Predsetvena priprema zemlje

Ja se nadam da je izmereno ok,jer ovaj meteogram sto si postavio je "stariji" 2 dana.
A bitna cinjenica je ta,da svakim danom temp.ide gore.

Ne može za dva dana da skoči temperatura na toj dubini za 10 C. Može za 1 C, a to je otprilike koliko može i da odstupa od Šapca. Pazi kad meriš da ti ne bije sunce u termometar. Ne znam kakav imaš, ali probaj da ga pokriješ nekom kutijom i ostaviš tako oko 5 min. Tih dvadesetak stepeni je tada temperatura vazduha bila oko 20 C. Dakle nemoguće je da je i 10 cm ispod površine isto toliko, naročito ne u doba dana koje je označeno. Temperaturni maksimum na dubini od 10cm. kasni za onim na površini oko tri sata, a na dubini od 30 cm kasni 12h. Na dubinama od preko 30 cm je temperatura noću i zimi veća nego na površini, a leti i to tokom dana je obrnuto. To je ono koliko ja znam o toj temi, a ja sam inače teški laik za to.
Ima Automatska merna stanica i u Kikindi, ali nema pristup preko interneta ili barem ja ne umem. Šabac je dostupan, a i tu je blizu pa ga ja uzimam kao pouzdan orjentir. Nisam ja stručan niti imam odgovarajuću opremu da izmerim precizno ni prase za ražanj:haha: , a kamo li temperaturu zemljišta.

Kupio sam ovog proleća polovan setvospremač IMT 2.90 sa duplim rotorima, pa sa njim spremam. A njega Rajka samo prvom može da vuče. Probao sam i drugom, može, al' jedva i to samo po ravnom. Čim naiđe na brežić stenje i padaju obrtaji, i mogu samo da je saranim tako. A to mi se ne radi, dovoljno mi je i ovo troška (1k e) što sam imao da je dovedem u željeno stanje...

E sa tim setvospremacem ne mere 2 brzinom. I prvom brzinom joj je teeesko. Takav sam i ja kupio u ruja ima sta vuci, mozda bi i mogao 3,2 ali bila bi patnja, a to meni ne treba malo zemlje imam, pa je i 2,9 dosta.

Imam ja i manji IMT-ov spremač (2.1m), al' ovaj što sam kupio nije imao točkove pa sam sa malog prebacio na veliki. Za drugi prohod bi mnogo bolja opcija bila da idem drugom brzinom sa manjim spremačom (iako on ima samo jednostruke rotore, zbog veće brzine bi bolje uradio nego ovi dupli rotori al' polako (7.3 km/ha) ), samo me mrzi da sad opet vraćam točkove... :osmeh:

Ja momentalno imam spremač 2,20.Da li bi ga 82-a pokidala.U tom slučaju bi spremao sa zetorom.

Nece ga pokidati ako ne budes leteo po njivi i zario opruge 20cm u zemlju. Podesi da radi na dubini na kojoj si radio i ranije i teraj slobodno.

Ja sam juče na 6 parcela uradio 64 jutara kombinacija Belarus 1523.3 i setvospremač Consum 5,5 m potrošnja mi je oko 3 litre po jutru zato što vozim 8,5 km/h zbog dubine da bih malo poravnao teren.Sledećih dana setva nadam se da će biti lakše jer mi je mali sad kući da mi donosi seme od kuće i da malo valja kukuruz posle setve zbog korova :osmeh:

Ja momentalno imam spremač 2,20.Da li bi ga 82-a pokidala.U tom slučaju bi spremao sa zetorom.

2,80 je za Belarusa velikog optimalno da može da juri. Izvinjavam se, bio sam kod kuma na 24,2 + PDV rod'endan pa sam malko pijan, ali to je to! 1,9 ja vučem sa Vladimircom, pačije šape ili 2.20 kopia. :ppozdrav:

2,80 je za Belarusa velikog optimalno da može da juri. Izvinjavam se, bio sam kod kuma na 24,2 + PDV rod'endan pa sam malko pijan, ali to je to! 1,9 ja vučem sa Vladimircom, pačije šape ili 2.20 kopia. :ppozdrav:

Sad sam ja u februaru kupio Rusa,sad treba i prateću mehanizaciju a komšiluk proklet

Priprema za sjetvu kukuruza. Iza prvog traga moglo se odma sijat, al sam ipak još jednom prešo.

2cyp10x.jpg

E sa tim setvospremacem ne mere 2 brzinom. I prvom brzinom joj je teeesko. Takav sam i ja kupio u ruja ima sta vuci, mozda bi i mogao 3,2 ali bila bi patnja, a to meni ne treba malo zemlje imam, pa je i 2,9 dosta.

Tata mi je pricao da je on sa 560 kad je bio nov, vukao spremac 2,9 sa daskom i jednim redom rotora drugom brzom. Od kako ga ja ganjam ide prvom, vise puta sam probao drugom ali se uglavnom jako gusi. Jedino dok sam radio neku peskulju u arendu, tamo je isao drugom.

Nazad
Vrh