Prihranjivanje pšenice

Ja uvek idem 150-200 kg an druga polovina marta, kolega to podeli na pola, kraj februara i kraj marta, dok drugi kolega ide 120-150 kg urea u prvoj polovini marta i on ima najstabilnije prinose od nas trojice, sve ostalo radimo manje vise slicno. Secam se da je jednom taj drugi kolega bacio ureu pocetkom marta i dugo nije bilo kise, a psenica je dobila tamno zelenu boju i prinos je bio dobar. Ovo sto @Arkadije pise teoretski jeste tacno i svi smo tako ucili, ali ocigledno nije jedino tacno.

padavine na prognozama nestale a u 3 pm i vreme i sve

temperatura u sledecim danima do 15stepeni,taman da krene sve zivo i od vocki pa da u martu opici jedan ladan talas,jebo poso i sve vise

Najgora kombinacija za gubitak azota je toplo vlazno i bez kise bar 10mm .
Jedna od najvecih zabluda je da je bitno da se djubrivo rastopi . Bolje je cak baciti na suvo nego na vlazno.
Isto prihrana tecnim djubrivom ima gubitke ako ne padne kisa .
Ja da radim psenicu prvo bi kupio direktnu notill sijacicu pa bi kasnije sa njom i prihranjivao ako su uslovi , diskovi bi spustili djubrivo u dubinu i to bi bilo onda bez gubitaka

Sad pogledah prognozu... Aaauuuu koja patka. Nadam se da je neka greška. Sinoć gledao i bilo do utorka 15 litara...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

@North ARMY Nasao sam,jako povrsinsko i skroz nedovoljno objasnjeno.Ja ne volim te tabele uopste,internet prvo je jako dobar izvor besplatnih informacija,ali isto tako gomila tih informacija je netacna/pogresna ,bilo namerno ili slucajno.Pretrazuj na engleskom ako mozes,dobices bar 5 puta obimnije rezultate ,i te tabele izbegavaj.Pored sajtova instituta,ovo su neki koje bih ja preporucio,znaci ne google,pa sto prvo izbaci i slicno. Academia.edu ,Researchgate.net i Frontiers.

Ispod tvoje tabele je druga vezana za PH zemljista,koji sam spominjao u postu,nije ni ona tacna,tj manje je od toga sto pise,ne bas mnogo ali 10 dana po ovoj tabeli na zemljistima sa iznad 7.5ph bi bilo katastrofalnih gubitaka....
https://ibb.co/q08fVck][/url]

Najgora kombinacija za gubitak azota je toplo vlazno i bez kise bar 10mm .
Jedna od najvecih zabluda je da je bitno da se djubrivo rastopi . Bolje je cak baciti na suvo nego na vlazno.
Isto prihrana tecnim djubrivom ima gubitke ako ne padne kisa .
Ja da radim psenicu prvo bi kupio direktnu notill sijacicu pa bi kasnije sa njom i prihranjivao ako su uslovi , diskovi bi spustili djubrivo u dubinu i to bi bilo onda bez gubitaka
Rasteracete sve ljude sa foruma podjebavanjem...

citav februar bez kapi kise
plan je bio u subotu da bacam,medjutim opet promena prognoze i dalje cekam

Izgleda da je najavjena kiša za ponedjeljak ćorak.....prognoziram uskoro tifone u pšenici

@North ARMY Nasao sam,jako povrsinsko i skroz nedovoljno objasnjeno.
Ta tablica je samo deo nauke.
Egzaktan podatak ne pise nigde ni u jednoj knjizi koliko ce tacno biti izgubljeno, a koliko ce ostati.
Nazalost mi smo fabrika vedrog neba, daleko od laboratorijskih uslova.
Ovde se ukrsta vise faktora u ovom momentu :
Cena N zavisno od tipa djubriva
Dostupnost samog djubriva
Zalihe N u zemljistu
Najavljena kisa
Srednje dnevne temperature
PH zemljista
Mogu nost fizickog ulaska u samu parcelu
Mogucnos slobodnog vremena da se uradi
I jos dosta faktora koji mene ogranicavaju u radu.

Ono sto sam uzivo video da najboljeg agronoma na terenu ne cini najbolje teorijsko znanje, nego najbolje igranje izmedju 2 vatre.

Nazad
Vrh