Razmišljam naglas:
• Ram: krut, predimenzionisan
• Motor:
Lombardini 12 LD 477-2 od 22.8 KS
http://www.lombardinigroup.it/c/doc...909-4af3-473e-823b-1945a27c9877&groupId=12492
Ili:
Lombardini 9 LD 625/2 od 28.5 KS
http://www.lombardinigroup.it/c/doc...71b-8a23-4ba2-a153-c2a16f7aff70&groupId=12492
• Menjač: mehanički, reverzibilni (pošto Savo reče da bi bilo dobro ako bi postojalo više brzina unazad, a ovo je možda najjeftinije rešenje)
• Pogon na sva četiri točka sa mogućnošću isključivanja pogona zadnjih točkova
• Po mogućstvu rešiti upravljanje oba trapeza da bude preko hidro-cilindra. Radi postizanja što manjeg radijusa zakretanja vozila. Mada, u mojim mislima to vozilo nije duže od tri metra, pa se pitam koliko bi i da li bi uopšte za tu dužinu značilo nešto ovo smanjenje radijusa. To bi sigurno bolje znale kolege koje rade po brdskim terenima. Ako ne bi značilo ništa za trometarsko vozilo, onda da odbacim ideju i da ne usložnjavam dalje konstrukciju.
• Pogon zadnjeg pogonskog vratila da bude mehanički (od motora preko menjača), a pogon prednjeg pogonskog vratila da bude hidraulički tako što će dizel motor da pogoni klipno-aksijalnu pumpu, a ova klipno-aksijalni motor. Mislim da bismo ovako znatno pojednostavili izradu. Takođe predlažem da prednje PVT i poluge budu stvar izbora kupca.
• Da budu dva rezervoara, vezana sa obe strane rama, i da svaki ima odušku. Moj drug je imao problem sa Belarusom: začepilo se gornje prelivno crevo između dva rezervoara, a pri tom se nafta mogla sipati samo u jedan rezervoar. Kako su se rezervoari punili, vazduh iz drugog rezervoara nije imao gde da ode. U jednom trenutku, dok je traktor radio na nagnutom terenu, motor je povukao vazduh... Eto, samo zbog toga preporučujem da se obrati pažnja na ovaj detalj u vezi oduški.
• Roll-bar da bude kao na šumarskim traktorima, sa dve cevi koje imaju nagib od prednjeg kraja haube do vrha roll-bara/kabine (na standardnom modelu da ne bude kabina već samo roll-bar ali sa strane da vozač u određenoj meri bude zaštićen čeličnom mrežom. Ako se već misli o korišćenju vozila i kao mobilne prskalice, treba dizajnirati i hermetički izolovanu kabinu kako zakon nalaže). Na onom Goldoniju nije rešeno na ovaj način, a mislim da bi ovako bilo zgodnije jer bi se niske grane mogle odignuti iznad vozila, i vozač u otvorenoj kabini ne bi dobio po tintari.
• Svetla obavezno postaviti unutar prednje maske, a nikako ostaviti da štrče kao što se vidi na Tomi Vinkoviću. Isto tako, retrovizor koji se nalazi na roll-bar-u, obavezno da ima elastičnu a ne krutu vezu. Tako da se ne slomi u slučaju da ga zakači grana. Sve u svemu: da bude što manje štrčećih delova, a ono što baš mora da štrči, da ima adekvatnu zaštitu. I kada se bude dizajnirala hermetički izolovana kabina, da se u podu ostavi par otvora sa čepićima, tako da pri pranju voda ima gde da isteče. Na zadnjoj strani, ispod sanduka da bude smešten i jedan radni far – adekvatno zaštićen žičanom mrežom.