Protestna vožnja traktorima.

Da li ste verovali da ćemo uspeti ?

• Da

Glasovi: 248 68,7%
  • Ne

Glasovi: 113 31,3%

• Ukupno glasača
    361
Odg: PROTESTNA VOŽNJA TRAKTORIMA

RABADŽIJA.
Upravu si. Ovde u našu državu ne da sečemo nokte i prste da odsečemo ne pomaže ništa. Svi gledamo ali još nevidimo dobro da je sve puklo i propalo kraj se vidi polako al sigurno. Nikog ama baš nikog ne interesuje za državu a kamo li za poljoprivrednika. Interes je svugde gde može da se ukradu i opljačku pare bez da se čeka. Jadno i žalosno.

U lozničkom kraju zbog niske cene kupina neobrana

(Beta)

U Srednjem Podrinju gde je kupina dobro rodila, zbog nerentabilnosti proizvodnje berba praktično nije ni počela.

Berba je obavljena manjim delom i sporadično u nižim predelima, dok u brdskim krajevim gde je kupina uveliko pristigla, tek trebalo da počne, saopštio je danas Zavod za poljoprivredu Loznice.

Kupina najboljeg kvaliteta se trenutno plaća od 10 do 15 dinara, što je nedovoljno i za najosnovnije troškove proizvodnje, zbog čega pojedini uzgajivači kupine najavljuju da neće ni ulaziti u kupinjake.

Prema proceni stručnjaka lozničkog kraja, kupina je ove godine dobro rodila i prinosi bi mogli biti od 15 do 20 tona po hektaru. Oni međutim upozoravaju da bi ukoliko se berba narednih dana ne intezivira, moglo doći do truljenja i opadanja plodova kao i uništavanja zasada kupine.

Na tom području pod kupinom je oko 700 hektara, uglavnom na manjim parcelama, površine do 20 ari. Srednje Podrinje obuhvata prostor grada Loznice i susednih opština Mali Zvornik, Ljubovija i Krupanj
xaxaxa ajd sad malo o drugim zemljama i vladama i poljoprivrednicima xaxaxa

Kupina štiti od srčanih bolesti PDF Ispis E-mail
Ishrana
Autor Dr Gordana Grujić
Ponedeljak, 13 Septembar 2010 00:00

Kupina, lekovita svakim svojim delom, korenom, listom cvetom i plodom, zauzima važno mesto u ishrani i narodnoj medicini.

Bogata organskim gvožđem, kupina je postala nezamenljiva u ishrani dece, trudnica, dojilja, kao i osoba u pubertetu i klimakretijumu, dok sok od kupina deluje podsticajno na rad jetre. Poznata od davnina i koričćena kao lek pominje se u mnogim istrorijskim spisima.

Kupina u plodu sadrži veoma malo ugljenih hidrata (6%), belančevina 0.9% i 1% masti uz veći procenat suve materije (20%). Od minerala sadrži kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe. Među vitaminima najzastupljeniji su B1, B2, C i PP, dok betakarotena ima nešto manje. Od drugih važnih lekovitih sastojaga sadrži galotanin u većem procentu (8%) inozit i organske kiseline. Listovi sadrže pektin, a dok su sveži i znatnu količinu vitamina C.

Fenolna jedinjenja, koje sadrži kupina, sprečavaju oksidaciju LDL holesterola, takozvanog lošeg holesterola, odlažući pojavu ateroskleroze i sprečavajući pojavu kardiovaskularnih bolesti, među kojima su infarkt miokarda i šlog najčešći uzroci smrti u Srbiji. U prevenciji kardiovaskularnih bolesti kupina učestvuje i svojim sadržajem vitamina C i beta karotena, zbog njihovih antioksidantnih svojstava. Zbog visokog sadržaja kalijuma, a niskog natrijuma, kupina je korisna za obolele od hipertenzije, jer utiče na sniženje pritiska.

