Prikolice

Za male traktore su jednosovinke do 5t zakon. Za brdovite krajeve, ili traktor 4x4 ili kočena prikolica. Najbolje je oboje, a kočnica na prikolici može biti parkirna, samo da se može aktivirati s traktora.
Dosta puta sam s mini traktorom mase 1 t vukao jednoosovinku s 3 t tereta. Ručna kočnica na prikolici zategnuta toliko da je na najstrmijoj nizbrdici dosta malo pritisnuti radnu od traktora da se stane. Nema tu brzine, sigurnost je na prvom mjestu.

zombie_666,
u pravilu je gotovo isto kao s petim kotačem. Prikolica je nešto stabilnija. Problem je jedino manji ajnšlag, ali ako čekaš da se jako sfrče onda si i s drugom u problemima. U tom slučaju je najbolje rješenje zamjena vozače. :haha:

Poslednja izmena:
Meni je prošle godine kukuruz (u zrnu) dovozio lik sa IMT549DV i nekom velikom njemačkom jednoosovinkom, 6 tona staje u nju a punio ju je što kažu "do čepa". Otprilike 70% vremena predni točkovi na 549 su bili u zraku a ima i oko 100kg tegova naprijed, najteže mu je bilo da se zaokrene u dvorištu koje je pod nagibom, sve je radio kočnicama. Ja čitav život živim ovdje i vozim sa jednoosovinkom (Tehnostroj) najviše 3 tone tereta sa IMT539 ili Zetor 7045 ako je mokro ali onu prikolicu ne bih smio voziti. Osovina je skrooooz nazad i ogroman teret pada na zadnje gume, mislim da bi i moj Zetor imao problema sa njom kada je puna.

Nedavno sam imao prilike no nisam mogao da snimim (ne znam lika) kako sa Fiat 80-90 (duplak) ne može da uzvuče prikolicu stare silaže (susjed prodao što mu je ostalo) uzbrdo kod komšije u dvorištu, još nasuto tucanikom. Prikolica je Zmaj dvoosovinka velika (ne znam mode, ne razumijem se nikako u njih. Morao je susjed da ga izvuče sa Fendt 309LS.

Taj sa imt 549 ima dobre kocnice ako moze tako manevrisati a odzada prikolica od 6T
Kod vuce jednoosovinki je vazno da je poteznica/kuka sto blize traktoru, i naravno bez straha kod vozaca

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

Sa 539 i 4-5t tereta kada izlazim iz vocnjaka posle kise (berba ne zna za kisu, sunce) bude drz ne daj jer je prilican uspon na put. Jednom prilikom po blatu zadnja prikolica se zabacila i dosla do ivice sanca, onda smo sa drugim fergusonom je vukli da se odalji od sanca. Po suvon i ravnom se ne bojim nijedne kombinacije traktor-teret, po blatu i nagibima smatram da sam dosta plasljiv vozac.

Pozdrav posedujem fak loznicu jednoosovinku prikolicu sa nastavcima staje 5t, moja prva prikolica idealna za 539-549, kasnije sam uzeo fak loznicu dvoosovinku od 5,5t i na kraju dubravu od 4t, najuniverzalnija je jednoosovinska prikolica, ali najpovoznija je loznica od 5,5t, vise mi se cini da 549 teze vuce dubravu od fakove iako staje vise u fakovu, po meni za vece domacinstvo nema bolje prikolice od zmajevke 489 ili 485, ali ako cemo za manje ipak jednoosovinka IMT ili fak loznica pogotovo za manje traktore!

