Ma okej, ako nije potreban takav sistem za zabravljivanje - nema problema. Inače sam ga sinoć još doradio tako da osovinica uopšte ne bude opterećena (jedinu u slučaju kada U-gvožđe od sanduka hoće da iskoči, ali to je vremenski jako kratko opterećenje), stavio sam graničnike, a vrh osovinice kao i otvor da budu konusnog oblika da bi zabravljivanje bilo olakšano i da ne treba uopšte jak elektromagnet da bi sve to funkcionisalo. To ću da napravim tehničku dokumentaciju, pa ako im nekada bude zatrebala ideja, neka im se nađe.
Elem!
Danas sam ponovo bio kod prof. Časnjija i mogu vam dati nove konkretne informacije:
- Masa natovarenog vozila ostaje do 3t
- Pogon hibridni: dizel motor + elektromotor
- Noseći ram će ipak biti jednodelni a ne zglobni
- Nezavisno oslanjanje na sva 4 točka
Predložio sam da ono što smo izgubili zglobnom vezom (manji radijus zakretanja) bude nadoknađeno mogućnošću upravljanja sva 4 točka kao na slici:
Treba razmisliti da li da upravljanje trapezima bude mehaničko ili hidrostatičko. Ja bih u ovom slučaju prednost dao hidrostatici jer se upravljanje lako da rešiti sa dva hidro-cilindra. Vaše mišljenje?
Takođe moram da vas pitam dve stvari: koliki bi morao da bude neki minimalni radijus zakretanja vozila po vama koji se svakodnevno krećete po tim brdskim skučenim mestima? Neka konkretna vrednost bi nam značajno olakšala posao.
Takođe nas interesuje da li biste prednost dali težini praznog vozila ili nosivosti? Da li vam je nosivost od 1.5 tona dovoljna ili da podignemo na 2t? Time bi masa praznog vozila bila ograničena na 1t.
Za dužinu vozila još ne postoji utvrđena vrednost, ali spomenuta je cifra od 3-4 metra. U slučaju da će vam ova informacija olakšati razmišljanje.
Toliko. Čekamo vaša mišljenja!