Galotanin uništava bakterije, među kojima je najznačajnija Ešerihija koli i Salmonela enteritidis, a takođe deluje i antivirusno. Zato se kupina u narodnoj medicini koristi protiv dijareje. Posebno je efikasna kod dece, a primenjuje se u obliku sirupa. Plod kupine deluje blago laksativno. Kupina se koristi i u lečenju hemoroida i raznih povreda kože i sluzokože.

Eksterno, upotrebljava se kao antiseptik u terapiji angine, faringitisa, gingivitisa, za rane i kožne bolesti, kao i za ispiranje usta u slučaju upale sluzokože. Često se koristi kod prehlada, kašlja i šećerne bolesti. Kod dijabetičara smanjuje oštećenja krvnih sudova, koja kod njih vode oštećenju vitalnih organa, a zbog niskog sadržaja ugljenih hidrata može češće da se nađe na njihovom jelovniku.

Narodna medicina već vekovima poznaje lekovita svojstva kupinovog vina dobijenog prirodnim vrenjem zrelih plodova kupine. Kupinovo vino ima svoje medicinsko opravdanje, a u farmakologiji je svrstano u lekovito. Sadrži kiseline sličnog dejstva kao želudačna, pa pomaže u varenju hrane, posebno belančevina. Postoje podaci da kvercentin, sastojak kupinovo vina, sprečava rak (časopis "Weine and Spiritus" broj 29 iz 1995) i usporava starenje. Preporučuje se kod anemije, iscrplenosti, slabe uhranjenosti, za regulisanje varenja, sniženje krvnog pritiska i poboljšanje cirkulacije krvi. Posebno je korisno u ishrani, rekovalescenata i ljudi slabog imuniteta. Pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žuči i mokraće i pozitivno utiče na metabolizam.

Posebno je značajno što je gvožđe u kupini u sklopu organskog jedinjenja, pa se zato lako iskorišćava, te je posebno povoljno za malokrvne, ali i za prevenciju anemije kod povećane poterbe organizma za gvožđem kod dece, trudnica i dojilja. Čaj od lista kupine koristi se kod malokrvnosti i za jačanje imuniteta.

Plodovi kupine nalaze primenu i u domaćinstvu, za spravljanje raznih namirnica (slatko, džem, marmelada i sok). U narodu se ranije čaj od lista kupine i maline uz dodatak mladih cvetnih pupljaka, koristio kao “narodni čaj”, zamena za ruski čaj.

Kupina zbog svog blagotvornog dejstva zaslužuje da zauzme mesto u ishrani i da se ne koristi samo kao lek kada se bolest javi, već još više da se koristi preventivno tj. za sprečavanje anemije, srčanih bolesti, raka i za jačanje imuniteta.
O KAKVOJ VLASTI VI PRICATE.... :haha: :haha: :haha:

Rabadzija i Zoran0230 ::svaka cast::

Momci svaka cast.Zadnji postovi su vam izvrsni referati, sumirano, koncizno.Bravo

Slazem se da se ova tema ostavi otvorena i da se ovde iznose misljenja bilo politicka bilo z prakse.

:ppozdrav:
markodanube je napisao(la):
Zoran0230 je napisao(la):
Rabadžija,donekle si u pravu-ima neradnika ali ima i radnika.Mi kao poljoprivrednici smo upali u takvu utakmicu gde protivnik vodi 3:0 a ima još 5 minuta do kraja a imamo igrača manje-Kako da mi tu pobedimo.Porediš naš standard gde su plate 200E i standard od 2000E.Kod nas postaješ poljoprivrednik ako platiš PIO bez obzira da li išta znaš o poljoprivredi-da li je tako i na zapadu.Ja se slažem da treba da se plati PIO ali ne da bude osnov za subvencije.A kod nas čak ni poljoprivredni penzioner nema pravo na subvencije.Uđi u poljoprivredni biznis bez subvencija i u zavisnosti koliko si jaki toliko ćeš izdržati ali ne dugo,Stoku nam otkupljuju nakupci,kradu nam na kantar kada predajemo svoje proizvode a zakona protiv toga nema,Da li i toga ima na zapadu.Tamo je paor gospodin a ovde osoba drugog reda,Kod nas se prvo donese zakon a za uslove kad bude a na zapadu?Moga bih tako ceo dan da pišem i ostalo bi i za sutra.

