Protestna vožnja traktorima.

Da li ste verovali da ćemo uspeti ?

• Da

Glasovi: 248 68,7%
  • Ne

Glasovi: 113 31,3%

• Ukupno glasača
    361
Mi ostajemo pri stavu da se mora insistirati na sledećem:

1. Javna skladišta i robni zapis, pod hitno

2. Gorivo bez akcize na svim pumpama, zakonodavni okvir do kraja oktobra

3. Pio, ugasiti, svima koji su plaćali obračunati u penziju, svima koji nisu ne obračunavati. Pronaći nov način penzionisanja po prihodu

4. 17.000 po ha direkno na račun bez pravdanja, a sledeće godine 30.000 din na račun do 15.03.

Spremni smo da razgovaramo o pravdanju računima za sezonu 2025-2026

5. Isplata svih zaostalih subvencija po svim raspisanim i završenim javnim pozivima (primer šećerne repe)

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije

Sent from my SM-A546E using Tapatalk
Pitanje samo, sta cemo sa tolikim parama ako budu isplatili ovo pod tackom 4. sve u mesec dana razlike..Male su sanse skoro nikakve da to bude tacno.

Malo podsećanje za one koji su zaboravili:

"У оквиру Споразума усаглашено је да ће Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у најскоријем року предложити Народној скупштини Закон о изменама и допунама Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју, тако да најкасније до 15. октобра 2024. године буду усвојене измене овог закона, и то тако што ће у члану 31. овог закона бити унета одредба која ће гласити: „Регрес за сертификовано семе исплаћује се у износу до 17.000 динара по хектару за исту површину за коју може да се оствари право на основне подстицаје из члана 17. став 1. тачка 1) подтачка (1) овог законаˮ. Такође, предложиће се брисање дела става 3. члана 31. овог закона у делу у којем се наводи регрес за семе у износу од 6.000 динара по хектару. Усаглашено је и да ће се најкасније до краја октобра 2024. године расписати јавни позив за регрес за сертификовано семе у износу до 17.000 динара по хектару, који ће бити исплаћен до краја 2024. године." http://www.minpolj.gov.rs/zakljucen...-i-vodoprivrede-i-udruzenja-poljoprivrednika/

Nema šta da se doda osim zahteva da ministarstvo poštuje potpisane sporazume.

Poslednja izmena:
Malo podsećanje za one koji su zaboravili:

"У оквиру Споразума усаглашено је да ће Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у најскоријем року предложити Народној скупштини Закон о изменама и допунама Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју, тако да најкасније до 15. октобра 2024. године буду усвојене измене овог закона, и то тако што ће у члану 31. овог закона бити унета одредба која ће гласити: „Регрес за сертификовано семе исплаћује се у износу до 17.000 динара по хектару за исту површину за коју може да се оствари право на основне подстицаје из члана 17. став 1. тачка 1) подтачка (1) овог законаˮ. Такође, предложиће се брисање дела става 3. члана 31. овог закона у делу у којем се наводи регрес за семе у износу од 6.000 динара по хектару. Усаглашено је и да ће се најкасније до краја октобра 2024. године расписати јавни позив за регрес за сертификовано семе у износу до 17.000 динара по хектару, који ће бити исплаћен до краја 2024. године." http://www.minpolj.gov.rs/zakljucen...-i-vodoprivrede-i-udruzenja-poljoprivrednika/

Nema šta da se doda osim zahteva da ministarstvo poštuje potpisane sporazume.
E po ovome se vidi koliko smo ozbiljni mi kao zemlja Srbija, i da nista se ne ispostuje bez obzira na zakon

Kada bi postojala volja da subvencije dobiju oni koji obrađuju tako bi i bilo. Sasvim je očigledno da se toleriše čak i stimuliše sve što doprinosi urušavanju položaja poljoprivrednih proizvođača. Nemoguće je da više od dvadeset godina ne može da se utvrdi ko se bavi poljoprivredom a ko daje zemlju u zakup.

