Predsetvena priprema zemlje

Ja razbacao 250 kg/ha ureje prosao jednom drljacom, sledece nedelje idem setvospremacom i setva.......:osmeh:

2w2juzd.jpg

2hcdaog.jpg

Danas ništa nisam uradio (možda jedno pola jutra) od pripreme, a tri puta sam išao da spremam.

Prvo mi je odmah jutros crkao ležaj na točku spremača pa sam se prvi put vratio kući.

Taman sam sredio točak i krenuo na njivu, i u transportu mi pukne opruga na spremaču (ona što je vezana na kupu).

Vratim se opet kući (sad nisam ni stigao do njive), prebacim oprugu sa malog spremača i opet odem da radim.

Napravim dva kruga na njivi i osetim da smrdi guma. Stanem i vidim da remen preklizava preko remenice alternatora, koja se malo okrene pa opet preklizi i tako... Otišli ležajevi u alternatoru, otpustim remen i pravo kući dok ne blokira skroz. Odnesem alternator do majstora i kad je bio gotov bilo je već 16.30.

Više nisam hteo da idem danas na njivu, kad je maler bolje da sedim kući... :osmeh:

Ljudi,opušteno,do 15 maja će se posejati a ostalo je u božijim rukama:ppozdrav:Poprilično je na većini zemljišta skocano a i ima manji procenat gde su uslovi za pripremu i setvu dobri.

Tačno , a i ne kasni se mnogo kad se pogleda npr kukuruz kako će izaći izgleda za 7-8 dana od sjetve . Kad se sije redovno početkom aprila obično mu treba 15ak dana .

Pre neki dan sam uradio dve parcele ritske crnice ,pola njive bi se moglo sejati a druga polovina (stajala je voda) ,su grudve kao "frtalj" cigle.

dobre su grudve.
Na ovakvim zemljama tesko moze bolje od ovoga,mozda da imam rd.
Mozda bi ona nesto bolja ucinila,ali posto je maja tu...

- - - - - - - - - -

Ljudi imate li problema za zabetoniranom zemljom? Pre 4-5 dana se nije moglo ulaziti u parcele jer su bile blatnjave a sada je sve toliko zabetonirano da kada se spremi nema vlage za nicanje. Da li je jos kod nekoga slicna situacija?

Ja imam neke parcele koje tek cetvrtak-petak napadam,jer pre ni nemoze zbog vode.
Juce sam hodao po njima,drljane su pre snega,mekano je,e sad kako ce na kraju biti...

Ja imam neke parcele koje tek cetvrtak-petak napadam,jer pre ni nemoze zbog vode.
Juce sam hodao po njima,drljane su pre snega,mekano je,e sad kako ce na kraju biti...

Daj boze da nisam u pravu ali mislim da ce se to zabetonirati. Takav je scenario bio i kod nas. Imali smo 2-3 dana kada se moglo lepo spremiti naravno i posejati ali je to neizvodljivo za tako kratko vreme. Suncokret je posejan u dosta dobro pripremljenu zemlju, pola kukuruza i idealnu i niknuce lepo, 1/4 kukuruza ce biti u prilicno dobro pripremljenoj zemlji a 1/4 u polu vlaznu polu suvu. Za soju cemo spremiti i cekati kisu pa tek posle setva. Nesmem da rizikujem da posejem u poluvlaznu zemlju jer mi je pre nekoliko godina propalo seme soje u zemlji i presejavao sam vise od 100 KJ.

Ljudi imate li problema za zabetoniranom zemljom? Pre 4-5 dana se nije moglo ulaziti u parcele jer su bile blatnjave a sada je sve toliko zabetonirano da kada se spremi nema vlage za nicanje. Da li je jos kod nekoga slicna situacija?
Ima sličaa situacija kod mene, a nije ni voda stojala na njivi, takava je struktura zemlje, brazda zatvorena pre snega spremano pre neki dan i vlage za nicanje nema

Kiraj na to sam mislio.
Ja sam inače sa RD spremao i napravi u jednom prohodu takav setveni sloj da ove godine u našem ritu ne može parirati ni jedna druga mašina.
Juče sam spremi parcelu koja je bila blatnjava na jednom mestu nekih 20 m2 i danas tamo zapao sa traktorom kao mazga iskreno nisam ni primetio kako je napravila setveni sloj koji se osušio i bio kao i cela njiva a dole ostalo blato.Ko ima RD moj mu je savet da proba na parcelama gde zbog specifične godine klasična oruđa ne urade valjan posao i još nešto što se tiče vlage čuva je odlično jer pre neki dan sam sejao parcelu koja je bila spremljena 4 dana pre setve a posle sejačice sve se crnilo od vlage a inače je u Alibunarskom ataru i malo je peskovita (laka) zemlja . Sutra planiram u Cicijevom ataru jednu parcelu mada tamo imam problema u međama i u suvim godinama.

Idemo sutra da probamo da spremamo sa rotodrljačom,u pitanju je 10-ak jutara.Jednom je prošao setvospremač ali slabo je uradio.

Apsolutno, ja na pojedinim parcelama imam seme koje je u suvoj zemlji , a deo semena vec klijao, po svemu sudeci imacu neujednaceno nicanje.2011 i 2012 sam imao izvanredne sklopove, pa je susa zbog pregustog sklopa uzela danak, kako stvari stoje ove godine ce sklop biti losiji a zaliha vlage koliko hoces...nikako da naucim!

Kod mene gde je jesenas zatvorena brazda odlicno se spremilo samo jedan prohod rau drljacom i setva,a za lubenice nisam poravnao jesenas strasno koliko ima dzomba kao da je proletno oranje.Kod nas definitivno su se bolje spremile njive na kojima je zatvorena brazda jesenas

Nazad
Vrh