Opet ja :)

To sto vam kradu na kantar sami ste krivi !
Jedan kantar kosta oko 600 € kada bis trojca komsija kupili jedan i postavili kod nekoga ko ima mesta , ne bi vise mogao da vas krade niko !
Nerazumem zasto vi ne prodajete direktno vase proizvode kupcima ?
Nakupac kupuje i onda preda nekom mesaru , koliko sam ja razumeo, pa zar je tesko zvati mesara telefonom i ponuditi robu ?

Da idemo na standard i subvencije !

U Srbiji koliko sam video su cene namirnica iste kao i na zapadu pa mozda i skuplje neke stvari.
Kako se isplati Nemcu ili Holandjaninu da proizvodi a Srbinu ne ?
Na zapadu su dazbine mnogo vece nego kod nas , radnik ga kosta 10 puta vise nego u Srbiji a mi opet nemozemo njima da konkurisemo ?

Nesto meni tu smrdi , i to zestoko !

Nije mi jasno sta si hteo da kazes za PIO jeli tako na zapadu ?

Imaj u vidu da su cene priblizno iste ali je standard njihov i nas kao nebo i zemlja :udri:
400e i 2000 e
Razlika je 1600e i n a godisnjem nivou 20.000 e Malo li je :sta: :udri:

Zoransef,prava katastrofa ja neznam sta bi odgovorio na tvoje pitanje,ali je sigurno da ne bi palio traktor pa pred skupstinu,jebi ga predprosle god u setvi obecali u viktoriji cenu cca 500 evra za repicu a u zetvi oborili na 250 ima takvih primera kolko hoces

Kengur@

pa bas o tome se i radi , cene namirnica koje nas poljoprivrednik proizvede ima iste cene kao i na zapadu ?

Sigurno znam da je cena jaganjaca , krava i svinja skoro ista cena a cena rada je 10 puta manja ?
Konkretno znam primer Ovcara iz Nemacke , ako hoce da zivi samo od ovcarstva i da izdrzava porodicu mora da ima minimum 600 ovaca koje se jagnje ! ! !
U Srbiji covek hoce od 20 ovaca da zivi , a planine i ravnice godinama zarastaju u zbunje NIKO NECE DA RADI ne isplati se ? Zivo jagnje je u Nemackoj 2 € kg u Srbiji oko 1,80 €

Pa i ovi malinari sto kukakju i sto ih hladnjace zajebavaju sa otkupnom cenom sami su krivi ( vecina , sem starackih domacinstava )
Roba moze da se zapakuje i proda na zapadu po pristojnim cenama kao sveze voce , kada hladnjacari vide da je vrag pojeo salu moraju i oni da dizu otkupne cene , to je samo zakon trzista.

Ja nekazem da je vlast dobra , treba da se menja ali kao sto rece RABADZIJA moramo vise da radimo , to je fakt.
U Nemackoj konkretno klinci sa sela zavrsavaju skoro svi poljoprivredne skole i fakultete , jer bez obrazovanja nemoze da vodi domacinstvo .
Kada mi budemo shvatili da je svako domacinstvo jedna mala firma i da se mora ici sa trendom koje nalaze svetska ekonomija i svetski trendovi tek onda ima oporavka u Srbiji.
Nemacki seljak je odavno shvatio da samo ako sam prodaje svoju robu imanajvecu zaradu , kod nas na pijaci NEMA seljaka nego samo nakupci !

