Predsetvena priprema zemlje

Ja imam neke parcele koje tek cetvrtak-petak napadam,jer pre ni nemoze zbog vode.
Juce sam hodao po njima,drljane su pre snega,mekano je,e sad kako ce na kraju biti...[/QUOTE]

I mi u Beodru cemo spremirati za setvu i sejati tek pet-sub jedno parce. nema vode, ali ne da je blatljavo bilo, nije ni zatvorena brazda, jer i pre snega je stajala voda, nego je i proslog vikenda (mislim da je bio petak) propao i mali ursus, samo je par sekundi (ili metari) falio da zaglavim u sred njive prilikom rasturenja vestaka... i mislim da ce biti ista prica kao u okoline Jermenovce, kod cicimorica, pa ce zabetonirati... cekacemo da se osusi, pa u trenutak kad mozemo uci, udjemo, spremiramo i sejemo, pa nadam se da nam ce uspeti "timing", pa nece zabetonirati, ali plasim se jer imamo samo jednu sansu, i to od jutra do vece, pa ako ne uspemo, onda gotovo...

Uh, a ja mislio da sam zasrao predubokom pripremom i time isušio setveni sloj. Sad vidim da to nije samo kod mene. Kombinacija vetra, toplog vremena i setvospremača je učinila svoje...

U nedelju kad smo sejali kukuruz, u dva navrata smo produbljivali setvu da bi zrno bilo u vlažnom. Spremao sam na 8 cm dubine a već je na 5 cm dubine sve suvo.

Jednostavno nisam smeo pliće da spremam. Za kukuruze sam još i mogao jer mi ih seje komšija sa Gaspardo Magicom, ali za soju nisam smeo jer je sejem sa mehaničkom OLT sejalicom, a ona jako isuši setvenu brazdicu pa moram uvek dublje da sejem soju...

Kod nas je jos vlaga relativno blizu i semena klijaju jako brzo i za eventualno 2-3 dana ce se polako probijati na povrsinu.

Jedan moj komšija potanjiro jedan trag i tako ostavio dva dana.I to povelika njiva .
A jedan drugi ore i to duboko.Nije loša brazda ,samo ni on neide odma ,neznam zašto ,a baš ima traktora i radnika za volju.
Zeleni kolo vode ,ali nedaju se ni crveni.Navodno po njegovoj priči ,hoće da proba ove parcele proljetno .Kaže da puno bolje pije vodu kada zaljeva ,a tamo gde je zimsko sve ode niz dole u kanale ,kaže slabo hoće u zemlju.:sta: Ovo kao u @frenky@ teško da se može ičim doterati ovde kod nas.Ipak se nekaže džaba "ko u Bačkoj"
snp2xj.jpg

Poslednja izmena:
Danas spremao njivu sto sam pre neki dan uzeo u arendu, bacena urea i odmah 2 prohoda vlage koliko hoces!
a posle spremao njive za suncokret na koje pre jedno nedelju dana uradjen prvi prohod, tu je dosta suvlje, sutrasnja setva mora na vecu dubinu.

Za "beton" zakon sjetvospremač i to što dublje i ne brzo . Dosta lijepo se može spremiti ali ići odma drugi prohod trag za tragom po dva puta . Vlage će u pokorici faliti , tu se nemože ništa , možda ako se brzo pripremi i posije , po moućnosti povalja , možda se i vrati vlaga malo prema površini.

Da vidite da ni u Backoj nije sve bajno:

Njiva je V ili cak VI klase, nije obradjivana sigurno 10-ak godina i jesenas je uzorana na vreme. Ne mogu da verujem da od silnih kisa i mrazeva bez tanjirace ne moze da se uradi posao. Gruberom nisam ni smeo da idem jer su to kaisevi od zemlje i samo bih ga zagusio..

Bubu...jedno je raditi domacinski,pa kad odes i vidis da si sa svojom mehanizacijom bespomocan.
A drugo je uzeti neku zemlju,prema kojoj se nije domacinski ophodilo,pa onda se tu lomatas da je dovedes kako tako u red.
U Banatu jednostavno ne ide,druga godina za redom vidim da ljudi sa velikim drljacama urade odlican posao,mi ostali idemo u ....

Ne mozete vi iz Srema i Banata samo reci: "U Backoj je laka zemlja". I sam kazem da je najbolja zemlja u Vojvodini na potezu izmedju Curuga, Temerina i Srbobrana, ali ima i lose zemlje po Backoj, primer je Biserno ostrvo. Ima jos zemlje u Curugu slicne Bisernom (5. rampa, Dzigura, Ostrovici...).

Jedan prohod, malo lakša zemlja (jedina parcela 4 klase) odmah do sela jedan prohod ništa nije dirano od oranja izvučeno deset zmajevki stajnjaka jesenas.

Druga i treća slika ,međa sa komšijom ,prosudite sami u trenutnoj situaciji koja je razlika između spremača i RD.
Vlage ima dosta.

Nazad
Vrh