno uradimo i moje.

Nazalost ja nemam ni priblizno takve uslove, dvoriste minijaturno, zivim u gradu. Nemam apsolutno nikakvo mesto da mogu da sazidam nesto pristojno. Zato se nosim mislju (molim bez smejanja sada :)) da napravim jednu skalameriju za tu namenu. Fakticki pokretni veci plakar od cca 1.5-2 m3, koji bi imao priilicno elektronike da proprati ceo proces dimljenja i susenja. Znaci takva pusnica bi bila sa grejacima, ventilatorima, imala bi regulaciju i temperature i vlage, regulaciju protoka vazduha itd itd. Ima na nasem trzistu dosta tacnih spravica koje se koriste za inkubatore, i koji su zadovoljavajuce tacni. Imam prijatelja koji ih pravi. Cak bih mozda i neku jos bolju automatiku ubacio, preko arduina. Pored kuce imam radionicu podeljenu na dva dela. Jedan manji, drugi dosta veci. Ta sprava bi stajala i radila zimi u manjem delu radionice, a leti bi se ugurala u supu pored. Znaci meso bi se dimilo i susilo samo zimi. Zimi taj deo moje radionice i ne koristim. To je prostor od 6-7m2, dole beton, zidovi nemalterisani blokovi, gore drvene grede i crep, bez ikakve izolacije. U tom delu imam korisnu visinu do greda oko 4m. Dimljenje bi radio dimnim generatorom, koji se konektuje na pusnicu.

Za sve sam okvirni nacrt napravio jos pre dve godine, ali zbog posla i obaveza (imam sasvim drugi, stalni posao), jednostavno nikako da zapocnem kuci ovaj “projekat”. Soliidno radim i sa drvetom i sa gvozdjem, imam podosta alata, tako da mi sama izrada takvog plakara i generatora dima i nije neki problem. Tu svoju radionicu ionako koristim najvise preko leta, za sebe i ponekog prijatelja se napravi nesto. A zimi .. eto neka se koristi za meso :).
Gledao sam podosta video klipova na yt, i stekao utisak da
su Rusi tu i mame i tate.

Sto se tice dimnog generatora mislim da je ovo ubedljivo najbolji te bi takav i sebi napravio:

Ovaj covek Nikolaj Resetnikov ima bas dobre video klipove sto se generatora dima tice.

Bukove cepke mogu sam da napravim pomocu abrihtera i cirkulara.

A sto se tice same pusnice evo recimo ovako nesto slicno, samo sto bi moja bila bez krova, posto ce stajati u zatvorenom prostoru. Imao bih mozda i mogucnost da je postavim i ispred vrata radionice, znaci da bude na otvorenom, ako mislite da je zbog strujanja vazduha to bolje. Tada bi imala i krov. Ali, kazem, mnogo vise bi mi odgovaralo da bude unutar, jer je mesto ispred radionice stvarno knap. Evo linka:

Prevashodno me interesuje kvalitet uradjenih proizvoda za sopstvene potrebe. Na srecu, imamo mogucnost da nabavljamo domace svinjsko i zivinsko meso odlicnog kvaliteta. Za mene i suprugu i ne treba puno toga, ali bi za sinove i njihove porodice bilo extra da im bar zimi i tako nesto priustim. Susilo bi se sve i svasta od mesa, svinjsko, ribe, junetina, piletina, curetina .. ako mogu i sirevi.

Sto se tice same pusnice, konstruktivno, prica bi isla ovako … neke okvirne dimenzije bi bile, visina oko 250-270 cm, sirina 75-80, dubina 80-100. Ram bih napravio od podesnih metalnih L profila, ili kutijastih cevi, unutra bi komplet sve bilo oblozeno plastificiranim belim limom (pop nitne), izolacija bi bila stiropor 5cm + sper ploca 20mm. Stranice sa izolacijom bih napravio da mogu lako da se i demontiraju i ponovo namontiraju. Cela elektronika bi bila gore iznad plafona, normalno potpuno sakrivena ali i lako dostupna ukoliko nekada zatreba. Napred, na vratima, bi imala obavezno staklo da moze da se dzvirne, dole bi ceo taj plakar imao jake tockove - da moze da se lako premesti, prodje kroz vrata kada prodje zima. Fakticki, sve bi to bilo extra dobro udihtovano, skoro pa nula za bilo kakvu slobodnu ventilaciju. Vazduh bi pusnica dobijala pomocu kontrolisanih ventilatora gore i dole (ili sa strane), unutrasnja temperatura bi se kontrolisala pomocu nekog manje tromog grejaca (ne znam za neki brzi od kvarcnog), vlaga takodje sa grejacem koji ili greje posudu sa vodom ili je potopljen u njoj. Ceo moj cilj je napravim prilicno tacno kontrolisane uslove unutar nje, i da i unutranja T i vlaga i protok vazduha bude onakav kakav treba. Za sada ne bih stavljao prohrom unutra, probao bih prvo kako ce da se pokaze. Takodje, ne bih unutra da budu drveni zidovi, iz prostog razloga sto bih hteo da posle sezone sve demontiram i isperem iznutra. Znaci stranice sa izolacijom se skidaju, cela metalna konstrukcija se istera napolje i bez problema ispere i oriba.

