Predlozi mera za unapredjenje poljoprivrede od strane države

Odg: predlozi mera za unapredjenje poljoprivrede od strane drzave

Dragan18 je napisao(la):
min.50 max100 hektara po gazdinstvu... :cao: :cool:

ili taj minimum jos malo smanjiti i to je to ... eto od 30 do 100 hektara...
Post je spojen: [time]1265125123[/time]

Mislio sam na ovaj predlog. Inace kod nas u selu ima oko 50-ak gazdinstava koji nesto vrede a od kojih ce za 10 godina ostati 10-ak. Trnutno ima oko 150-200 registrovanih gazdistava ali posle ove obnove tesko da ce biti i upola. Ja znam bar njih 10 koji nece obnoviti gazdinstvo.

Dicki predlog nije los ali u praksi tesko da moze da se sprovede... ::lose::

OBAVEZNO da se gospodin NADLACKI javi povodom ove javne debate i da neku smernicu ili sugestiju. da sve lepo zamislimo i prezentujemo to gospodinu MINISTRU :ppozdrav: :cool:

Nema tu mesta za vrede ili ne.Vazno je da svi dobiju podjednaku sansu.Sigurno bi se ovo gore {sto sam pisao] moglo vrlo brzo dopuniti, ali to nije problem kada je temelj dobar i posten.Ako neko misli da je neposteno ili ne korektno, prema bilo kome hteo bi cuti protiv argument.

svako od tih registrovanih bi mogao da zivi od roda sa tih recimo 5 hektara?? ??

Ma to dali bi mogao to zna njegova zena, a on je dobio sansu, kao svi,

Ma i ja sam za pravilnu i postenu raspodelu i prelog je dobar. Pod tim "ne vrede" ne mislim da su to losi ljudi,nego su to gazdinstva koja u dogledno vrema (3-6 god.) se nece vise baviti poljoprivredom je nema ko da nasledi sede glave,a ima i mladih koje poljoprivreda ne interesuje. Vodjen tim,a i u tvom predlogu stoji,smatram da ne treba sve styavljati u isti kos po tom principu jer je dosta gazdinstava otvoreno proforme. U svakom selu se zna ko se ozbiljno bavi poljoprivredom,bez obzira na kolicinu zemlje,i to bi se vrlo lako moglo odraditi na nivou same mesne zajednice. Mi koji smo bili zainteresovani smo se skupili i dogovorili,ali onda se pojavi neko sa strane ko kroz poljoprivredu pere ko zna kakve pare i napravi sranje. To se mora spreciti da se nebi napravio jaz izmedju exremno velikih i exrtremno malih. Jasno da se ne moze svima ugoditi,ali vi bi se zaprepastili koliko je malo ljudi u stvari spremno da radi poljoprivredu ozbiljno. U tovarisevu su mislili da ce biti zainteresovano 100 ljudi,kad ono ni 10.

jeste dobio sansu to stoji....ali ,sansu dobija i onaj koji izlazi na licitaciju. .... zar ne ?zato su bitna udruzenja poljoprivrednika u ceeloj toj prici ...svi oni koji su u udruzenju mogu da se dogovore kome treba koliko zemlje, uostalom svaki poljoprivrednik u selu zna ko kako obradjuje zemlju (i to treba da bude pokazatelj koliko moze zemlje da uzme)

predlazem da se uvedu inspekcije koje ce da obilaze zakupljenu zemlju...

I to,to je dobar predlog.

momci odoh ja da spavam sutra se cujemo povodom ovoga svega.... ISKRENO SE NADAM da ce se i Gospodin NADLACKI ukljuciti u konverzaciju i da cemo uspeti da prenesemo nase paorske misli ministru dok mu nije kasno da promeni politiku i zadrzi fotelju ( kako kaze narodna poslovica:"posle j****a nema kajanja")

takodje da se ozbiljno razmisli o uvodjenju bonova za dizel jer ljudi ce masovno izaci na ulice bude li se ova tortura sa dizelom i akcizama nastavila... 100 Din litar dizela...pa to nema nigde...

paorpaor@ Nisi izgleda razumeo sustinu.Kako sam napisao,malverzacije skoro da ne moze biti, a izlozio sam sve za nekih 1/2 h. Nisam upotrebio mesece i mesece ,pa sam na brzinu sklepao nesto na sta je tesko realno nesto prigovoriti.Znam ja da u selu, kao i u gradu ima i ovakvih i onakvih.NJihove licne osobine su njihova licna stvar [da ne nabrajam + i - osobine u smislu hoce da rade, nece da rade; imaju malo ili puno zemlje,pameti,bikova,kokosaka,drljaca.,slanine...]ali sansu dobijaju svi! Ako neko nece zbog bilo cega ne mora.To se ponudi svima ostalima.Ako uzme svoje sledovanje i da drugome, to je njegov peoblem.On mora da zalozi nesto da dobije svoj deo i tu zemlju moze dati ili raditi,ali bi bio podmiren.Kako je tebi krivo sto su veci uzeli ...Ha. zemlje,a ti nisi dobio, tako je i sitnijim od tebe krivo sto si ti uzeo, a oni nisu malo dobili.
Post je spojen: [time]1265159289[/time]
jeste dobio sansu to stoji....ali ,sansu dobija i onaj koji izlazi na licitaciju. .... zar ne ?zato su bitna udruzenja poljoprivrednika u ceeloj toj prici ...svi oni koji su u udruzenju mogu da se dogovore kome treba koliko zemlje, uostalom svaki poljoprivrednik u selu zna ko kako obradjuje zemlju (i to treba da bude pokazatelj koliko moze zemlje da uzme)

