Predsetvena priprema zemlje

Ajd sad budi pametan, jedni viču rano je ujesen zatvarati brazdu, drugi viču nemoj u februaru i martu rano je, mokro je, zagažavaš, treći u aprilu, mokro je za pripremu, sačekaj još malo da se prosuši a sad odjedared suvo, kako se to sve iskundači, zato kod mene važi pravilo što možeš danas ne ostavljaj za sutra.:ppozdrav:

Dvaput gruberisano nepaljeno kukuruziste ( slika je od jesenas )

24pb42p.jpg

ista parcela danas

d5hu9.jpg

Ajd sad budi pametan, jedni viču rano je ujesen zatvarati brazdu, drugi viču nemoj u februaru i martu rano je, mokro je, zagažavaš, treći u aprilu, mokro je za pripremu, sačekaj još malo da se prosuši a sad odjedared suvo, kako se to sve iskundači, zato kod mene važi pravilo što možeš danas ne ostavljaj za sutra.:ppozdrav:
Kod nas se definitivno bolje spremilo ono sto je jesenas zatvorena brazda

Problem je sto to zimsko oranje nije izmrzlo kako treba.Ko je odradio u jesen setvospremacem ili drljacom lepse je usitnjeno.

Ja sam u jesen za kukuruz uspeo sve da poravnam jednom drljačom sa rotorima a u martu ostalo i to se bolje uradilo nego što smo u aprilu spremali pred setvu.

Oko izmrzavanja oranja je diskutabilna priča. Kad su bili najveći minusi u decembru bio je već dobar snežni pokrivač na zemlji. Kasnije je zima bila blaga...

Ja razmišljam o nekoj velikoj drljači sa rotorima.Ne čupa vlagu kao setvospremač ali pravi leju što nije dobro ako prepljeska kiša,stvori pokoricu a imam loše iskustvo sa pokoricom.Nema pameti,svake godine je drugačije.

Nas trojica smo neko vece pricali i zakljucili da treba imati nekoliko masina za predsetvenu pripremu kako bi odgovorili svim mogucim situacijama. Laka drljaca (za zatvaranje u jesen), setvospremac, teska tanjiraca i germinator. Takodje ne bi bilo lose imati jos i rotodrljacu. Sa svim ovim prikljuccima 99% se moze u svakoj situaciji naci resenje,

Na koju dubinu treba da ide ugaranje u odnosu na standardno oranje? Pitam je l nisam nikada to radio a hocu ove god da probam....i jos nesto, je l moze da se ugari i na jesen da se prodje spremacem i seje opet zito na zito, je l ce biti problema nekih?? Imam sudana dosta na jednoj parceli pa sam mislio da dve god za red idem zito da ga sredim malo...kakva su vasa iskustva?

Zato sam i napisao AKO.Mada ako je u pitanju neka druga zasejana kultura onda teoretski ne može 2 oranja jer nema vremena.Logično jel?

Nazad
Vrh