Unutar tog dela radionice meni retko zamrzne voda u flasi - sem nekih bas izuzutnih mrazeva kao sto je bila zima pre 10 tak godina. Nisam nikada merio unutrasnju T zimi, ali po ovome ispada da moze da bude blizu 0C ali nikada ili vrlo retko ide u minus. Neki moj generalni target je hladno dimljenje, T 15-30C. Racunao sam nesto sa mladjim sinom, i dosli smo do zakljucka da bi za spoljnu 0C a za unutrasnju od recimo 15-30C, potrosnja struje bila stvarno smesna, te bi mi trebao neki brzi grejac ne jaci od 200w. Cak je i to prejako. Mislim da mogu u obzir da uzmem i kablovske grejace koji se koriste za oluke.
95% potrebnog materijala vec imam, sem elektronike za koju moram da malo prostudiram sta i kako ...

Nikada nisam probao nazalost meso iz ovakvih naprava, ali nemam dugu opciju. Pa ako je neko imao tu mogucnost, neka napise. Koliko ja kapiram, na neki nacin bih iskopirao nesto sto se koristi u industriji mesa.

E sada .. posto se u proces susenja i dimljenja ne razumem nesto posebno … Kako vam se cini cela ideja ? Na sta treba da obratim paznju … koliki protok vazduha, sa kakvim ventilatorima i kolikim rupama bi bio dovoljan, ideja za grejace, njihov polozaj unutar, neki otvori - cugovi koje nece da imaju ventilatore nego samo da mogu da se otvore, zatvore, podese itd … Da li dobra ideja da stoji unutra, ili da ipak napravim i krov pa da je nekako smestim napolju ? Da li gresim u pocetnoj ideji da napravim taj plakar koji ce da ima prilicno tacne parametre unutra, temperaturu, vlagu itd .. ? Ako je ovo dobra ideja i ako moze da napravi dobro meso, kako bi je vi podesavali da radi za svinjsko, zivinsko, ribu ? Itd itd

Evo i okvirne skice pusnice koju planiram da pravim

Slusam misljenja i savete .. hvala

PS, evo me na drugom racunaru, ne vidim nazalost skicu pusnice a vise nisam u mogucnosti da je ponovo okacim. Tek sutra uvece mogu. Ne znam da li je vide ostali. U principu, ukupna visina je 270 cm, dole ima nogare sa tockovima visine 40cm, siroka je 80 cm, duboka 100 cm. Prazan prostor za meso je oko 220 x 80 x 100 cm. Ili oko 1,7 m3.

Poslednja izmena:
Slika nije dobra.
Ovako deluje zanimljivo. Ne može da ne valja ako se uradi kako treba. Nisam viđao pušnice sa tim generatorom dima. Jel imaš neki video gde neko pravi kompletnu? Ja sam na brzinu našao ovo samo za generator. Čemu služi ta tegla providna? Valda da odvaja nečistoće iz dima?
Oko toga trebaš voditi računa, da ima neki filter za garež.

Što se tiče ventilatora ovaj za izduv ti nije potreban već je dovoljna kontrola cuga i eventualno viši dimnjak ako želiš bolje da vuče. Ovaj za generator dima je čini mi se neophodan, a ovaj unutra je verovatno za regulaciju vlage.

Ako planiraš hladan dim grejač ti verovatno nije ni potreban. Sam dim će ugrejati sušaru na 20-30 °C. Ovo sa Youtuba je za ruske zime od -30. Kod nas će ti pre trebati nešto da hladiš meso ako ugreje preko dana.

Možda da napraviš nešto veće ako planiraš dosta da sušiš? Ovako ćeš morati iz više puta, ali nije ni to problem brzo to ide kad su manji komadi mesa u pitanju. Veće komade tipa šunka ili slanina ja ne bih probavao u ovome. Naravno nakon dimljenja moraš da staviš meso na promaju da izvuče višak vlage. Ili možeš i u toj pušnici bez dima sa kontrolisanom vlagom.
Ne znam da li možda grejač služi i tome? Kad se meso suši bez dima da ga malo dogreje.

Nazad
Vrh