meni je jedan veterinar koji je po specijalnosti nutricionist (ili zdravo seljacki specijalizirao je prehranu zivotinja) savjetovao da je sama ishrana stvar iskustva i poznavanja vlastitih zivotinja. pa sam ja tako dosao do nekog svog sistema ishrane a to je da prvo krenem s bony m od sana i to u prvoj sedmici , nakon sto pojedu 7-8 kg bony m napravim im "predstarter" gdje mi je jecam 50% kukuruz 30%, sojina sacma 10% i pocetni premiks 10% i tako napravim 10 kg ali im prvih par dana dajem mjesavinu tog "predstartera" sa ostatkom bony m u omjeru 50/50. u svakoj slijedecoj mjesavini predstera smanjujem postotak jecma a povecavam postotak soje i kukuruza dok ne dodjem na omjer 50% kukuruz, 20% jecam, 20% soja i 10% premiks time ih hranim do cca 10 dana od odbica- nakon toga prelazim na premiks koji je predvidjen za odojke od 15 do 25 kojeg ide 4% a ostatak od 6% jer je ovog pocetnog premiksa islo 10% nadoknadim s stocnim brasnom. nemam nikakvih problema sto se tice proljeva a ni ugibanja (kuc kuc kuc po stolu) . Marko da li ovi koji ti ugibaju imaju kakve posebne simptome malaksalost, dezorijentiranost, plava uha ili trbuh jer bi u tom slucaju moglo biti u pitanju trovanje mikotoksinima, zbog toga ja par puta godisnje dajem zitarice (kukuruz i jecam) na analizu pa ako je potrebno onda dodajem u smjesu i neki fiksator mikotoksina a tu vi z srbiji imate odlican proizvod po povoljnoj cijeni Min-a-zel.
hebiga u ovom svom lupetanju zaboravio sam napisati da ih ne stavljam na nikakvu dijetu vec imaju hrane po volji.