Pušnice za dimljenje mesa

Kod mene je takodje samo pod izbetoniran, ostalo je sve drveno. Radio sam od 5-tice, brvana.
Krov je daska, pa aluminijumski lim po njemu.
Dimim sa peci koju sam napravio od bureta 200l, i vecinu dima izvodim dimnjakom, a pustam samo pomalo na otvor za dimljenje.
Ovu pusnicu sam pravio dok sam bio momak i imao svo vreme ovog sveta:cool:.
Postavicu sliku uskoro.

Postavi nam koju sliku pušnice! :ppozdrav:

sl378180.jpg
sl378754.jpg

- - - - - - - - - -

sl378766.jpg

Da je ovo dobra pusnica.. ???? jeste za kafane da ga nadime.izprze i usluga za 20 min ,, ovakvo dimljenje nije zdravo jer komplaten dim je dosta koncetrisan u malom prostoru .ovo meso je ukusno ali kancerogeno . trebalo bi da ima veliki sulundar da izvuce visak dima i luftere sa strane da dolazi do provetravanja . vise sam sa susenje pod vecom temperaturom ( slanina dodje kao barena .. suva malo nadimljena i mekana)nego ovakav nacin dimljenja.... ali svi rade kako vole. vole zilavo . tvrdo . nadimljeni ugljenisano. ma ima svega ....ali ovakav nacin susenja ne pordzavam..

To su pusnice za prvu pomoc. Onaj ko nema zidanu a nece nikoga da moli i hoce sam kao da susi onda od tih buradi napravi nesto improvizovano da moze da posluzi.

Slazem se ovo je pusnica za prvu pomoc. U selu imamo zidanu u kojoj se dimi meso za zimu a ovo je za na brzaka. Sto kaze kolega @crni gruja treba da ima veliki odvod dima, ima naravno ceo poklopac na vrhu se podize i spusta tako da sav dim prolazi. A kako je kolega @dusko58 kaze da se lozi spolja, slazem se napravicu na donjem delu bureta stucnu pa cu cunkom spojiti sa kubetom za pecenje paprike tako da ce ono biti loziste. Mozda napravim i kameni filter da sakuplja garez al da ga ne kolplikujem mnogo ipak je ovo samo za prvu pomoc. Inace vreme susenja-pecenja-dimljenja u ovome za puno bure mesa je oko 3 sata. A ukus je kao kao i na slikama.
Pozdrav.

Ovako sam konstruisao filter za dim...
imao sam metalno burence bez dna(precnik oko 40cm)... izbusio rupe na oko 20cm od vrha u krug 12rupa,provukao 6 armatura 6mm(od jedne strane na suprotnu) i preko armature stavio sitnu mrezu metalnu iz komada i vezao zicom za armaturu... na zicu stavio lomljeni kamen(beli iz kamenoloma(slican onome na prugama)) krupniji na mrezu pa sve sitniji i tako do 5cm do vrha bureta(oko 15cm kamena) i odozgo jednu crepljiku(koje marke je tajna,posto hocu da patentiram ovo:)))):):):)
Postupak upotrebe...
Donesem na lopati komad zara(obgorelo drvo iz kotla) i stavim ga na loziste, pored njega i na njega stavim iscepana drva(lepo slozim) i preko toga stavim bure sa filterom(bure nema dno,pa sve udje u bure komplet) i to je to
Evo i slika
fotografija1257.jpg

fotografija1259.jpg

fotografija1260.jpg

Napravio sam ga za mnogo je reci 30 min(najvise vremena mi je trebalo da rucno biram kamencice) a kostalo me samo tog vremena...:)
Prednost je kad bure preko lozista legne na pod,automatski nema cuga i mora da tinja,nema plamena,samo dim
Jedina mana je sto nisam imao vece bure-tj sire,onda bi mogli veci panjevi da se stave...

Inace ovo se sve nalazi u pusnici sirine oko 1.2m, dubine oko 2m i visine oko 4m,zidane uz pomocni ojekat... gore je crep, i u gornjem delu su stavljene fasadne cigle na kant,kao ventilacija)

Pa tinja,lagano gori.... tako su radili i tata i deda.... samo bez ovog filtera...:)
Ako sam dobro shvatio,i masina za stvaranje dima za susenje funkcionise tako sto zagreva i uzari drvo sa strane(10x10 iseceno drvo i samo se gura dalje u masinu)

"Sastav dima ovisi prije svega o vrsti drveta, količini vlage u drvetu, temperaturi i metodi sagorijevanja. Najvažniji sastojci dima koji imaju najveći utjecaj na proizvode od mesa su fenoli, organske kiseline i karbonilni spojevi, od kojih se većina nalazi u plinovitoj fazi dima. Karakteristična aroma i boja dimljenog mesa velikim dijelom potječe od fenolnih spojeva, siringola i gvajakola koji nastaju iz lignina. U postupku pirolize drveta na temperaturi od 160 do 250°C nastaju alifatske karboksilne kiseline i karbonili važni za stvaranje karakteristične boje dimljenog mesa, na temperaturi između 250 i 300°C nastaju uglavnom organske kiseline i karbonilni spojevi, a na temperaturi između 300 i 550°C, nastaju fenoli i fenolni spojevi koji su integralni dio okusa i arome po dimu. Optimalna temperatura sagorijevanja drveta je između 350 i 500°C, a niže i više temperature uzrokuju značajno povećanje koncentracije neželjenih tvari u dimu koje u dimljenom mesu ostavljaju rezidue opasne po ljudsko zdravlje (policiklički aromatski ugljikovodici, osobito benzo(a)piren i dibenzo(a,I)piren te još 14 spojeva iz ove skupine)".

P.S. Ne sjećam se gdje sam ovo pokupio i snimio kao nešto što je bitno, ali mislim da je u pitanju doktorska disertacija na temu oko sušenja mesa.

Nazad
Vrh