Psenica 2019/2020

Ja nisam ni dobio 100e sutra da idem do banke da proverim na sajtu pise da sam pred isplatom.Ako ne moram da prijavim problem. To sam i ocekivao od njih.

Juče malo bio u obilasku...

LG Alcantara
IVImVUi.jpg

zN4Ol4Y.jpg

Yue22ek.jpg

D5AJXRA.jpg

LG Apilco
JktFfwQ.jpg

lbf8BOg.jpg

KWS Modern
Pm3vPAM.jpg

LaHtzsN.jpg

Sobred
7hSvdtM.jpg

7hSvdtM.jpg

BjFm2pt.jpg

LG Apilco sam hteo da probam ali nisam uspeo da nabavim seme.Baš me interesuje kakav će biti pa nas obavesti na kraju.

Sobred je nadrljao od cikada, takodje i LG Armstrong i Amicus u jednoj parceli.

Matiću
Parcela sa Apilcom neće biti merodavna jer je donja trećina parcele stradala od cikada, ali ne tako puno kao Sobred. Ostatak izgleda dobro, kao na slici. Svidja mi se klas kako izgleda.

Prošle godine sam prvi put imao slučaj sa cikadama na parceli od 3.5 ha LG Nikola. Ove godine opet slučaj na par parcela, sreća pa su manje površine u pitanju. U buduće mora se u jesen dobro pratiti i obilaziti redovno, ako opet budemo imali suvu i toplu jesen. Pšenica postaje najzahtevnija biljka za proizvodnju... I cenovno, a i vremenski...

Milan11
Isprobavao sam svašta i više ni jednu sortu pšenice ne sejem ispod 250 kg semena po hektaru. Svoje seme koje doradim sejem 280 do 300 kg po ha.

Darko,
možeš li opisati na koji način dorađuješ sjeme i kada to činiš? Ja sam nekoliko puta sijao svoj ječam bez ikakve dorade i nisam prinijetio neku razliku u prinosu u odnosu na kupovno sjeme.

Ja se nadam da će biti bolji u odnosu na ošljare. Poslednjih godina mi je uvek kod ošljara veći prinos a manji hektolitar, dok je kod ovih da kažem golih obratno. Ali uvek su kilogrami na strani ošljara, bez obzira na hektolitar. Ali ipak uvek gledam da posejem i nešto pšenice bez osja.

A cime cete prskati u jesen, preventivno ili ako bude moralo, protiv tih cikada i patuljasti tj nestajanja zita? Insekticid obican ili nesto posebno? U kom uzrastu psenice se to uopste prska?

Mora se prskati nekim sistemikom, da drzi bar 10-15 dana, cim se formira neko lisce i ako su visoke temperature...

Nazad
Vrh