Pušnice za dimljenje mesa

Koliko ja vidim, ovde su tri prostorije. Jedna je za dimljenje, druga je ova drvena , gde se meso izlaze promaji a treca, ova ispod ovog drvenog dela sluzi za kacenje osusenog mesa (vide se poprecne motke). U ovoj trecoj, izgleda finalni proizvodi vise u toku cele godine, dok se ne pomakljaju. :osmeh:

Evo i moje tipa "Sam svoj majstor"!
25102013509.jpg
26102013514.jpg
30102013520.jpg
30102013523.jpg
03112013530.jpg

Imam jedno pitanje, da li neko ima ideju kako se može ugraditi ventilator prečnika 60cm na krov?
Znači ugradnja na lastavicu nije moguća može samo na krov ali kako to riješiti da ne bi ulazila voda a i da to ne bi bi bilo mnogo ružno?

Imam jedno pitanje, da li neko ima ideju kako se može ugraditi ventilator prečnika 60cm na krov?
Znači ugradnja na lastavicu nije moguća može samo na krov ali kako to riješiti da ne bi ulazila voda a i da to ne bi bi bilo mnogo ružno?
Jel znas mozda kako se radi ventilacija za pilice na krovu?ako znas,moses tako nesto slicno da probas

Ako je crijep imaš kupiti one ventilacione, pa nekako ispod njega?!

[video=youtube_share;282ia4fg-Z4]http://youtu.be/282ia4fg-Z4[/video]

Sve je ovo OK, ali od kad smo napustili tradicionalno i počeli uvoditi "evropske" metode, od tad su počeli moždani udari, srčani udari, karcinomi debelog crijeva... Ja baš neznam da je toga bilo u tolikoj mjeri prije dolaska "civilizacije" kod nas!

Mokra piljevina?:sta: Kod nas kažu da drvo i piljevina mora da bude suva.
JA skoro gledao neki prilog o susenju ribe,koja se takodje susi na to hladno dimljenje,takodje koriste vlaznu piljevinu,kazu ona ne moze da se zapali neko samo tinja i dimi...

Dok se dimilo u blatnim pusnicama,meso je stajalo i po3-4 meseca u pusnici,a sad ovo evropsko stoji tri dana u frizideru i ukvari se....nasi stari su jeli to "katranisat i cadjavo" meso i pili domace vino pa ziveli po sto godina

Moj deda već decenijama suši meso na isti način i još se niko nije požalio na kvalitet. Nakon klanja kad se meso osoli ostavi 2-3 dana i diže u pušnicu.
Koristi isključivo bukovinu bez mnogo kore da se kasnije ne mora prati od čađi, a i ostaju oni ukusni dodaci koji su korišteni prilikom rasoljavanja (so, paprika, bijeli luk, malo bibera).

Loži 7-10 dana po jednu vatru i kad završi sa dimljenjem ostavlja da hladnoća i mraz dovedu posao do kraja, što na 1180 m to i nije neki problem. :osmeh:

Nazad
Vrh