Predsetvena priprema zemlje

Covece kod nas cemo se jos malo poubijati kako bi dosli do obradive zemlje, a neko ima i ne koristi tj ne odrzava taj resurs. :

A sta je domacin cekao do sad?

Ne moze vise da radi jer je imao mozdani udar ali i dok je bio zdrav ista je bila situacija. Ima oko 80 KJ zemlje i sve mu je u katastrofalno losem stanju. Otprilike svake druge godine poseje ali se korov uvek pobrine da ne mora da baca pare na placanje kombajniranja. Djubrivo nije bacio verovatno 10-15 godina ali nece ni da cuje da da u zakup.

- - - - - - - - - -

Sada ima puno zelene mase pa samim tim nemora bacati djubre jer ce biti puno azota od sirka:haha:

E da je samo sirak u pitanju nego ima i takvih korova koji jos nisu ni izmisljeni. U flekama koje su velike po nekoliko KJ je takva palamida da je gruber izvlacio korene debele kao prst na ruci i dugacki po pola metara. U jednoj parceli sam naisao na fleku pirevine i od njenih korova je otpor toliko bio da je u momentu zagusio traktor sa 1700 na 1200 obrtaja.

Evo kako je drugar,clan kum,pobedio nase teske ritove.
Posle psenice je uzorano,negde pocetkom novembra je ispremirano bez rotora i sada u prolece nista nije dirano,sem popravljanje puteva sto su kroz njivu pravili.Usejano je sa gaspardovom sejalicom.
Gde je presao spremacem,tu nije tako dobro nicanje,kao ovamo gde nije dirano.
photo0048.jpg

Popravljen put.
photo0047.jpg

Danas sam video da je počela da se radi priprema.Nisam oduševljen jer se tragavi od traktora poznaju.Skinuli su rotore verovatno da im ne lepe i guše.U svakoj i maloj dolji traktori ostavljaju vagaše iza sebe.To sam video na njivama lošije klase tako da verujem da bi se na višljim terenima moglo raditi kako valja.

Nazad
Vrh