Predsetvena priprema zemlje

Gorane svaka ti cast ti znas da si spremio njivu za setvu.

Ne hvalim ga zbog toga , nego sto ja stvarno obozavam rad Roto Drljacom. Ja prodao svima , a licno nikada nisam radio sa RD , tacnije nisam imao prilike.

@Kish

Ako nesto nemas a znas ko ima i voljan je da pozajmi, ti uzajmi. Mislim da je korektno da se dopunjujemo medjusobno mehanizacijom jer nemaju svi sve sto je potrebno. Najlakse je prekrstiti ruke i kas'ti da si bespomocan..

Posle svega sto sam video i probao, definitivno RD (samo u najgorim situacijama) i Kompaktor zavrsavaju posao na 99,9% parcela.

Nema predaje,to nisam rekao.
A rd nazalost,kod nas bas niko nema,a voleo bi da je zaista probam i mislim da je prava stvar.

Nekada ne vredi silovati.Juče smo probali sa rotodrljačom i nisam zadovoljan .Sačekaćemo kišu za 10-ak kj .Ostalo je posejano.

Ne treba silovati ništa pa tako ni zemlju.
Nije ni RD savršena jeste da razbija i uradi posao ali na nekim zemljama napravi tako sitno da posle prve kiše biće pokorica samo takva.
Druga stvar je što se sa njom troši više nafte i sporo ide.
Danas rađena parcela koja je imala i previše vlage,hteo sam da odustanem ali pošto mi je 10-tak km od kuće ipak nisam,neću bar dva-tri dana da je sejem.

@talianu
Kojom (u proseku) brzinom ide Belarus,koji rang i koja brzina menjaca i koja je potrosnja po hektaru?

Ovde je juce posle podne radjen drugi prohod setvospremacem.Prvi prohod odradjen posle oranja.Vlage ima dovoljno.
fotografija06141.jpg

fotografija06171.jpg

Ova njiva je podrljana pocetkom marta,pre kisa i snega.
Do pre neki dan je bilo tinjavo,medjutim,danas se ucinilo kao nikada do sada.
photo0001.jpg

Nemoj te se sekirati, tek mali procenat ljudi je napravio pepeo za setvu, sto i nije tako bitno, bitnijeje sto ima dosta vlage u setvenom sloju i toplo vreme, nicanje je izvanredno!

Kako gde ima vlage!

Ja sam juče sejao soju na 7 cm dubine, i tek što je seme ušlo u vlažno. Sad se jedim što nisam pustio još dublje, jer će polsle sejalice još dodatno da se isuši setvena brazdica...

Oni koji nisu posejali do sad bolje nek cekaju da padne malo kise. Soju bubati na 7 cm sa ovakvom energijom je jako lose. Obisao sam neke moje parcele koje su sejane 20. i 21. i evo je soja vec je ugledala svetlo dana, a od tad je vlaga otisla za nekih 2-3 cm.

На лошијим земљиштима се влага повукла пре пар дана, и семе је само набубрило и ту стало.
Слажем, са таквом енергијом не треба сејати дубоко. Из тих разлога сам и користио Славол С, али није баш нешто помогло.

Sve pliće od 7 cm ne bi bilo u vlažnom, a računao sam na veoma toplo vreme pa sam se odlučio na tu dubinu. Osim toga, ko zna kad će sledeća kiša i koliko će je biti, a i nije početak aprila već kraj...

Nazad
Vrh