Predsetvena priprema zemlje

Za njive koje su se lose uzorale jesenas trebalo je preci tanjiracom odmah posle oranja u jesen. Ja sam danas setvospremacem isao prvi put gde je bila repa i gde se traktor od 125ks junacki borio sa 3 brazde da to uzore. Sta ce na toj njivi roditi bas me zanima. Malo sam poravnao ali ima grudvi i kao pesnica. Gde je bila prizma tri puta sam prosao i sad to lici na nesto.

Malko si zakasnio Bojane. Ja sam zatvorio brazdu i to krajem februara samo na njivama gde je izvlacen stajnjak u decembru pa je oranje bilo malo nakoceno. Uradilo se super.

Danas bio u prolazu pa slikao sta sam juce spremio... Jedan prohod za dva puta je bilo vlazno... Mada je i ovako lepo ispalo,precicu jos jedanput ali danas nisam hteo nista da diram jer se bas naoblacilo..

img2937.jpg

Za mene je njiva pripremljena za setvu ako,osim što naoko izgleda ravno,sitno(a ne prešina),a i ispod površine ponovo sabijeno,a ravno (da posle možeš terati u prskanju 10-12km/h,a da netrucne nimalo) e onda je priprema ODRAĐENA,a ne samo rađena

Danas sam bas gledao ovo sto pises. Pratio sam sabijnost i ravninu posteljice u nekoliko navrata na razlicitim parcelama negde sam jednom prelazio a negde dva puta. I samo ako se malo zagleda covek sve se vidi. Jedino kad se priprema za repu ima jako malo razgrtanja dok pri dubljim pripremama treba i lopata

Ja i za kukuruz i za soju pripremam kao za repu,na istu dubinu,i u takvo sa "oštrim" ulagačem nodetka poseje na 6-7cm dubine,ali to dođe na 2-3cm u vlažno,odnosno u netaknuto,ispod radne dubine germinatora

I to onda nice u jako velikom procentu.
Zardjace ti podesavanje germinatora. Onda nece moci da se steluje po dubini.

I ja sam bio pobornik plitke pripreme ali sam odustao od toga. Pre nekoliko godina zemlja u vreme setve je bila malo mokrija i a priprema bila jako plitka. Kukuruz smo usejali nekoliko cm u tvrdu zemlju koja se naglo osusila i brazdice se otvorile jer je bilo malo sitnog sloja ( pokrivaca ). Zrna kukuruza su bila nepokrivena u otvorenim brazdicama ali sva sreca redovono su padale kise i nikao je kukuruz ali da nisu padale kise mogla je klica da se osusi.

Sa raspuštenim oprugama paralelograma i dobrim ulagačima nema šanse,osim ako je ubijeno na mokro tragovima

I posle setve OBAVEZNO KEMBRIDŽ da nepobegne vlaga

Ja mislim da kembriz sluzi za uspostavljanje kapilariteta sa povrsinskim slojem, sto ima za cilj kvalitetno nicanje jer se voda krece kapilarima ka gore tj semenu , medjutim , ako ima dovoljno vlage za nicanje, kembridz ce pospesiti isusivanje povrsinskog sloja. Ono sto je interesantno je da korovi bolje nicu na zemljistu koje nije idealno ravno pripremljeno, zbog toga sto zemljiste bolje prima zrake svetlosti i temperaturu.

Samo da se složim sa kolegom cicimoricom , ni ja nisam za plitku primpremu . Najviše bi volio da mogu da pripremim pola metra u dubinu , ali u jednom prohodu kad bi moglo . Na sijačici i vozaču je da riješi probleme zbog kojih svi kažu da treba raditi plitku pripremu. Dakle isto kao cici... prije par godina sam promijenio mišljenje i sad radim što dublje to boljee . Praktično uglavnom bude sa dva sjetvospremača koji idu bukvalno jedan za drugim , prvi ide duboko a drugi ( kao rau finišer nešto ) on ide plitko . Mišljenja sam da je najviše ljude zavarala tvrdnja da je kukuruz na uzglavnicama najbolji zbog tvrde podloge što nije tačno.

@MomoSaric
Ne moze vozac sijacice da resi problem ako si preduboko pripremio ili ako je plitko, pa nema dovoljno sitne zemlje da zatrpa brazdicu.

Mislim ako je preduboko , a ne preplitko. Kvalitetna sijačica i dobro podešena . Sa ovim nelogičnim nošenim što radimo nije baš lako al može . Sijačica bi trebala da bude vučena pa makar i 4 reda al nema veze šta je tu je. Ako na novoj olt (nodet ) sijačici npr dodju raonici takvi kakvi su , onda nama nije dobro pa ih navarimo , naoštrimo i sl , pa nam sporo prvom da sijemo pa tjeramo drugom , pa nam odjednom nisu dobri klasični nagazni točkovi u V položaju nego su bolji gumeni ravni zato što su na Gaspardu ,....

Nazad
Vrh