Pušnice za dimljenje mesa

Evo nase susare, nismo stigli da je omalterisemo i napravimo metalna vrata ali radi posao, na prolece ako Bog da pasce sredjivanje..
susara5.jpg

susara-4.jpg

Da li se meso moze dimiti na jasen koji je ove godine secen? Ili na sljivu koja je stajala 5-6 godina napolju? Hvala.

Cuo sam da je najbolja sljiva, ali ova moja je dugo stajala napolju, pa pitam zbog truljenja? I da li je obavezno skidanje kore? Prvi put cu samostalno dimiti meso, pa rekoh bolje da pitam. :)

Sljiva,bukva,hrast,grab (suva drva) . 2 dana loziti ne mnogo pa 2-3 dana da ga mraz i vetar ispijaju i tako dok se ne dodje do zeljenog proizvoda.Nekad je deda sušio na tavan hladno dimljenje boze dragi nista lepse od toga.Na kuci se odžak pusi na tavanu meso susi...

Kod na s meso suši vjetar (sjever). U Hercegovini, Dalmaciji i Crnoj Gori meso se suši na hladnom dimu.
Ovo je odlična godina za sušenje mesa iz razloga što je vrijeme idealno non stop vjetar.
Mi ložimo hrast, jasen i grab i pršut (tako se kod nas zove šunka) bude idealan.

Ne moze drvo koje sadrzi smolu za susenje ,sljivu ,visnju, tresnju, vinovu lozu neki koriste i kazu da to daje poseban smek mesu, mnogo je lakse na planinskim podrucjima susiti nego nama u ravnici .

Interesuje me samo od kog materijala-drveta je uradjen ovaj gornji deo kao što imaju mali paor i exkalibur10 na ovoj strani?pošto vidim da nije gradja iste boje?jel se taj deo zaštićuje nekim premazom bar spolja?koja daske su najbolje za to?jel može čamovina sa stovarišta?

i pitanje za Malog Paora zar nije bilo bolje da se meso kači još malo višlje u ovom delu gde su daske?valjda je gore bolja promaja i bolje mraz deluje kroz daske?

Kod mene je camovina, koliko vidim i kod Excalibura. Mislim da je ona najneutralnija-nema mirisa. Recimo da bih izbegao borovinu radi smole koja bi se cedila na meso.
Posle prve godine dimljenje svako drvo bi trebalo da izgubi sopstveni miris.
Po meni je ova Excaliburova skolski primer ravilno napravljene pusnice.

i meni se ona svidja samo bih ja ipak izbegao ove betonske blokove.nekako mi se oni tu ne uklapaju a možda i nema veze. i možda bih izveo ložište sa strane negde pošto pretpostavljam da on loži unutra ispod mesa

Kod mene je takodje samo pod izbetoniran, ostalo je sve drveno. Radio sam od 5-tice, brvana.
Krov je daska, pa aluminijumski lim po njemu.
Dimim sa peci koju sam napravio od bureta 200l, i vecinu dima izvodim dimnjakom, a pustam samo pomalo na otvor za dimljenje.
Ovu pusnicu sam pravio dok sam bio momak i imao svo vreme ovog sveta:cool:.
Postavicu sliku uskoro.

Peshut ja sam dasku samo sa spoljne strane zastitio, i planiram da sunke i ostalo zakacim jos vislje, da budu u visini tih dasaka. Sto se tice izgradnje meni su blokovi bili najprakticniji i najjednostavniji. Kod mene se lozi iznutra ali posto je relativno visoka meso se uopste ne greje.

Ja sam spolja planirao na proljeće premazati nekom zaštitom, a sad neću da meso ne "povuče" miris. A što kaže mirosti, dim je najbolja zaštita iznutra!

- - - - - - - - - -

Jeste i u mene čamovina. Po mom mišljenju najbolja!

- - - - - - - - - -

Blokovima sam samo zbog loženja (da smanjim rizik od požara), a meso kačim u gornjem dijelu! To što govoriš za ložište spolja je OK, onda bi mogao sve drveno. Meni se nešto nije dalo, pa sam ovako (ložim unutra).

- - - - - - - - - -

Kod mene je takodje samo pod izbetoniran, ostalo je sve drveno. Radio sam od 5-tice, brvana.
Krov je daska, pa aluminijumski lim po njemu.
Dimim sa peci koju sam napravio od bureta 200l, i vecinu dima izvodim dimnjakom, a pustam samo pomalo na otvor za dimljenje.
Ovu pusnicu sam pravio dok sam bio momak i imao svo vreme ovog sveta:cool:.
Postavicu sliku uskoro.

Daj nam sliku!

Nazad
Vrh