predlazem da se uvedu inspekcije koje ce da obilaze zakupljenu zemlju...
Nisi zavrsio recenicu :ali sansu dobija i onaj koji izlazi na licitaciju ,JA dodajem i ko ima para. Kako svi mogu da se dogovore?Ti bi 50Ha a ja ne mogu da dobijem 5 ?Ko kako obradjuje zemlju je njegov obraz i njegova stvar .Ako mu se tako isplati neka radi.Samo ne znam dokle ce moci.

Niko ovde nije spomenuo , kako spreciti davanje zemlje u podzakup.Na licitaciji se pojavi sa pravom prece kupovine,niko ga netera ,on jednu godinu radi a posle je da u podzakup .

Kod mene je zakonom zabranjeno davanje zakupa pod zakup ili koncesije pod zakup koga je dobio licno ga mora obradjivati inace se pokrece proces o raskidanju ugovora( Drzavnog poljop. zemljista ) . Prioritet pri dodjeli DPZemljista imaju stocari ali se svim podnosiocima zahtjeva udovolji.

Zabranjeno je i ovde davati u podzakup ali ugovor o poslovno tehnickoj saradnji to prekriva.Niko to neradi javno.

Ja sam spomenuo slucaj davanja zemljista u podzakup,ali ne i kako ga spreciti. Sutra ce se taj isti "jukic" i "libelila" pojaviti kod vas na licitaciji tako sto ce naci nekog paora da licitira za njega. Tu bi trebalo primeniti evropske zakone tzv komsijke kontrole. Ako 20 ljudi kazu da je taj isti paor dao zemlju u pod zakup,to jest nije licitirao za sebe vec za nekog drugog onda bi ja kaznjavao zestoko. Drzava ce svakako dobiti parew za zakup,samo je njena dobra volja da li od pravih paora ili od kojekakvih kao sto je svojevremeno bio Mile Jerkovic.

paorpaor je napisao(la):
.... Ako 20 ljudi kazu da je taj isti paor dao zemlju u pod zakup,to jest nije licitirao za sebe vec za nekog drugog onda bi ja kaznjavao zestoko.
Ti si u pravu. Nazalost "ako 20 ljudi kaze.." nije pravna kategorija. Isto kao i "svi znaju" ili "opste poznata stvar". Kaznjavanje jeste pravna kategorija.
Daj predlog kako da ih "pohvatamo" ili jos bolje kako to da se spreci.
:cao:

Na zapadu postoji pravna kategorija "ako 20 ljudi kazu" i potrebna je samo dobra volja da se i kod nas primeni. Do duse nekad u SFRJ je to bilo i kod nas. Problem je sto zakone kod nas prave pravni savetnici bas tih ljudi koji rade te prevare.

Kako sam pisao gore taj podzakup bi bio moguc, ali bi bio minimalan. A ako bi hteli iskoreniti i taj minimum moglo bi se zapretiti gubitkom hipoteke [da bi neko dobio zemlju i pri tome platio to sto je dobio do na pr.novembra meseca, mora zaloziti nekretninu ]. Od uvek su naj prostija resenja bila :D Kada se zemlja podeli seljacima u njihovom ataru na ravne casti, ko ima da se buni.Ne prihvacena zemlja se opet i odmah deli svima podjednako.Nacin deobe bi mogao biti '' iz sesira ''.

paorpaor je napisao(la):
Na zapadu postoji pravna kategorija "ako 20 ljudi kazu"
Ma ne, to totalno nije tacno. Na primer "svi znaju" da neko prodaje drogu ali to nije dovoljno. Onda policija mora da mu namesti i da ga uhvati kada daje dozu i uzima novac.

Ti se s pravom ljutis ali pusti ljutnju i bes, a daj predlog. Tako se zove ova tema.

Mislim da bi država trebala da organizuje mnogo bolju kontrolu otkupljivačkih mesta, uzimanja uzoraka, merenja i sl. Instrumenti se baždare ali je bitno i kako se koriste.

Trenutno, po pitanju zakupa situacija je haoticna. Kao u nekom Spanskom ulicnom stampedu, uz jednu razliku: tamo srlja jedan preko drugog, a ovde slojevito gazi jedan drugoga: na nekoga ko ima na pr. 5ha. a zeli da radi jos na pr. 5 se penje onaj koji ima 50, a radio bi jos.Na tog ''50'' se popeo onaj sa 200,tako da onaj mucenik dole jedva dise. Kada se na tu kamaru nakaci onaj ''500 +'' onom na dnu samo pop moze pomoci. To nikako nije neka zdrava trz. konkurencija, zato sto nisu isto svi tretirani, BEZ obzira na STARTNU LINIJU.
Post je spojen: [time]1265201904[/time]

Nazad
Vrh