paorpaor
Član
Odg: predlozi mera za unapredjenje poljoprivrede od strane drzave
U to cisto sumljam,mada bi bilo odlino.
U to cisto sumljam,mada bi bilo odlino.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Tar je napisao(la):Da bi se doslo do odgovora prvo treba postaviti pitanja.
Na primer:
-Da li drzava treba da pomaze poljoprivredu?
-Ili drzava treba da pomaze efikasnu, produktivnu poljoprivrednu proizvodnju?
Kada stvari posmatram iz ugla potrosaca ja hocu sto jeftiniji i sto bolji pp proizvod. Vecina gradjana ove zemlje nisu poljoprivrednici pa je i drzavni interes ono sto je interes vecine.
Dakle ako treba a treba kreditirati i stimulisati poljoprivredu onda treba stimulisati onoga ko proizvodi 5 tona zita/ha a ni kintu onome ko ne ume da dobaci ni prosek.
Sada je poljoprivreda i socijalni amortizer pa svi dobijaju po nesto a to je onda nista i nema napredtka.
Interes drzave nisu njive u parlogu pa takve treba dodatno oporezovati. Neces da radi prodaj drugom ko hoce. Niko nece da kupi, onda spusti cenu.
Moj predlog je da drzava nadje nacin da nagradi(stimulise) one koji postizu dobar rezultat. Sto veci prinos po ha to veca premija. Isto vazi i za stocarstvo i za mlekarstvo i za sve.
Ni jedna proizvodnja pa ni poljoprivreda ne sme da bude socijala. Treba pomagati one koji hoce i umeju.
Pa dobro ja pomalo kao pijan plota zato sto je kod nas rasireno svastarenje pa ratare i oni koji ne bi trebali i onda pitaju kako od toga da zivim?radivoj.nadlacki je napisao(la):
Ali...
hajde da, barem na trenutak, pokrijemo Vojvodinu na karti sakom pa da posmatramo ostatak Srbije, sta bi po vasem misljenju drazava, tacnije Ministarstvo poljoprivrede, trebalo da preduzme. Kakave mere da kroji za ostatak Srbije? Jer, dozvolicete, ratarstvo je samo jedan od grana poljoprivrede a ruralni razvoj je cak siri pojam od poljoprivrede.
Tar je napisao(la):Pravio covek pristojan beli sir uspesno. A onda da li iz vlade ili zupanijskog ureda za pp nije vazno neki ambiciozan cinovnik ili vise njih dodju i pitaju: belog sira imamo dosta u ponudi ali ovaj kraj nema ni jedan brend. Da li bi vi hteli i umeli da napravite trajan tvrdi sir.......Onda neki drugi kazu to se radi tako i tako.
Tar je napisao(la):Onda slede oni ambiciozniji koji hoce to isto da prave pa ih drzava nauci da se udruze i da kontrolisu kvalitet, drzava malo pomogne da se formalno ogranici podrucje. Uz dobru propagandu za neku drugu lokaciju "napor" drzave bice manji a vec u trecem nece biti ni potreban.
Tar je napisao(la):I na kraju da se ogradim posto kod nas o svemu mora da se misli. Ako nekome zasmeta sto je ovo primer iz Hr. setite se one kineske: "nije vazno da li je macka crna ili bela ako lovi miseve!"
Tar je napisao(la):Zale se ljudi kako vlast, drzava malo radi za njih. Nekada sa pravom nekada ne. Ispravi me ako gresim ali mislim da deo te pomoci ostane neiskoriscen zbog neinformisanosti.
mims je napisao(la):