Protestna vožnja traktorima.

Da li ste verovali da ćemo uspeti ?

• Da

Glasovi: 248 68,7%
  • Ne

Glasovi: 113 31,3%

• Ukupno glasača
    361
Postignut dogovor poljoprivrednika i vlade
Seljaci pobedili - subvencije 14.000 dinara po hektaru, najviše do 100 hektara
| 03. 06. 2011. - 00:55h | Komentara: 0
BEOGRAD - Na sastanku državnog vrha na kome su uz predsednika republike Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića, prisustvovali pojedini ministri i predsednici stranaka vladajuće koalicije, postignut je kasno sinoć dogovor da se uvaže zahtevi poljoprivrednika koji već četiri dana blokiraju puteve u Vojvodini.
Dovoreno je da ministar poljoprivrede Dušan Petrović danas predloži Vladi da se poljoprivrednicima na ime regresa za 2011. godinu isplaćuje 14.000 dinara po hektaru, sve do 100 hektara obradive površine, što je isto kao i 2010.
Petrović će zatražiti da Vlada Srbije ovu obavezu ispuni u narednih osam meseci.
Poljoprivrednici iz Vojvodine četiri dana protestuju, nezadovoljni prvim Petrovićevim predlogom o subvencijama kojim je bilo predviđeno da se gazdinstva podstiču do najviše 10 hektara, uz kasniju korekciju da se subvencionisane površine mogu povećati do 30 hektara.
Iz Vlade su tvrdili da u budžetu nema novca za subvencioniranje većih površina.
Seljaci su traktorima blokirali glavne puteve u pokrajini, policija nije dozvoljavala da oni na protest dođu u Beograd, a sinoć kasno samo su bili prohodni autoputevi od Beograda preko Novog Sada do Horgoša, kao i od Beograda do Šida, ali su bili blokirani prilazi tom gradu.
Zemljoradnici koji protestuju tražili su da se sa 14.000 dinara po hektaru subvencionišu sva domaćinstva koja obrađuju do 100 hektara zemlje.

Ministar treba da podnese ostavku. Zbog njegove ne promisljenosti su izostali mnogi radovi [ prskanje,spartanje...], izgubljeni mnogi radni sati. Ko moze garantovati da isti ministar nece napraviti vise ni jednu ''zurku'' u prilici kada se covek naj manje nada.Ako se greske ne kaznjavaju, cemu onda sluzi tolika frka oko rekonstrukcije vlade i postavljanja novog ministra. Mogao je biti postavljen [ ili ostavljen] bilo ko,jer sve jedno niko nece snositi odgovornost ma koliko gresio, lose procenjivao i skrivao se po coskovima kada je bilo potrebno razgovarati o problemu.
RTS-u treba uputiti ostre kritike zbog izuzetno slabe medijske paznje, koja je mogla biti ne uporedivo bolja, sto bi verovatno dovelo do brzeg dogovora i ne potrebnog gubljenja vremena.
Nista nije gotovo.To sto se ministar setio da kaze vladi i predsedniku da namerava da istoj vladi sutra podnese predlog za ''100/14000'' je bas za smejanje.Nije covek odmah mogao na tom sastanku reci to sto je hteo, vec ce reci sutra kako bi jos razmislio jer je imao malo vremena za razmisljanje :osmeh:
Plasim se da ce ostati namet za registraciju koji je malim poljoprivrednicima veliki, a velikima je to sporedna stvar u odnosu na subvencije kao i jos nekoliko ranije pomenutih stavki koje se ticu malih gazdinstava.

200 miliona evra za Fiat
Izvor: Poslovno Jutro

Vlada Srbije danas je usvojila dva predloga zakona o potvrđivanju ugovora o garanciji "Fiat kompakt automobili Srbija" između Republike Srbije i Evropske investicione banke (EIB). Reč je o projektima u iznosu od 150 miliona evra i 50 miliona evra, koji se odnose na razvoj postojeće fabrike automobila u Kragujevcu.

