Predsetvena priprema zemlje

Da dodam,moj Regent terrastar exacta na 6m ima 80 S opruga ravnih,i pored svoje fine težine (2250kg mereno) dubina rada od 3-4cm na ravnoj njivi (u koju bi većina zemljoradnika sejala),kao finiš ispada malo drugačije nego za običnim setvospremačem (npr mojim prethodnim IMT FOP 3.7m,koji pored toga što je imao raspored S opruga na 10cm,i nije imao težinu,pa je dubina rada varirala i od kvaliteta i od stanja zemlje)
Za repu jesenas na "sveže" oranje,tj dan posle oranja išao setvospremač,pa sredinom novembra germinator,pa pre setve opet germinator,pa vi zaključite sami koliko je zemlja i posteljica ravna,ujednačena i kompaktna

Nema veze,bitno je da radimo :osmeh: Bitno je da je vlaga i posle setve zadržana,na max 3cm,iznad isejanih semenki,delom zbog pripreme,delom zbog točkova nabijača na sejalici

Da dodam,moj Regent terrastar exacta na 6m ima 80 S opruga ravnih,i pored svoje fine težine (2250kg mereno) dubina rada od 3-4cm na ravnoj njivi (u koju bi većina zemljoradnika sejala),kao finiš ispada malo drugačije nego za običnim setvospremačem (npr mojim prethodnim IMT FOP 3.7m,koji pored toga što je imao raspored S opruga na 10cm,i nije imao težinu,pa je dubina rada varirala i od kvaliteta i od stanja zemlje)
Za repu jesenas na "sveže" oranje,tj dan posle oranja išao setvospremač,pa sredinom novembra germinator,pa pre setve opet germinator,pa vi zaključite sami koliko je zemlja i posteljica ravna,ujednačena i kompaktna

Ima i kod nas jedan koji je tako za repu već par puta prošao germinatorom... Po mom mišljenju, samo trošenje nafte.

Onda 2050 kg sto pise na njemu nije tacna informacija jer ne verujem da si sa dvadesetak opruga sto si dodao otezao ga za 200 kg.

Malo zemlje na gredi,rotorima,daskama,S oprugama,a možda je i vaga bila na programu tara otkup

- - - - - - - - - -

Ima i kod nas jedan koji je tako za repu već par puta prošao germinatorom... Po mom mišljenju, samo trošenje nafte.
A da nije možda isti germinator kao moj???

Није то уопште пуно пута. наша задруга, рецимо летос после скидања пшенице, прошла је те њиве са подривачима, затим крајем августа, прошли су те исте њиве са тањирачама, да би их орали јесенас, затим прошли су са спремачима у јануару, а ћале ми каже да су ето пре неки дан терали герминаторе поново у те њиве. И вероватно да ће још једном, пред сетву терати герминаторе...збијеност на нивоу...

Drugo su gaženja pre zimskih padavina i mrazeva,to mi je bilo da njiva što ravnija prezimi,i da i ovo malo padavina sačuva,a sad sam imao samo jedan prohod

I za sledeće proleće hoću nazad prednji rotor (krimler tip) da zamenim za crosskill tip,da se vlaga bolje sačuva,bolje zbije posteljicu,a zadnji krimler će napraviti 2cm mekanog prekrivača

Još nekoliko"zatvaranja zimske brazde i čuvanja vlage"i neće biti potrebe da se to radi
dsc0860.jpg
dsc0859.jpg
dsc0862.jpg

Isti prizor i kod mene, a vidim da je komšija spremio njegovu njivu. Mora da je to radio juče po onom vetru...

Nazad
Vrh