imao bi da pisem o tome mnogo ali cu otici van teme :)

markodanube je napisao(la):
Te tvoje podele na seljake iz Vojvodine i Sumadije ili centralne Srbije nisu dobre. Ako nas politicari dele ne treba ti da nasedas na te fore i da krenes sa pljuvacinom kao mladi Atilla.
Seljaku nije dobro u celoj Srbiji a ni na Balkanu ili bilo gde u svetu , svugde je seljak zadnja rupa na sviralu.
Pozdrav svima i sretan i uspesan rad :) :ppozdrav:

Posteno :D

P.S. Mišljenja sam da je već sve pametno rečeno u ovoj temi, pa da samim tim i nema mesta nečem novom pametnom, i da se na temu nakači jedan KATANAC .

:ppozdrav:

Citam temu i vidim razliazenje,dolazi do svadje da bismo to sprecili tema ide pod katanac dok nas neka nova muka ne spoji valjda cemo onda biti malo slozniji nego 7.7.2010. :ppozdrav:

E pa ljudi doslo je vreme da se ponovo pokrene prica o ovoj ideji.cisto zbog demonstracije sile ili izrazavanja nezadovoljstva.i smatram da je najbolje da krenemo u lokalu sa voznjom .dali ima jos kakvih predloga?

Treba ipak sačekati izlazak uredbi i onda reagovati.Kako sada izaći na ulice kad ne znamo još prave informacije šta nas čeka.Da će biti dobre neće ali opet kako se boriti protiv nečega kada ne znaš šta je.
Moj lični stav,ponavjam lični stav,je da treba izaći na proteste.Kada dođe do toga računajte na mene i moju pomoć od 100 litara nafte onima koji imaju volju pomoći ,a u teškoj su materijalnoj situaciji.

Treba sačekati uredbe,ali dokle!!?Oni mogu da odugovlače ovako još mesec dana a onda će krenuti žetva,pa ko će onda na proteste? Moje misljenje je da treba odrediti datum i to najdalje za 10-ak dana.Početkom sledeće nedelje treba ih najaviti pa ako se niko ni ne počeše a mi krajem nedelje da palimo mašine pa polako za BG.

Moramo da im pretimo da cemo izaci na ulice ako nesto ne preduzmu,neka znaju sta ih ceka.Mozda ce ih to ubrzati sa donosenjem uredbi

Браво за акцију!!!Сада ће се видети они што су критиковали наше протесте НА ДЕЛУ ,али ја лично нећу бити кукавица, већ ћу их лично подржати, за разлику од њих који су ликовали кад им је било лепо,,е то је поента борбе за интерес сељака да се свима мора помоћи ,а не кад је мени лепо ја ћу ем да ћутим ем ћу да пљујем оне који се буне,,лепо сам вам ја говорио (појединци ће се препознати) да ,,ничија до зоре није горела,, а ви сте све мислили да се то вама неће десити ,али ја ето не ликујем, што је сада вама теже,јер у суштини свима је тешко али не вреди то некоме утувити у главу,ваљда им је сада дошло из ду...та у главу.Само да знате и једну малу али врло битну појединост јуче на сајму у Н.Саду су се тако грлили и љубили представници асоцијације војводине и министар као да су браћа ,,А УРЕДБИ НЕМА.Е то да смо урадили ми из АПС ја мислим да би на форуму јутрос било бар једно 10.000 постова са пљувањем наше асоцијације ,а мислим и да би нас, наше чланство моткама побило на сајму -е то ми нисмо дозволили себи.Воело бих да чујем бар једног члана из те асоцијације да ми бар мало попјасни о образложи ту силну љубав или више и нема чланова пошто су се пре неки дан на седници у новом саду потукли столицама(ушла лова међу људе па направила раздор) толико! чекамо реакцију вашу ,а ми смо ту?Неће нас спречити то што ће се ући и у жетви и прошле год ми смо по жетви протествовали.коме је догорело до ноката он не бира ситуацију.поззз

ljudi kako vama nije jasno da se protesti odrzavaju danad kasno je, kakvo najavljivanje za 10 dana odma treba gorivo opet ode gore uredbi nema sve gore za gorim, sta jos treba da nam urade da bi se mi probudili.dokle cemo cekati,pa nema te policije i vojske toliko koliko ima nas . zao mi je samo sto ovi mladi ne reaguju gde je ta mladost koliko ima ljudi na ovom forumu mladjih od 30 god. gde ste jer vam je ovaj zivot lep sto samo radite a nikakve perspektive nemate

