Predsetvena priprema zemlje

Zar tu nije problem visok nivo podzemnih voda?
Ja imam tako nesto na parceli koju radim, sreca medja je blizu pa cu po medji iskopati kanal za odvodnjavanje.

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

Takva je to zemlja. Nema tu druge nego samo odneti jedan sloj pa nasuti drugi redovne zemlje. Imam i ja toga, dokle god ima vlage upadaš skroz. A čim se malo prosuši da možeš preći preko toga onda je beton. Sve tandrče od gore... Oće malo podrivanje da pomogne, brže se isuši, ali mora svake godine.

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Sklanjati sloj zemlje i menjati ga??
A šta mislite da se ispod nalazi?
Kada su pre nekoliko godina radili put izmedju Bečeja i Bačkog Petrovog Sela kopano je oko 1,5m u dubinu i nasipano da se ceo temelj puta učvrsti.U tom potesu je neka slatina,glinuša zlo i naopako,sve i svašta.Sa cele dubine koju su kopali je vadjena slična vrsta zemlje koja nije ništa kvalitetnija bila na većoj dubini nego u gornjem sloju koji se na silu obradjuje.

Radim jednu takvu njivu gde su sticajem okolnosti tri vlasnika. Ovaj što je u sredini je navukao jedno 25-30 kamiona zemlje tu gde je slatina a ide popreko preko cele parcele. Tu na njegovom delu više nema problema a kod ovih sa strane muka.

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Imam i ja jedno četvrt kj na sred njive od 3 kj,Starci su pre xx godina konjima navukli zemlju i sredili je ali komšija se bolje snašao u komasaciji pa su zamenili parcele tako da naslednici rade sređenu a ja njihovu slatinušu.

Tako je i ovde na ovoj parceli.U pitanju je manje od četvrtine parcele i to baš gde ne treba.Normalan deo pa ova slatina i onda opet normalan.

Ima resenja za te slatine ali je skupo ,treba nasipati gipsom ,negde u Subotici ima fabrika gde je on nusproizvod pa ga odatle vuci da bi se Na zamenuo sa Ca u hemiskoj reakciji,potrebne su velike kolicine tako da sam posao veoma kosta,to bi drzava trebala da pomogne ali ko sto svi znamo njih neinteresuje .Koliko se secam ja sam napisao ,davno su nas ucili otome na fakultetu ,ako neko zna tacnije neka me ispravi.I jedan savet Maticu dobronameran naravno netreba ti takva arenda:ppozdrav:

Na Galadu (Kikinda) ima nekoliko oaza slatina .Znam da su jednu (pored puta) probali da saniraju još u dobra vremena kombinata,ali bezuspešno.

Stajnjak ne pomaze (mozda bi pomoglo jedno 100 godina djubriti sa 100t/ha). Kubik crne zemlje se prodaje za oko 5e kod nas, bager da utovari 1e/kubik, prevoz za 20 kubika (cetvoroosovinac) 2.5e/km. Ako ima 1/4 jutra da kazemo 1500m2 minimalno 600 kubika zemlje x ~7e = 4200e. Skupo i isplativo samo na malim povrsinama (100-200m2) i ako je vlasnistvo.

Ај и ја да тутнем коју из ај да назовем сетвене припреме наших ораница:)8-)

IMG-20200321-104955641.jpg
IMG-20200321-123255264-HDR.jpg

И покушај да се разор затвори међ комшијама
IMG-20200321-113941926-BURST000-COVER-TOP.jpg

Nazad
Vrh