future nije to, nisam ni ja našao,hvala na trudu.
Ljudi ja bi se pridružio Atili i zamolio bih svakoga koji ne želi da učestvuju neka izađe sa teme.
Savorisu svaka časta za izume ali svako selo ima po nekog "savorisa" pa zar treba odmah te njihove izume proglasiti za zlatnu nagradu sajma a optužiti te profane i Atilu zato što su počeli neki svoj projekat.
NA samo mi reci koja ozbiljna kuća izbacuje modele za par meseci?Ti misliš da ako jednom god izbace novi model (auta,traktora bilo čega) da se na tom projektu radilo samo te godine?Jako neozbiljno razmišljane jednog akademskog građana!
Nažalost jako je puno ljudi koji u svakom segmentu vide samo neke zaver i ko će "lapnuti " lovu.
Modeli raznih vozila (npr automobila) se mijenjaju zaista često, ali to je samo ono što mi "kupci" vidimo. Iza sve te pompe i sajmova kriju se godine rada, istraživanja, testiranja, proračuna, izrade prototipa, testova u vazdušnim tunelima, testiranja na poligonima, testiranja na ulici, a da i ne spominjem zaje*ancije sa dizajnerima, istraživanjam tržišta, preganjanja oko detalja kao što su farovi, sjedišta, kakvi će se šavovi koristiti na sjedištima, pa tek sva silna i beskrajna patnja oko razvoja motora (koji naravno uvijek moraju trošiti i zagadjivati sve manje i manje), pa mjenjača...Vjerujte mi, kada je Golf 5 predstavljen, Golf 6 je već bio blizu završetka razvoja i sve tako ukrug. Razvoj novog modela na bazi starog je divovski posao, a kreiranje nečeg sasvim novog je već nešto sasvim novo - danas to praktično nijedan "veliki igrač" ne radi.
Za razvoj ovog projekta logično bi bilo kao bazu kupiti licencu nekog od vozila sličnih karakteristika, npr po meni bi bilo najbolje licencirati samo osnovni ram, a potom ga jednostavno prilagodjavati uslovima domaćeg tržišta. Dakle, osnovni ram se može lako prilagoditi za bukvalno bezbroj različitih modela (pogledajte samo šta se radi sa Volvo BM traktora, kod kojih niko čak nije ni planirao takvu mogućnost), mjenjača, nadogradnji...
Pogledajte npr ovo, mala kompanija TREXA razvila je ovaj univerzalni ram sa el. pogonom i prodaje ga ovako golog kakav je na slici, s tim da ga je moguće veoma lako skalirati za snage od 7kW pa do 100kW i nadograditi mu bilo kakve elemente, kabine, karoserije, priključke ili šta već.
Evo slika:
a ovdje imate i detalje:
http://www.greencleaningideas.com/2011/04/trexa-unveils-prototype-of-a-new-enertube-ev-platform/
Po mom mišljenju, kretati od čiste nule nije dobar pristup je zahtijeva enormno mnogo vremena, istraživačku opremu, troškovi takvog razvoja su ogromni...Nabavite od nekoga licencu za osnovni ram i prilagodjavajte je dalje. Sve na ovom vozilu se u osnovi može kupiti kao gotovo i samo složiti, ali ram ili šasiju bi morali sami da razvijate od nule. Ako idete na tu soluciju, tražite poznavaoce paketa kao što je CATIA (nju preporučujem za takave projekte ali nipošto V6, samo V5R16 do V19) jer bez 3D softvera danas nema razvoja šasije, te planirajte da se mnogo patite oko FEM modeliranja, dakle simulacije opterećenja (izrada virtualnog prototipa i izlaganje istog virtualnim opterećenjima). U te svrhe može se koristiti i CATIA, ali ona nažalost u osnovnom paketu može da radi samo do granice elastičnosti (dakle simulira samo elastične deformacije), dok se prava testiranja sa velikom tačnošću i za prava opterećenja mogu vršiti samo u "teškim" softverima kao što je ABAQUS (preporučujem novija izdanja od v.6.3). Nemojte ni da sanjate o tome da tek tako skicirate neku šasiju, uzmete cijevi, sve to zavarite, nabacite motor i ostalo i to je to. Sa takvim pristupom nema se šta tražiti na zapadnom tržištu. Tamo se traži samo i isključivo elektronska dokumentacija sa 3D modelima, FEM analizama, ergonomijom....).
Vjerute mi, dizajniranje od nule je mnogo obimniji posao nego što se može zamisliti dok se u to ne upustite. Radio sam na razvoju zavojnog kompresora za Hauden u timu sa još 11 ljudi iz cijelog svijeta gdje nam je dat samo "scratch", dakle ništa više od par ciljnih parametara, tako da znam o čemu pričam (iz tog projekta sam izašao nakon par mjeseci jer su tražili da cijeli tim provede 2 godine u smjenama na naftnoj platformi negdje na sjevernoj obali Škotske u cilju razvoja i testiranja na mjestu dogadjanja). Najbolji način da se bar djelimično sagleda obim takvog projekta je da naptavite stablo ciljeva (jako liči na porodično stablo) na kojem krenete od onog što želite na kraju, pa lijepo to raščlanite na podciljeve, pa svaki od podciljeva na njegove podciljeve itd... (stablo ciljeva za spomenuti kompresor je jedva stalo na 2 spojena A0 hamer papira).
Moj prijedlog je da preispitate projekat, pristup "od nule" je od svih puteva najduži, najteži i najskuplji i na njemu je vrlo lako izgubiti se.