Tačno, treba odmah. Dve su opcije, ili na lokalu ili pravo za Beograd, ova druga bi imala većeg efekta ali treba se snaći za naftu i ostalo tako da je i lokal dobar, bar za početak.

Ja stvarno ne bih ponovo da citam 72 stranice praznih prica. Svako sa svojim udruzenjem dogovor, spisak ko ide, pa onda siri dogovor sa okruzenjem, asocijacija izbaci datum i ... Ali nemojte da se dogovaramo bas u detalje ovde jer ovo svako cita...

ljudi ja mislim da je najbolje da po opstinama organizujemo i da se dogovorimo koji dan pa pravo u beograd jer ovi nas zajbavaju i svaki dan da vide koliko jos mozemo da ih trpimo

mislim da bi najučinkovitije bilo da svako u svom mestu(ko hoće neka skine tablice sa traktora) istera svoju makinu(u proseku staru 30 i više godina nažalost) na centar sela,grada i lepo ugasi i ostavi.normalno netreba da bude pojedinac nego svi treba tako da urade,em neće se trošiti skupo gorivo,em kad bi svi u svom mestu tako uradili nastao bi kolaps pa da vidim ko bi to mogao da skloni.ja bi prvi to uradio i ostavio neka stoji ako treba nedelju dana.ali stvar je u tome-da li bi i svi vi ostali to uradili a ne da nekolicina ljudi posle ispadne ovaka ili onaka........lepo ostavite,odete kući a oni onda nek se j..u i nek razmišljaju kako,šta i gde.ali to mora biti u svakom selu i gradu gde hoćete da protestvujete.pa kad se to dogodi u 50,100 mesta e to se zove kolaps i onda PRIČA teče drugim tokom.ja sam vam izneo svoje mišljenje a potezi moraju biti Radikalni jer sve ostalo neće uspeti.sa bagrom se mora Pesnicom po njušci

I zapamtite samo jednu stvar,koja vam je u celoj ovoj priči i najbitnija-Dokle god budete ĆUTALI bićete SEljaci i ništa više od toga,kad se budete borili za svoja prava i izborili onda ćemo biti svi poljoprivrenici,farmeri,voćari itd.ovo vam se sada sve svodi što je jedan član isto napisao na onu dobru poznatu Ćuti kurvo dok te k...m!!!E to rade poljoprivredi i Seljacima.Nemože nešto da bude belo ako je crno-ako vas neko ubedi da je to ipak belo a vi u svojoj svesti znate da je crno e onda i treba da nas.......e to nam je demokratija donela,mali broj ima sve a ostali neka glođu smeće i rade za njih,više se pažnje posvećuje gej paradama nego poljoprivredi.treba svi da se zapitamo dokle........VIŠE!!! A šta se tek poljoprivredi sprema i onima koji isključivo od nje žive,mislim na male i srednja gazdinstva Videćete-izumrećemo kao dinosaurusi.Gledajte malo između redova i malo unapred šta se sprema iza ovakvih poteza ministarstva.Svako dobro i živeli dok se još to tako može tretirati

Ja svoju sirotinju ne teram nigde,kad lokalni "tajfuni" budu isterali svoje case-ove,mf-ove,fendt-ove,claas-ove....
onda cu mozda,ali mozda isterati i ja,dotle NEIN!

Nazad
Vrh