Ja se nadam da je izmereno ok,jer ovaj meteogram sto si postavio je "stariji" 2 dana.
A bitna cinjenica je ta,da svakim danom temp.ide gore.
Ne može za dva dana da skoči temperatura na toj dubini za 10 C. Može za 1 C, a to je otprilike koliko može i da odstupa od Šapca. Pazi kad meriš da ti ne bije sunce u termometar. Ne znam kakav imaš, ali probaj da ga pokriješ nekom kutijom i ostaviš tako oko 5 min. Tih dvadesetak stepeni je tada temperatura vazduha bila oko 20 C. Dakle nemoguće je da je i 10 cm ispod površine isto toliko, naročito ne u doba dana koje je označeno. Temperaturni maksimum na dubini od 10cm. kasni za onim na površini oko tri sata, a na dubini od 30 cm kasni 12h. Na dubinama od preko 30 cm je temperatura noću i zimi veća nego na površini, a leti i to tokom dana je obrnuto. To je ono koliko ja znam o toj temi, a ja sam inače teški laik za to.
Ima Automatska merna stanica i u Kikindi, ali nema pristup preko interneta ili barem ja ne umem. Šabac je dostupan, a i tu je blizu pa ga ja uzimam kao pouzdan orjentir. Nisam ja stručan niti imam odgovarajuću opremu da izmerim precizno ni prase za ražanj , a kamo li temperaturu zemljišta.