Prskalice

Divlje svinje prave velike probleme u kukuruzu . U reon gdje ih ima katastrofa .Srne i zecevi u soji , al to je sitnije . Kod mene nema svinja , al dabrova sve vise kraj rijeka.

Samo nam to treba da se obaziremo sta ce pcelar reci za prskanje
Oni mogu biti samo kolateralna steta ako se uzme u obzir promet u ratarstvu i pcelarstvu
Uz tolike otrove će naša djeca i unučad na kraju postati kolateralna šteta.
Bez pčela nema voća, bez voća nema rakije, a bez rakije smo totalno otišli u qrac.

Sa divljim svinjama je ludnica, meni je sreca da ne radim njive blizu nenaseljenog dijela, citava krda znaju upadati u njive
Srne kao stada ovaca, pasu a nemas nikakve koristi od njih
Zatim fazani, da bar ne pustaju mlade
I na sve to velika vecina lovaca su ljudi koji nemaju dodira sa poljoprivredom i nisu svjesni koju stetu prave

Pre par godina kada sam išao da prskam kukuruze, izbole su me pčele (cabrio Rakovica) jer su košnice bile postavljene bukvalno odmah pored puta koji je širok oko 4 metra. Dobro i ja sam naivno mislio da neće, međutim....
Sledeći pčelar koji ne postavi košnice po pravilu, teleportovaću vlasniku njive ispred kuće pa da vidi kako je meni bilo.

Takodje sam licno imao problem sa jednim pcelarom, ppreko puta od jedne njive ima neka zelena povrsina i to stoji tako dvadesteak godina, on covek doneo kosnice stavio do puta, ja ga pozvao da skloni, prolaze ljudi, deca bajsovima ne daj Boze,bolje spreciti nego leciti, a i da mu ne ostetimo kosnice zbog prskanja, covek me samo tako skinuo sa dnevnog reda, posle mislim se budala sam sto sam i pozvao....

Послато са SM-A525F помоћу Тапатока

Najgore kad se desi nesto drugo pcelama , a odma optuze ratare i prskanje , meni je pominjao covjek da crkavaju od herbicida i da je vjetar donio do kosnica 100m dalje . Pitam kako biljke nisu izgorele , kaze to su sitne cestice u vazduhu ? Npr neznaju da su sijacice mozda gore od prskalica , ali eto . Niko ne zeli nekome praviti stetu , al malo je razmjene iskustava.

Ima na netu pravilnik. Koliko se sećam košnice moraju biti udaljene 15m od puta i pod nekim uglom (izletanje pčela iz košnice da ne bude direkt usmereno.. .tako nekako). Od naseljenog mesta moraju biti udaljene 300 ili 500m.... Tabla sa nazivom P.G-a i brojem telefona mora biti vidno istaknuta.... itd.
Jedan kolega je takođe imao neke neprijatnosti sa pčelarom i tek kad mu je rekao da sutra prska njivu prekoputa sa nurelom, tek onda je sklonio pčele.
Da se razumemo, uopšte nisam protivnik pčela. Ali brate mili, dođu iz Valjeva (npr) i onda postave košnice na glavni atarski put. Pa postavi ih negde gde se ne cirkuliše previše. Pokosi malo od te uljane repice pa ih parkiraj u njivu, ali neeee. Onda će vlasnik parcele biti u šteti za 50 kvadrata.... Ma, sad se uzhebem kad pišem a kamoli onda kad su me napale, a još mi se pčelar smeje i kaže dobro je za zdravlje. Pa što si onda u zaštitnom odelu majstore?
-------------------------------------------
I meni je jedan lokalni pčelar rekao da crkavaju od herbicida. Malo mi čudno bilo, al eto, čovek se uči dok je živ.

Realno ubod pcele je nista ...javi nam se kad te izbodu odjednom po nekoliko puta ose,zolje ,kako ih vec zovu,e to zna da boli vise.Min desetak puta godisnje je moja kvota ,ne mogu izbeci te ose,svugde ih ima,ispod crepova,po masinama ....A prosle godine sam video puno i strsljenova,ili bar ja mislim da sam to video, izgleda kao zolja,osa,samo par puta veci,ono kao motor kosilice zuji kad leti jbt ...no spram osa nisu ni malo agresivni,ose su najgore to napada kao ludo jbt.

Nisam siguran da je ubod pčele manje opasan od zolje.
A zolja me već strah zato ih tamanim (ili se polaaaako okrenem i odem. ne vole nagle pokrete) ali samo tamo gde mi smetaju (po mašinama uglavnom). Pažljiv pristup, litarka sa probušenim čepom i kad im zunem naftu gotove su momentalno.
Priznajem, dosta davno me zolja ubola, ali neka tako i ostane, jer stvarno boli ko vrag.

Ima kod mene koliko hoces, imam jednu staru krusku. Berem je sa sve strsljenovima, po 3 komada jedu plod.Bacam u kantu plod sa strsljenovima.

Strasno

https://www.nezavisne.com/ekonomija...a-Prskao-uljanu-repicu-i-izazvao-pomor/769230

Nebi bilo lose da pcelari ovde ili u nekoj posebnoj temina koju citaju ratari, vocari , napisu nasta paziti kod prskanja . Koji preparati posebno stete pcelama , kad je kriticno , u koje doba godine , ili dana , ili je u vezi vremena , ili koje biljke , usjevi su bitni koji manje i tako . Nemoze stetiti a moze mnogo koristiti. Pise nesto na uputstvima al dobro bi bilo iz prve ruke .
Kod nas je takvo stanje već 2-3 godine da uglavnom u uljanoj repici moramo najviše paziti, zbog toga nas uglavnom stalno upozoravaju. Nekakva pravila su da insekticid više ne koristimo čim krene cvatnja i da ako netko prska fungicidom u cvatnji da to radi noću.

Ne savesnih pčelara ima ali nisu svi baš takvi.
Na mojim njivama dolaze pčelari iz Bogatića .Obiđu teren ,vide gde ima najviše suncokreta , postave kamion ili na strnjici košnice na zemlji .Uvek je to uvučeno u njivu.
A ima i nemarnih ,postavi gde se njemu svidi ,uglavnom pored prometnih puteva.
Ovo je davno bilo ,jedva su ga "namolili " da premesti košnice sa ove lokacije.

Nazad
Vrh