Ako ti je plitko oranje strnjike redovna praksa i ako ovu operaciju izvodiš pravilno - što širi i što plići zahvat(ne dublje od 15 cm) onda za prskanjem nema potrebe. Kod pravilnog postupka dolazi do prevrtanja plastice za 180 stepeni umesto za 90 kao kod dubokog oranja pa Priroda sama učini svoje.
Ne znam šta ti je taj Sudan? Sudansaka trava
(sorghum vulgare var. sudanese) ti se javlja kao opak korov? Ne bi trebalo. To je jednogodišnja biljka. Da je ne brkaš možda sa divljim sirkom(
sorghum halepense)?
Ako zbog velike zakorovljenosti divljim sirkom ili još gore zubačom moraš i da prskaš onda bih ja na tvom mestu učinio ovako:
1. Istog dana ili sutra dan ili prvom prilikom, u svakom slučaju što pre po skidanju strnog useva treba izvršiti ljuštenje strnjike. Ako kombajn ima sečku onda je stvar daleko brža i jednostavnija, a ako treba da presuješ slamu i odnosiš ili da je razbacaš traktorskim razbacivačem onda neminovno gubiš dragoceno vreme. Ja najčešće prođem traktorskim razbacivačem pa to onda ispadne najčešće tek sutra dan za ljuštenje. Zašto se žuri sa tim? Pa iz prostog razloga jer usev koliko-toliko drži vlagu u zemlji, a po skidanju počinje rapidno isušivanje pa je ovu operaciju svakim danom sve teže i sve skuplje izvesti.
2. Posle prve makar i najmanje kišice podrljati lakom drljačom da se isprovocira nicanje korova iz semena i eventualno neizoranih rizoma.
3. Kada korovi niknu i dostignu visinu od oko 20 cm pristupiti tretiranju parcele totalnim herbicidom nakon čega ne bi trebalo preduzimati ništa narednih dvadesetak dana.
4. U tom slučaju se nema vremena za još jedan ugor pa se pristupa dubokom oranju čim se steknu uslovi za to.
E vidis ja nisam nikada to radio i nemam pojma kako se ore plitko....zato sam i pitao. Znaci sto siri zahvat i sto plice, nisam znao za taj siri zahvat npr...podesio bih plug kao za dubinsko oranje :/ a daaaaa, pomesao sam ga sa sirkom, izvinjavam se! U pravu si! Imam problema, ne ogromnih ali uvek pustim da izadju pa ih oprskam, medjutim sl god opet nikne, mada cujem ko prska posle strnjike da nema slgod u kukuruzu sirka, a meni to nikada ne uspeva, nije mi jasno to bas, mozda nesto pogresno radim...a ove 4 stavke sto si naveo uvek radim, svake god...sem drljanja, to nisam ni znao da se radi, ako mislis na tanjiranje, to znam da rade ljudi....u svakom slucaju probacu ove god da zaorem plitko i da ne prskam, pa da vidim sta ce biti....hvala ti za savete krle!!