Prikolice

jeftinije je kupiti traktorsku prikolicu,nju mozete da registrujete a ove budzotine ne,samo cunjajte i naletecete na nesto povoljno,..kod mene u komsiluk stigla imt kiperica za 500e,sve metalno,ima papire,ispravna,gume lose..to je dzaba..ja sam moju jednoosovinku ljutomer 3t platio 1000e,za 50e reg. i jos 50e remont klipa,i evo vec 7 god nista joj ne fali,prevukla boga oca..razmislite koliko ce vas na kraju sve kostati..po meni se to ne isplati..

Slazem se da je najbolja kiperica fabricka, takvu vec imama a treba mi jos jedna. Fabricku u pristojnom stanju ne mozes naci ispod 1000 eura a jeftinije ne lice ni na sta. Da se napravi od kamiona prikolica nece me kostati vise od 500 eura. Njena registracija je moguca kada prodje atest kao rucni rad. Evo ti jedne fabricke za 700 eura koja je vise za temu "Nikad ovako" pa sam proceni.

http://www.polovniautomobili.com/oglas4480874/imt_kiper_trostrani/

Vladj pa jel vidis da je u fabrickom stanju ta sa oglasa..:)) salim se,ima svacega..sve je pitanje srece i vremena..a ako moze na samogradnju da se reg onda je to druga prica..po meni ne bi trebalo seci inista iza sanduka,vec samo prednji profil do branika i skupiti sasiju na tom mestu(da od sanduka ide sasija kao slovo"A") i zavariti rudicu ili ti vucno oko i to je to..

Ovu sam ja posudio prosle godine za zetvu jecma posto smo jecam morali voziti dalje nego uobicajeno:

10x6j5g.jpg

Ovu prikolicu je jedan kolega pravio sebi za zetora 12145 i sluzila ga je godinama i godinama. Kasnije ju je prodao covjeku od kojeg sam ju ja posudio...

Problem nastaje kad se vozi preko vagasa, prikolica se hoce prevrnuti. Kolega koji ju je pravio ju je prevrnuo punu KAN-a na relativno ravnom terenu... Treba joj fiksirati osovinu za sasiju bez gibnjeva i onda nema problema. Prikolica je uzduzno skoro pa na vagi a opet se dovoljno naslanja na traktor i jako se fino vuce za traktorom. Po meni joj fale kocnice sto i nije neki veliki problem za napraviti i da se prijavi kao samogradnja i na registraciju s njom.

Takvih prikolica ima u mom kraju cijelo cudo i vecinom su kupovali na vojnim licitacijama dautz kamione i prepravljali ih u ovakve prikolice. Vecinom su sanducakre a ima i pokoja kiperica. Ima jedna sanducarka kojoj je na zadnju stranu u zadnji desni kut stavljena hidraulicna stopa od sumarijskog kamiona i s dva hidraulicna crijeva povezana za traktor. U voznji je cilindar skupljen i postavljen horizontalno da ne smeta. Kad treba kipati cilindar se postavi vertikalno, otvori se stranica i uz pomoc cilindra se samo nagne prikolica i zrno iz nje iscuri bez problema. Jednostavan sistem a radi...

koliko stane u nju? super prikolica, samo da ima iza tockova, jos jedan par takvih tockova mozda se nebi prevrnula..

Nemam pojma koliko staje... jecam je bio jako polegao i kisa nas je patila pa sam naj vise u njoj vozio 7 tona jecma a bila je 2/3 puna... Mislim da ide 12 tona zita bez brige u nju.

Ne prevrce se ona nazad, nego u stranu. Problem je sto su gibnjevi na kamionu dizajnirani tako da imas dva na prednjoj osovini i dva na zadnjoj. kad prednje gibnjeve odstranis skup s kabinom i prednjom osovinom, zadnji gibnjevi su pre slabi da bi samo drzali prikolicu stabilnom bez prednje osovine. Gibnjeve treba ili blokirati ubacivanjem komada neke sinje izmedju osovine i sasije ili izvaditi gibnjeve i osovinu direktno pricvrstiti za sasiju.

Neznam bas koliko se to prenosi na traktor ali 12 tona to i nije bas za jednu osovinu,za taj teret treba traktorcina ispred nje da moze da izdrzi taj teret kad se naslanja na njega...