Vozio sam svuda i svašta!!!
Ali kad sam se spuštao niz VITOROG sa 549 i fak 3t a traktor izbacio iz brzine
I kad sam sa 1221 vukao 2 zmaj 511 pod Crveni čot A u njima 20m3 gradje

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk

Našao sam pravu kombinaciju da sredim gume jednom za sva vremena kod sebe na Tehnostroj - felge 22.5" i gume 355/50. Visina tih guma je 930mm što je za 10mm niže od ovih koje sada imam (37x12.5x16.5") a malo su šire (355mm u odnosu na 318mm) mi mogu da stanu pod prikolicu bez prepravki. Nosivost jedne gume je 4 tone (indeks nosivosti 156). Dvije gume se mogu uzeti za oko 50 evra, felge za oko 75-100 evra. Planiram preko zime to da uradim, imam šemu da mi se urade nova srca, stara idu napolje a nova unutra tako da upašem da ii širina traga prikolice ostane ista. Naravno da neču tovariti 8 tona na prikolicu ali bi sa 4 tone (možda i 5t ako vučem sa Zetorom ali ne znam jel bezbjedno zbog rama prikolice?) bio zadovoljan a da ne strahujem da će gume da riknu. Razmišljao sam i o opciji o 17.5" ili 19.5" felgama ali ih je dosta teže naći i skuplje su a i gume za njih su dosta uže, teže se nalaze i skuplje su, meni su cilj što šire gume zbog gaženja. Pošto svakako moram naći felgu širine 11.75", imam opciju da stavim i gume 385/55, one su visoke 996mm i takođe mogu da stanu pod prikolicu i visinom i širinom, isto mogu jako jeftino da se nađu.

Taj sa imt 549 ima dobre kocnice ako moze tako manevrisati a odzada prikolica od 6T
Kod vuce jednoosovinki je vazno da je poteznica/kuka sto blize traktoru, i naravno bez straha kod vozaca

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

Ima lik muda kao vo, mene bilo strha gledati ono a navikao sam na gadne uspone i jednosovinku. 549 ima onu standardnu automatsku kuku.

Ja sve kacim na rudice, ona donja poteznica IMT, cak sam jednu prepravio i za Ursusa. Pod tolikim teretom samo me strah nje mrsavo je napravljena, jedna mi pucala pod prikolicom za seno, ostalo nece nista mrdnuti.
Drzali smo i kocnice ispravne na prikolici, jbg tad je fantazija voziti niz bukvu da se spustas ima da stane kad nabodes kocnicu, al stalno neka muka sa onim rislag ventilom, menjao sam stavljao nov itd, ne vredi, ne moze dugo da sluzi pa sam digao ruke.
Treba na traktoru susac vazduha itd, a to ne pada mi na pamet da karabudzim.....

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Zombi 420/45 r19,5
Od mega space šlepe
Takve sam pravio nekom tipu za cisternu 5t

Ja sve kacim na rudice, ona donja poteznica IMT, cak sam jednu prepravio i za Ursusa. Pod tolikim teretom samo me strah nje mrsavo je napravljena, jedna mi pucala pod prikolicom za seno, ostalo nece nista mrdnuti.
Drzali smo i kocnice ispravne na prikolici, jbg tad je fantazija voziti niz bukvu da se spustas ima da stane kad nabodes kocnicu, al stalno neka muka sa onim rislag ventilom, menjao sam stavljao nov itd, ne vredi, ne moze dugo da sluzi pa sam digao ruke.
Treba na traktoru susac vazduha itd, a to ne pada mi na pamet da karabudzim.....

Te poteznice su 0 za vuču jednoosovinki. Jednostavno nisu napravljene za toliko vertikalno opterećenje. Na njiima je maks 500-600kg da bude bezbedno, a jednoosovinka pritiska sa otprilike duplo više. Kuka je zakon, njoj ne možeš ništa. Ali je poteznica zgodnija za lake priključke

Kuka je majka!!!!!!!
Lako zakačit i otkačit, manji teret na traktoru, mnogo sigurnija!!!

Jeste majka a kad treba da otkacujem i zakacujem prikljucke po sto puta dnevno smuci mi se!! A bar jednom po nozi lupi!
Na ovu mislim.
3a98554a109a1da80ecf2ffb56609588.jpg

Шта мислите како би функционисало киповање,на клипу хидраулике имам фабрички два извода кад би са овог другог извукао црево за кипу на другу приколицу,дали би киповали у исто време или не?И ако је први клип много већи од од оног на другој приколици.

Unekim slucajevima bi sigurno dizale obe prikolice.Zavisi od tereta u obe.Tako i zmajevke nekada krenu obe do pola pa onda jedna pocne da se spusta i katapultira drugu.😀

Nazad
Vrh