Samo lud bi pristao na to da isplata bude za 8 meseci !! pa to je iduce godine samim tim ako i isplate to bi bilo da cemo 2012 dobiti dvaput subvencije?Nema od tog nista oni gledaju samo da prodju izbori! Zahtev mora biti pare da se isplate najkasnije do kraja septembra jer se u oktobru krece sa berbom a tad su pare najpotrebnije! Izdrzimo jos malo!

pa ako smo ovo uspeli da izdejstvujemo, mislim da rok placanja ne bi trebao da bude provlem. inace svo ovo vreme po forumu se povlaci rica o nekoliko zahteva koje treba ispuniti. ovo je sam jedan od zahteva. ima li izgleda da se pregovara i o ostalim zahtevima?

ja imam 20ha ali veoma mi je drago da cujem da ce dati i ostalim koji rade do 100ha svaka cast ljudi....................

Prvo, svaka čast poljoprivrednicima koji su na protestima i onim koji ih menjaju. Takođe svaka čast i svima na forumu, jer kao što je neko napisao pre nekoliko strana postova :), ovaj medij ne mogu da kontrolišu, barem ne u meri kojoj bi želeli. Odmah da kažem nisam poljoprivrednik, ali pratim poljoprivredu godinama i užasno me nervira što se prepucavate oko gluposti. Dozvoljavate, kako kažu psiholozi egu da dominira. Ko ima veći, ko je jači, ko je važniji...Lično mislim da je u ovim protestima, kao uostalom i u svim prethodnim, potrebno predstaviti se kao jedinstven i važan faktor za pregovore. Što znači da svaki sledećei protest koji organizuje bilo koji poljoprivrednik, seljak, paor ko god, treba podržati istom merom bez obzira da li je to direktno u vezi sa proizvodnjom kojom se bavite. Tako će sutra morati da vas pitaju, konsultuju i neće moći da vas zaobiđu, ali mora postojati jednistvo. Što bi rekao naš kantautor :"Princip je isti sve su ostalo nijanse".
Mediji su vas ocrnili i to svi veliki i naravno beogradski, kolege koje su htele objektivno da izveštavaju su "sklonjene", ali ovo je zemlja Srbija i svi će ponovo sesti ispred tih istih medija. Zašto? Od juče ste svi milioneri, barem prema rečima pomoćnika ministra, a on opet valjda računicu dobio od "stručnjaka" i to su svi ti mediji prenosili. Ne zaboravite!
I na kraju ovog sada već predugačkog posta, svaka čast ako ste dovde stigli :), upućujem kritiku pre svega sebi, a onda i svim građanima kojima nije ništa lakše da na pošten način zarade novac i obezbede egzistenciju, što vam se nismo pridružili na protestima. Zbog vas danas ali i zbog nas sutra.

do 8 meseci,sad su javili...E pa ovako,mislim da je sad sranje kompletno!Sad i ovi mali do 30 ha koji su mogli pare da dobiju odmah u koje spadam i ja, nece ih dobiti vec ce cekati kao i svi i da li ce docekati Novu Godinu i januar,februar?!Opet su zajebali,ne pristajati na ovakav dil,ili svima u roku od mesec,dva ili nastavak protesta! 8 meseci pa to je februar,pred izbore u martu,ko je ovde lud?!Sad malo da jebu ove sto se solidarisali sa velikima,da cekamo svi kompletno na njihovu milostinju...ma....

Ovo je dokaz i podstrek da svaki sledeći put kad budu pokušali da nas nešto zaj... možemo ostvariti svoja prava na ovaj način.Drago mi je da je stvarno veliki broj poljoprivrednika uzeo učešće u ovim protestima.Složniji smo bili više nego ikad i verujem da će to ostati i na dalje.
Ovo je toliko veliki uspeh da neki to jednostavno ne mogu da shvate.

Od prvog momenta kada su popustili na 30 ha bilo je jasno da će dati oni za sve.Zato se i "potkupljivaljem" pojedinih veći gazda i recimo Kiša nije uspelo sve upropastiti.Ostali smo baš mi od kojih većina nema tih 100 ha.

Ovo je medijska patka. Predlaze se predlog od strane nekog strucnog tima vlade da se predlozi vladi da paori mogu na NESTO da racunaju u narednih 8 meseci.

Uopste se ne pregovara sa Poljoprivrednicima.

Nazad
Vrh