Pušnice za dimljenje mesa

Imas na fb grupu "Salami Making & Meat Curing". Ima dosta tih zezalica oko mesa a dosta stranaca postavlja slike i uputstva za komore za zrenje. Uglavnom ih prave od starih frizidera ili hladnih vitrina

Untitled-1e4efd972d629c482.jpg

nadam se da se sada vidi skica kako treba
Jel ste radili nešto na ovom projektu?

Nemam baš iskustva oko sušenja većih komada (svinjskog) mesa, a dobio sam obradjenu polutku od 60kg, sve usoljeno i rečeno mi da tako stoji do 7 dana u koritu. Dole slanina - na vrhu kosti, meso već pustilo vodu do pola korita posle 3 dana.

Za još tri dana planiram stavljanje mesa u pušnicu (sušaru) da se lepo ocedi, manje komade na prvi, a veće na drugi "sprat" pa sledeći dan lagana vatra sa što većim dimom. Ako ne bude mraza, nastavljam tako svakog dana dok se ne osuši.

E sad nekoliko pitanja:
- ima li potrebe preslagati meso u koritu?
- držati ga u vodi ili samo oprati pre stavljanja na sušenje?
- daje li dim od jabuke kiseli ukus, pa da se držim bukovine ili nešto treće (imam još šljivu, bagrem, hrast i jasen)?

I to je valjda to, za početak, setiću se još nečega...:)

Verovatno bi trebalo da ispereš meso pre kačenja tj da ga ispereš i držiš u vodi jedan dan ili bar pola dana.
Takođe ne možeš dimiti dok se ne osuši već samo dok ga ne nadimiš dovoljno a onda promaji treba da završi sušenje.
Bukva i šljiva su ti najbolji izbor ok je i jabuka. Neće biti kiselo samo možda malo duže trebaš da dimiš sa njom.

Poslednja izmena:
Nemam baš iskustva oko sušenja većih komada (svinjskog) mesa, a dobio sam obradjenu polutku od 60kg, sve usoljeno i rečeno mi da tako stoji do 7 dana u koritu. Dole slanina - na vrhu kosti, meso već pustilo vodu do pola korita posle 3 dana.

Za još tri dana planiram stavljanje mesa u pušnicu (sušaru) da se lepo ocedi, manje komade na prvi, a veće na drugi "sprat" pa sledeći dan lagana vatra sa što većim dimom. Ako ne bude mraza, nastavljam tako svakog dana dok se ne osuši.

E sad nekoliko pitanja:
- ima li potrebe preslagati meso u koritu?
- držati ga u vodi ili samo oprati pre stavljanja na sušenje?
- daje li dim od jabuke kiseli ukus, pa da se držim bukovine ili nešto treće (imam još šljivu, bagrem, hrast i jasen)?

I to je valjda to, za početak, setiću se još nečega...:)
To svince je bilo oko 150kg tako da je i slanina malo deblja pa bi je licno drzao 14 dana u soli. Takodje neznam koliki su ti veci komadi mesa, ali i njih slobodno 14 dana. Ja bi izbacio tu vodu jer je to verovatno sukrvica koju je meso otpustilo, zatim bi sve jos jednom dobro usolio i 14ti dan izvadio ostavio 24 sata u vodi da se odsoli zatim kad se ocedi i prosusi stavio u pusnicu.

Verovatno bi trebalo da ispereš meso pre kačenja tj da ga ispereš i držiš u vodi jedan dan ili bar pola dana.
Takođe ne možeš dimiti dok se ne osuši već samo dok ga ne nadimiš dovoljno a onda promaji treba da završi sušenje.
Bukva i šljiva su ti najbolji izbor ok je i jabuka. Neće biti kiselo samo možda malo duže trebaš da dimiš sa njom.
Ako je prskana jabuka a verovatno jeste, nemoj nju da koristiṣ̌

Имам трешњу и крушку јел'може то дрво за сушење?До сад сам користио шљиву,али ми сад испало да имам и ово.

Ja sam miksovao divlju sljivu i tresnju(imam dosta naseckano ali se malo vise osusilo),skoro iseko jednu visnju sto smetala a ne rodi nesto...ona taman lepo sirova teska kao olovo mozda jos nesto sirovo nasecem-nemam pojma.Suvo jeste da lepo gori ali verujem da sirovo daje vise aromu,naravno osnovu zalozim sa suvo pa tek preko stavim sirovo ...sporije gori i da onaj sitan beo dim-vocna drva mogu sirova a za bukvu nisam siguran...suva drva su dobra za ogrev ali verujem da vecim vremenskim intervalom izgube deo arome za dimljenje.

@coci064 loše sam se izrazio, svinjče je bilo 120kg i sa ujakom sam uzeo po polutku. Prodavac nam sve to sredio (isekao i usolio komade za pušnicu, odvojio kosti, samleo 12 kg mesa za zamrzivač, masti nije bilo) za 30 hiljada ukupno. :)

Po njegovom savetu, a i ovdašnjih iskusnijih, iz korita stavljam u pušnicu šesti dan da se cedi (bez prethodnog držanja u vodi), a sedmog kreće loženje, sa što manje toplote a više dima...

Ja sam ti onako iskreno napisao kako ja radim. Ti radi kako mislis da je najbolje, pa ako bude nekih propusta ispravices ih sledece godine.

Ako je prskana jabuka a verovatno jeste, nemoj nju da koristiṣ̌
Nije prskana jer je bila stara prečnika oko pola metra; oborena pre godinu dana, ali tek skoro iscepana pa nije baš suva, tako da ću da je preskočim...

I još jedno pitanje: šta staviti na rešetku iznad same vatre (da bi odavalo manje toplote), rekli su mi za kamen oblutak da je najbolji jer i malo "prečisti" dim!? Trenutno imam nekog starog crepa - da li bi on mogao da posluži kao tampon?

Ja koristim crep, ali nije to to. Najbolje je neki kafez za oblim kamenjem, al to je već cimanje.

Što si tiče salamure slušaj tog koji je usolio. On zna koliko je stavio soli i sigurno ne radi prvi put. Nego dobio si svinju u prvoj klasi sređenu za 250 din po kili!!! Jel crkla prirodno? :ROFLMAO: Ovde kod nas je 300 za celu plus 50 din po kili za klanje. Jbt. vi Srbijanci sve jeftinije imate dole. :ROFLMAO:

Nazad
Vrh