A zašto zakupci pristaju na to da vlasnici zemlje uzimaju subvencije?
Ti sada predlažeš da budemo doušnici?
Ne pada mi na pamet da bilo koga potkazujem a ako budete to radili i preko inicijative izaći ćete na loš glas i ostati bez dosta članova.

Ne postoji idealno rešenje kao što nijedan zakon nije idealan ali to nije razlog da se ne definišu pravila kojih će se svi pridržavati. Na primer proveriti bankovne račune gazdinstava tamo gde godinama ili decenijama unazad nije bilo prometa nije bilo ni ozbiljnog posla. Ko nema nijednu mašinu u svom posedu takođe teško može da se bavi poljoprivredom. To može dosta brzo da se proveri online preko e-uprave i e-agrara. Ko plaća PIO preko poljoprivrede X ili XY godina unazad se bez dileme bavi poljoprivredom ali ne mislim da to treba da bude uslov za subvencije već samo da potvrdi da su takvi slučajevi čisti. U sumnjivim slučajevima gde ljudi ispunjavaju navedene kriterijume a žive daleko od mesta gde im je gazdinstvo nasumičnim uzorkom posetiti gazdinstvo i pitati "poljoprivrednika" na kojoj parceli mu je šta posejano, koje sorte i hibride je posejao, gde su mu je uskladištena roba, kome je prodao ako nema lagera, da li je novac od prodaje uplaćen na račun, šta poseduje od ulazno-izlazne dokumentacije. Nijedna firma ne može da funkcioniše bez sredstava za rad i evidencije poslovanja tako ne mogu ni gazdinstva. Nije neophodno angažovanje armije radnika posle prvih nekoliko izrečenih i javno objavljenih kazni sa tom praksom će se prestati komotno se može računati na preplašenost i ogroman strah koji naš nebeski narod nosi u sebi. Kad jedan dobije po nosu ostatak se brzo povuče, znamo kakvi smo. U celoj priči ministarstvo komotno može da se osloni na doušnike i cinkaroše kojih kod nas nikada nije nedostajalo. Znaju apsolutno sve tvrdim da je stvar u tome što ne žele opstanak i razvoj individualnih gazdistava u Srbiji. Imamo obavezu da inostranstvu isporučimo jefinu radnu snagu kroz masovnu emigraciju i za motanje kablova ovde kod nas a vidim da će trebati i vojnika za neke nove svetske ratove. Slobodni i nezavisni ljudi nisu u planovima za budućnost ove zemlje potrebni su samo raja i botovi. Tome treba dodati da Srbija sve mora da uvozi i bude tržište za stranu robu čak i za hranu. Puki neto potrošač bez ozbiljne proizvodnje.

Poslednja izmena:
Ako mu ja kao zakupac dam subvenciju znaci svojom voljom izracunao sam da mi se tako isplati sta ga onda tupite,nije mi oteo ili ukrao, ja mislim da se tu krije drugi razlog dali ste dobrovoljno ili pod pritiskom pa bi sad da vam država natera vlasnika zemlje da ne sme da uzme subvencije, ja koliko znam kod mene svi su dogovarali zakup neko se odrekao cele subvencije neko pola pola a ima i kako kome ali sve u dogovoru i sad raspravka oko toga.

Znam da se mnogim poljoprivrednicima isplati🫣 da nemaju subvencije na zemlju u zakupu. Tu se nalazim u potpunom matu, ostajem bez reči zato se povlačim iz dalje diskusije na ovu temu "da ne tupim". Samo sam izneo svoje viđenje stvari ne mora niko da se složi izvinjavam se ako sam nekoga uvredio. Izgleda da se dosta sveta rado odriče svojih prava neka ih ako im je tako bolje. Valjda se naviklo na pljačku i kuluk kako bi inače drugačije živeli.

Nazad
Vrh