U principu prolece daje rod i poslednju rec, neko ce reci bolja je ranija setva neko kasnija, kako svima ugoditi od Subotice do bujanovca, na hiljade hektara, razlicito odradjene agrotehnike, razlicit tip zemljista.Ljudi mi mozemo samo da komentarisemo ovde ali pravu situaciju neznamo.Kod svakog je prica drugacija, od njive do njive, jedan dan moze da odluci prinos, ako nicanje bude lose onda dzaba sve.Ove godine gadjao sam malo bolji prinos, nemam ja mnogo psenice nekih 2hektara, nisam zeleo vise da ulazim u tu pricu, sacuvao sam papire , nemogu sada da sabiram ponovo ali pre neki dan dok sam racunao koliko sam zaglibio ove godine sa otprmnicama, bas sam za psenicu malo racunao i dosao do cifre od 85000 bacenih para, bez zetve. bez uracunate nafte, a bilo je pripreme za setvu, setva i 5 prskanja.znaci prebacicu 100000 za nepunih 2h. prinos je pod upitnikom, bilo je potencijala za preko 8t pre dva meseca a onda nas zakaci susa i jedan hektar mi je odbacio mnogo roda, psenica je ostala na srecu zdrava i jaka ali se u vreme suse razredila i to vidno ova kisa u poslednjih 10 dana spasila je donekle pricu, bar da izvadim novac, jos nije sigurno ali bolje je nego sto je bilo. E sada bitna stvar kod rane setve, moja je bila kasna i jos sam u eventualnom problemu,kod rane setve psenica naliva zrno ranije, dok su temperature nesto nize, dok kod kasnije setve sve to ide ubrzano, psenica cesto preskoci fenofaze ali na kraju ume da sazreva u doba kada su temperature preko 30c zbog toga se desava da preplane i da budu stura zrna.Sve ima svoje, optimalni rok je na mestu ali sve zavisi od vremenskih uslova, jer oni diktiraju pocetak i kraj. Mislim da sam sa psenicom zavrsio za sva vremena bez obzira na sve.
koliko ti je puta podbacila u smislu da nisi ni 50 eura po jutru zaradio u zadnjih 10 godina? ako je 3 puta i više od 3 puta onda te razumijem. ja planiram izbaciti uljanu repicu ako bude ova godina radi crva takva a sve se čini da će biti pa me frka što izbacujem uljanu.... a mogu sijati suncokret na 80% njiva soju na 50% njiva a žito i ječam i kukuruz di hoću. doduše mi kad pričamo međusobno kad sve ukalkuliramo dosta nas priča da makar idemo na soluciju da nam poticaj ostane kao zarada (to je nekih 140 eura po jutru) mnogi me gledaju blijedo kad im to kažem ono u smislu da nisam normalan ako pristajem na tako lošu zaradu. a kod vas vjerujem da bi mnogi bili zadovoljni kad bi ostali na nuli ove godine na žitu....