Nemoze to da se kaci na Rakovicu ili tome slicno,dok Rakovica moze da vuce 10 tona u dvo osovinku bez problema..... To mi se nesvidja na tim prikolicama sa jednom osovinom!!!!
Nadam se da kad budem kupovao i prikolicu za stajnjak nadjem sa dve osovine (dvo osovinku)....

Danas sam slucajno video ovu prikolicu u mom gradu i palo mi na pamet da je uslikam da bi postavio ovde na forum, kazu da moze dosta da nosi tereta ali su oni jako lose izveli kacenje pa ne moze bas lepo da se skrece sa njom...
21jd2cm.jpg
v6mez5.jpg

Od kog li je kamiona pravljena???? Bas joj nazad osovina tako da se MNOGO oslanja na traktor.... Gde si je uslikao jer u Petrovcu??? :sta:

@Bobo nisam mislio prevrtanje nazad, nego u stranu.. ovako na primer nesto:

mislim da bi ovako bila stabilnija, da se moze nekako prepraviti.

Lakse je dici prikolicu u zrak da se rasterete gibnjevi i da se okomito ubaci izmedju osovine i sasije jaci "I" profil i da se ili zavari za sasiju ili da se stavi cug koji ce ici od sasije do osovine i tako se to stegne i nema vise mrdanja, gibnjevi su izbaceni iz uloge, samo drze osovinu da ne utekne naprijed-nazad. Istu stvar napravis s druge strane i mir.

Ciro: Ma kakvi puno, ovu prikolicu punu s vrskom i jos jednu 8 tona dvoosovinku iza je vukao traktor 140 ks 50km daleko do silosa i to bez problema. Ova prikolica je u originalu pravljena za zetora 120 ks i prevukla je svega i svacega i nikad nije isla bez vrska na sebi. Prodana je samo zato sto nije kiperica...

Brena u njoj 7 tona ni ne osjeti, da sam imao uvjete i kombajn koju ju moze napuniti do vrha, vukao bih ju ja brenom punu samo tako. Problem je nizbrdo, posto prikolica nema nikakve kocnice i zato ides 3. sporom i drzis kocnice spremne ako se sta slucajno i desi. pokusao sam u pola brda stati sa 7 tona brena staje skoro u mijestu, naravno 3. sporom. po ravnom staje u 10 metara sigurno...

Sto se tice i rakovice i 10 tona naj radije bih se smijao. Po ravnom mozda i ide, al ovdje za traktor 60ks ide MAKSIMALNO 7 tona u jednoosovinki i to da vozis kao po jajima. Nizbrdo se moze spustiti ali ako ides s njive zemljanim putem, 560 ne moze uzvuci ni 4 tone kako treba u jednoosovinki, ima pune ruke posla. dvoosovinku ne znam da li bi i pomakao uzbrdo ;)

Kolega je nekad s brenom 5106 vukao JEDNU zmajevku 8 tona i to joj je mjera ako se radi o dvoosovinskoj prikolici. Bio sam prisutan u vrsidbi kukuruza kad je na dnu njive iskipao u prikolicu bunker i pol zmaja 142 i da je brena uzbrdo grebala na sve 4 i da je jedva uzvukla. Cesto se desavalo da su punili bunker na kombajnu i s kombajnom izvlacili traktor i prikolicu s teze pristupacnih njiva...

Bobo- Te traktore sam ja i podrazumevao pod Traktoricine 120-140ks.... Oni mogu da proprate toliki teret da se osloni na njih... A neki vuku Zmajevke kod mene sa IMT 539 zakaci tu pravljenu od kamiona (sto si ti vukao sa 5106) za 539 ja mislim da ce da mi puknu zadnje gume!!!!

Mislio sam na ravnici naravno druze ovde kod mene i IMT 539 vuce Zmajevku a o Rakovicama vec i da negovorim kao i o IMT 577 i Belarusima 820...

PA moze ali praznu ili na ravnici da vuce.. Kod mene je normalna pojava da neko vuce Zmajevku sa 539 ali uglavnom vuku Kukuruz (u zrnu)...

Nazad
Vrh